Toimiva Linux usb-tikulla (ei live-versio)

Tervehdys!

Haluan käyttää Linuxia myös usb-tikulta, so. muuten kuin pelkän Live-CD:n/DVD:n pyörittämisenä. Viime vuosikymmenellä käytin Ubuntua Huawei-mokkulan mikroSD-kortilla - läpärin käyttöaika kasvoi, kun akkua ei haaskannut kiintolevyn pyöritykseen -, kun en Zenwalkia moiseksi osannut sorvata. Vaan en pidä näistä nykyisistä “karkeista” (mitä Ubuntu edellä, sitä muut perässä…), kun olen tottunut trad. valikko ylhäällä -estetiikkaan. En edes meinaa löytää ohjelmia, saati päästä asetuksiin, kun käytän esim. Fedoraa… Winsu on pakko pitää jollain koneella parin ohjelman vuoksi, joten sen korvaaminen ei ole vaihtoehto, eikä kiintolevylle mahdu rinnakkaisasennusta.

Selkeä & vakaa Scientific Linux on nykyvalintani, on käytössä yhdellä koneella, enkä halua sen rinnalle toista. Käyttäisin sitä myös usb-tikulta, mutten saa sorvattua siitä usb-tikulle kuin Live-version… Fedora on yhdellä tikulla, mutta se ei vain istu minulle. En pyydä asiassa neuvoa, vaan kummastelen lähinnä tätä: onko vaikeudessa asentaa OS buuttaavalle tikulle jokin suuri tekninen ongelma, vai onko kyse lähinnä haluttomuudesta lisätä asennusskripteihin ko. vaihtoehto?

Kuvittelen itse, että jos live-levyjen teko onnistuu niinkin helposti kuin nykyään onnistuu, ja jos live-versio on nykyään helposti usb-tikullekin asennettavissa, niin toimivan “normiasennuksen” teon usb-tikulle pitäisi olla yhtä helppoa kuin kiintolevylle. Noin ei kuitenkaan taida olla. Vai onko sittenkin kyse siitä, että yhteisön korvienvälinen “normi” on pöytäkone, jonka OS on koneen kiintolevyllä? En jaksa uskoa tuohonkaan…

Jokin tässä mättää, eikä ymmärrykseni riitä sen tajuamiseen. Mikä on teidän kokeneempien ja teknisesti taitavampien kansalaisten näkemys?

PS. Pahoittelen, jos nostan jonkin ikiriidan pöydälle, mikä ei ole tarkoitus: hakujen jälkeenkään en ole löytänyt suomalaisilta linux-saiteilta kysymyksestä paljon asiaa (paitsi Ubuntu-foorumilta).

Xubuntu olisi varmaan sopiva tarpeisiisi, siinä on vanha kunnon menu ja muutenkin paljon “normaalimpi” toiminnoiltaan kuin Ubuntu.
[s]Tikulle sen saa Startup Disk Creatorilla https://apps.ubuntu.com/cat/applications/saucy/usb-creator-gtk/
Tuolla ilmeisesti saa siirrettyä minkä vaan Debian-pohjaisen järjestelmän tikulle.

Siissiis *.iso asennetaan tuolla ohjelmalla tikulle ja ylijäävä tila sitten varataan tallennustilaksi.[/s]

Ei toimi tuo ohjelma sittenkään, ainakaan kde versiossa.

Kyllä se onnistuu, olen yleensä tehnyt sillä tavalla että olen ensin polttanut asennusmedian DVD-levylle. Tämä jälkeen olen varmuuden vuoksi poistanut kaikki kiintolevyt koneesta ettei asennus vahingossa mene väärään paikkaan. Sitten tyhjä USB-tikku kiinni koneeseen ja boottaus DVD-levyltä. Asennusohjelma näkee USB-tikun kiintolevynä ja aivan tavallisen asennuksen voi sitten tehdä siihen. Ei eroa mitenkään kiintolevylle asentamisesta, paitsi kiintolevyn tilalla onkin USB-muisti.

Ihan aikuisen oikeasti USB-väylä (USB-1.0, USB-1.1, USB-2.0, USB-3.0) on aivan liian hidas käyttää käyttöjärjestelmää tehokkaasti.
Live-versiot asentuvat tai ovat asennettavissa RAM-muistiin, joten ne ovat käytettävissä kaikkine rajoituksineen CD- tai USB-järjestelminä.
Live-versiot ovat tarkoitettu joko ns. kioski-käyttöön tai ainoastaan järjestelmän kokeilemiseen.

Ongelma ei ole USB-väylän nopeudessa, vaan itse muistin nopeudessa. Esimerkiksi olen huomannut että swappaus on todella hidasta tikuilla, se ei tosin ole ongelma jos koneessa on muistia riittämiin.

[table]
[tr]
[td]Väylä[/td]
[td]Nopeus (MB/s)[/td]
[/tr]
[tr]
[td]USB 2.0[/td]
[td]60 MB/s[/td]
[/tr]
[tr]
[td]USB 3.0[/td]
[td]625 MB/s[/td]
[/tr]
[tr]
[td]SATA II[/td]
[td]300 MB/s[/td]
[/tr]
[tr]
[td]SATA III[/td]
[td]600 MB/s[/td]
[/tr]
[/table]
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_device_bit_rates

[quote=“oselotti, post:5, topic:1588”][table]
[tr]
[td]Väylä[/td]
[td]Nopeus (MB/s)[/td]
[/tr]
[tr]
[td]USB 3.0[/td]
[td]625 MB/s[/td]
[/tr][/table][/quote]

Mielenkiintoista - olisikos tuo taas jokin väylän teoreettinen nopeus? Emon mukana sain USB 3.0 -kortin, jota en ole vielä viitsinyt edes kokeilla :frowning: Omat USB-tikut/massamuistilaitteeni eivät yleensä edes tue tuota USB 3.0. Uusin ulkoinen kiintolevy tosin jopa tukisi. Pitänee ehkä kokeilla. USB-massamuistilaitteita käytän lähinnä datan varmuustallennuksiin.
Fedoran jonkin Beta-version asensin USB-tikulle kokeiltavaksi. Toki se toimi, mutta oli Beta-ominaisuuksien ohella todella hidas. Swap-osio oli koneen SATA-levyllä ja käynnistys tapahtui (muistaakseni) kiintolevyn grub:in avulla, joka oli Biossissa ensimmäiseksi määritellyn kiintolevyn MBR:ssä.

Juu kyllä, teoreettinen huippunopeus johon ei kuitenkaan koskaan päästä hitaan USB-muistin takia.

USB-asennus on kyllä kätevä kun sinne voi asentaa ohjelmia ja tallentaa tiedostoja, kun tavallinen Live-asennus on vain se levykuva. On testauskäytössä ollut useampiakin noita tikkuja.

Tuo minun antamani vinkki ei toimi, vaikka siinä ohjelmassa (usb-creator-kde) määrätäänkin tallennustila tikulle niin tikku käynnistyy read only tilaan. :expressionless:

Mainittakoon vielä se, että ongelma ei todennäköisesti ole jakelussa, vaan työpöytäympäristössä. Fedora käyttää oletuksena GNOME-työpöytäympäristöä, joka on viime vuosien aikana muutettu futuristiseksi ja aivan erilaiseksi kuin aiemmat versionsa.

Jos Fedora kiinnostaa, mutta GNOME ei nappaa, niin kannattaa tutustua Fedoran spinneihin, eli rinnakkaisversioihin. Ne sisältävät muun muassa eri työpöytäympäristöjä.
https://spins.fedoraproject.org/

[ul][li]Fedora MATE-Compiz Spin - Melko samanlainen työpöytäympäristö, kuin Scientific Linuxissa (GNOME 2).[/li]
[li]Fedora Xfce Spin - Sama työpöytäympäristö, kuin Xubuntussa, jonka raimo mainitsi aiemmin.[/li]
[li]Fedora LXDE Spin - Simppeli, kevyt, mutta ominaisuuksiltansa karsittu työpöytäympäristö vanhemmille laitteille.[/li]
[li]Fedora KDE Spin - Tämän listan työpöytäympäristöistä raskain, mutta monipuolisin työpöytäympäristö. Melko samanlainen kuin esimerkiksi Windows 7:n työpöytä.[/li][/ul]

[quote=“raimo, post:2, topic:1588”]Xubuntu olisi varmaan sopiva tarpeisiisi, siinä on vanha kunnon menu ja muutenkin paljon “normaalimpi” toiminnoiltaan kuin Ubuntu.
[s]Tikulle sen saa Startup Disk Creatorilla https://apps.ubuntu.com/cat/applications/saucy/usb-creator-gtk/
Tuolla ilmeisesti saa siirrettyä minkä vaan Debian-pohjaisen järjestelmän tikulle.

Siissiis *.iso asennetaan tuolla ohjelmalla tikulle ja ylijäävä tila sitten varataan tallennustilaksi.[/s]

Ei toimi tuo ohjelma sittenkään, ainakaan kde versiossa.[/quote]

Ei. Kokaisin sitä minäkin. Xubuntua käytin aikoinaan enemmänkin, kunnes vaihdoin Ubuun, kun huomasin ainoaksi resurssieduksi pienehkön levytilan säästön. Ei se subjektiivisesti käynnistys- ym. aikoja vertaillessa tuntunut edes Ubua nopeammalta. Varsinainen nopeusihme oli kyllä Zenwalk, jota aikoinaan pyöritin kotona jollain perus-pentiumilla tai 486:lla. Todella näppärä, mutten saanut sille jotain haluamaani ohjelmaa. Se vei minut Debian-pohjaisiin - ja tänäänkin melkeinpä panisin koneelle “puhtaan” Debianin Ubuntun sijasta: päinvastoin kuin jotkin muut jakelut, Debianin PPC-versio pelitti hienosti vanhassa G4-Macissakin ennen kuin viime talvena vein tarpeettoman koneen Kika-Antin riskijätteisiin.

§1 Niin, noista nopeuksista usb-tikkukäytössä…

En henk.koht. ole huomannut mitään ongelmaa, kun vain olen käyttänyt käyttistä ilman swappia ja seluria ilman cachea: ohjelmakoodi mahd. isosti ramissa ja vähän tikulle kirjoittamista, niin riittää minulle. Eikä tuota ramiakaan kovin paljoa tarvinne: SL on HP:n läpärillä, jossa 2 gigan ram, ja kun on pari-kolme, max. neljä, ohjelmaa auki, niin kaikki on yhä ramissa, eikä swappia tarvitse (n. 2-4 gigan swap-osio kaiken varalta). Tällä Lenovolla on 4-gigainen ram, joten Fedorakin toimii ihan mutkattomasti tikulta, kunhan vain swap & cache ovat pois pelistä (muuten tahmaa).

§2 Sitten…

Totta. Ainoa työpöytä, jota olen hieman vierastanut, oli KDE. Pitänyt sekä Gnomesta että Xfceestä. Ne ovat vain nämä viimeiset karkitukset, jotka vievät pois selkeästä käytt.liittymästä. Ja tod.näk. ovat raskaampi kuorma koneellekin. (Mutta hei, minulla on vanhalla Power Macilla edelleen Tikru, joka on sekä simppeli että selkeä ja sellaisena yhdenlainen mittatikku.) Xfcellä oli jokin päivitysongelma, oliko niin että hyppäsivät liian nopeasti jonkin uuden tekniikan käyttöön, minkä tuloksena joka toisella käyttäjällä oli ongelmia. En liene sen koommin sitä kokeillut, ennen kuin toissailtana Xubuntun yhteydessä. Vaihtelu toki virkistää, mutta tämmöisissä tottumusasioissa on sekin, että on kivempaa käyttää suht tuttua systeemiä, kuin “aina” opetella perusasiat uudelleen, kun koneen avaa. Siksi taidan tyytyä SL:n Live-DVD:n tikkuversioon, jahka vain saan tikulle “persistencen”, jotta asetukset pysyvät. Tein asiassa pari koetta ja huomasin, ettei jokin puolen gigan tallennusalue riitä kovin pitkäksi aikaa. En tiedä miksi noin oli, koska asetukset eivät vie paljoa levytilaa. Oli kaiketi jokin cache käytössä tms. Vaan kun tuon saa kondikseen, niin tikusta on helppo ottaa kopio ja tehdä sillä jatkokokeita, kuten asentaa uusia ohjelmia ja tarkata niiden levynkäyttöä. 16-gigaisen tikun voi panna kylmästi kahteen 7-8 gigan osaan, jolloin tallennustilaa on joksikin aikaa, kunhan vain muistaa ottaa mahd. downloudit suoraan toiselle tikulle.

§3 Minulta jäi aikoinaan tämä temppu kokeilematta, koska koneen takuu olisi mennyt samantien ja koska tuumin, ettei asennussofta saa olla niin huono, että se kirjoittaisi suorastaan väärälle asemalle…

Mutta tänään tuokin on ihan mahdollinen toimi. Oikeastaan, pitääkin katsoa, miten Lenovon levy on koneessa kiinni. Jos irroteltavaa ei ole paljoa, niin tuonhan pitäisi olla pomminvarma keino… :slight_smile:

Pitihän sitä sitten kokeilla. Irrotin sekä kiintolevyn että SSD-levyn kaapelit, kun siihen ei tässä maan mainiossa Acerin pöytäkoneessa tarvi kuin avata 4 ruuvia, niin se kävi helposti. Asensin Kubuntu 14.04 64bit (mikä nyt ei tietysti ole mitenkään kevyt) USB 3-väylässä olevalle USB 3 tikulle: http://www.jimms.fi/tuote/DT100G3%2F8GB Tuo 8Gt nyt ei riitä mihinkään käyttöön, mutta isompaakaan ei sattunut vapaana olemaan. Asennusmedia oli class 10 SDHC-kortilla ja asennukseen meni vain ~30min. Swappia en laittanut ollenkaan, koska muistia on 8Gt. Ensin ei löytynyt järjestelmälevyä, vaikka BIOS:n mukaan kaikki oli ok. Mutta sitten kun vain tallensin BIOS-asetukset uudelleen lähti Kubuntu mukisematta käyntiin.

Yllättävän hyvin tämä toimii, boottaus on jopa hämmästyttävän nopea, tuosapa bootchartti: http://i.imgur.com/qfzCOBS.png
Käynnistin koneen muutaman kerran ennen kuvan ottamista, päivityksiä en vielä ajanut.

Firefox käynnistyy ~7 sekunnissa, ei paha ei. Kaikkiaan olen yllättynyt miten hyvin toimii, kyllä tätä pystyy käyttämään ihan hyvin. Semmoinen tietty tahmainen tunne kaikissa toiminnoissa kuitenkin on, kun on tottunut SSD-levyn nopeuteen. Mutta nettisurffailuunhan tämmöinen on ihan omiaan.

Tästä tulee mainio mukanakuljetettava systeemi, Linux avaimenperässä. :slight_smile: Kun vaikkapa asennan jonkun keveämmän distron tuollaiselle pikkuiselle microSDHC USB-korttisovittemelle http://www.jimms.fi/tuote/FCR-MRG2 minulla on noita parikin kappaletta. Miten sitten lienee eroaan SDHC-kortin (cass 10 esim.) nopeus tuosta USB 3 tikusta?

[quote=“raimo, post:12, topic:1588”]Yllättävän hyvin tämä toimii, boottaus on jopa hämmästyttävän nopea, tuosapa bootchartti: http://i.imgur.com/qfzCOBS.png
Käynnistin koneen muutaman kerran ennen kuvan ottamista, päivityksiä en vielä ajanut.

Firefox käynnistyy ~7 sekunnissa, ei paha ei. Kaikkiaan olen yllättynyt miten hyvin toimii, kyllä tätä pystyy käyttämään ihan hyvin. Semmoinen tietty tahmainen tunne kaikissa toiminnoissa kuitenkin on, kun on tottunut SSD-levyn nopeuteen. Mutta nettisurffailuunhan tämmöinen on ihan omiaan.[/quote]

Itsellänikin on juuri avainnipussa USB-tikku, jossa asennettuna kaiken maailman testisoftat, joilla voi testata koneen muistit ja kiintolevyn, sekä tehdä rasitustestejä. Toinen käyttötarkoitus on se, jos joutuu vieraalla koneella kirjautumaan vaikka nettipalveluihin, kuten verkkopankkiin tai vastaavaan. Ei tarvitse vieraisiin koneisiin suoraan laittaa salasanoja tai PGP-salausavainta. Tikku on aivan loistava tuollaiseen testi- ja peruskäyttöön ja kaiken lisäksi sen saa salattua todella helposti. Ei onnistu tavallisella Live-asennuksella aivan yhtä hyvin tämmöiset jutut.

Sen osaan sanoa, että SD-korteissa tuo luokka viittaa aina minimikirjoitusnopeuteen. Esimerkiksi Class 10 = 10MB/s. Lukunopeudesta en osaa sanoa. Minulla on Raspberry Pissä käytössä 8GB Class 10 -kortti, eikä nopeudessa ole valittamista. Eipä siihen varmaan nopeampaa korttia saisikaan.

Wikipediastahan se tieto löytyikin: https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#Speed_class_rating

Both read and write speeds must exceed the specified value.

Eli luku- ja kirjoitusnopeus on vähintään 10MB/s mikäli kortti on Class 10 -luokassa.

[quote=“oselotti, post:14, topic:1588”]Wikipediastahan se tieto löytyikin: https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#Speed_class_rating

Eli luku- ja kirjoitusnopeus on vähintään 10MB/s mikäli kortti on Class 10 -luokassa.[/quote]
Okei, kiitos tiedosta. Asensin eilen kokeeksi Lubuntu 14.04:n 8Gt claas 10 microSDHC kortille ja kyllä se ainakin näin näppituntumalta toimii paljon hitaammin kuin USB 3 tikulla oleva Kubuntu 14.04, vaikka Lubuntu on paljon kevyempi kuin Kubuntu. Mutta kyllä sitäkin käyttämään pystyy. Pitääpä katella josko löytäisi jonkun oikein pienen 16Gt USB 3 tikun minkä saisi availenksuun. Nämä kortit ja tikut kun on suorastaan hämmentävän edullisia nykyisin.

edit: tuli tuo todistettua kun kirjoitin imagen dd:llä class 10 microSDHC kortille niin kirjoitusnopeus oli 10.1MB/s

Tuli tämä (vanhahko) ketju mieleen kun luin tuon http://distrowatch.com/table.php?distribution=porteus
Slackware-pohjainen Porteus http://www.porteus.org/ on todella mielenkiintoinen tässä tikkukäytössä.
Tosin USB-tikulle asennus on hiukan hankala, mutta ohjeen mukaan onnistuu.
(iso mountataan looppiin josta kamat kopioidaan tikulle + ajetaan asennusohjelma)

USB3 tikulta buuttaa käynnistysmenusta Razor-QT työpöydälle 21 sekunnissa. :open_mouth: :slight_smile:
Asetukset, ohjelmat ja tiedostot säilyy oletuksena + sitä miten systeemi tallentaa omat tiedot tikulle voi säätää eri tavoin, salauskin näyttää onnistuvan.

Pikasilmäyksellä Porteus vaikuttaa aivan tavalliselta, nykyaikaiselta Live-CD -jakelulta, joka toki (kuten useimmat muutkin Live-CD -jakelut.) on asennettavissa monille medioille. SLAX oli aikanaan mitä hienoin Live-CD -jakelu, joka perustui Slackwareen.

Live-versioiden “ongelma” on niiden päivitettävyys - ohjelmien poistaminen, päivitys (erityisesti tietoturvaan liittyvät versiopäivitykset) sekä tarvittaessa uusien (jakelun tukemattomien) ohjelmien asennus.
Korjattujen ohjelmistojen kääntäminen ja sovittaminen jakeluun on yleensä melko työlästä, ja tuokin siis jää yksinomaan järjestelmän ylläpitäjän vastuulle. Oikeissa Linux-jakeluversioissa huolehtii jakelun ylläpitäjät ohjelmistojen päivittämisestä. Ja nämä päivitykset on saatavissa ongelmitta päivitettäessä jakelu jakelun päivitystyökaluin.

Nyt sitten väkersin Xubuntu 14.04 USB3 tikulle ihan normaalilla asennuksella, en irroittanut edes kiintolevyjä vaan hullunrohkeasti asensin ja no problem. Tikun Grub-menuun tuli tietenkin kaikki jakelut mitä koneessa on, mutta ei ne haittaa mitään toisesissakaan koneessa käytettäessä koska ensimäisenä menussa oleva Xubuntu käynnistyy halutusti. Ja saanee ne muut editoitua poiskin jotenkin jostakin? Vanha grub säilyi entisellään sda asemalla, pitää vain muistaa asentaessa vaihtaa Grubin sijainniksi ko. tikku, nyt se oli sde. Tällä tavalla tikku-linux päivittyy normaalisti, koska on normaali asennus.

USB3 väylässä toimii käsittämättömän hyvin.
Ja onpa ihan “käytettävä” Pentium 4 koneessakin (2Gt muistilla) USB 2 liitännässä,
käynnistyy siinä toki todella pitkään, mutta toimii sitten OK.

Joo, helpointa varmaan poistaa paketti os-prober ja sitten ajella Grub-valikon päivitys eli sudo update-grub tai sitten ottaa suoritusoikeudet pois skriptiltä /etc/grub.d/30_os-prober ja sitten ajaa tuon Grub-valikon päivityksen. Tällöin koneelta ei etsitä muita käyttöjärjestelmiä ja lisätä niitä tuohon valikkoon.

[quote=“raimo, post:18, topic:1588”]Ja onpa ihan “käytettävä” Pentium 4 koneessakin (2Gt muistilla) USB 2 liitännässä,
käynnistyy siinä toki todella pitkään, mutta toimii sitten OK.[/quote]
Eihän tuossa mitään ihmeellistä. Olen asentanut kokonaisia Linux-jakeluja usb-tikulle. Koska en ole määritellyt ko. jakelujen käynnistystä ko. jakelusta, on ne voinut lisätä kiintolevylläolevien käyttöjärjestelmien grub-valikosta käynnistyviksi.
Koska niin väylänopeus kuin USB-tikkujen massamuistien nopeus on kohtuullisen rajallinen, on tietenkin käynnistysnopeus ollut suht’ hidas.
Varottava on vain, ettei tikkujärjestelmän grub tarvitse varsinaisen järjestelmä boottivalikkoa (/boot/grub/grub.cfg), jolloin järjestelmä ei osaa käynnistyä ilman (liitettyä) massamuistivälinettä.
Linux on asennettavissa mitä moninaisimmille massamuistilaitteille. Käynnistys tapahtuu käynnistyvän median määrittelytiedostojen mukaisesti. Nykyisin on käytössä
Grub, mutta esim. Lilo käynnistyisi automaattisesti määritellyn laitteen MBR:stä etsimättä /boot/grub/grub.cfg -tiedostoa.
Grub:in erityisominaisuus on sen muokattavuus “lennossa”.