Onko suosituksia toimivasta ja luotettavasta ssh-yhteyksien hallintasovelluksesta Linuxille?
Kateellisena käytän työssäni Windows-läpppärissä nyt Solar Putty -nimistä manageria, joka on yksinkertaisuudessaan ja luotettavuudessaan mahtava päivittäinen työkalu usean eri Linux-palvelimen hallintaan.
Kokeiltu ja petytty: EasySSH, Ásbrú connection manager - molemmat toiminnallisesti päteviä mutta eivät toimi kovin luotettavasti käyttämälläni Fedora 36:lla.
Putty on ihan ok, mutta jotenkin kankea ja kärsii liiasta monipuolisuudesta omiin tarkoituksiini. Hakusessa sellainen manageri, johon voisi tallentaa yhteydet ja niiden käyttämät credentiaalit eikä sitten juuri muuta tarvitakaan.
Ei ehkä paras vastaus mutta muistelisin että ainakin Gnome-boxes ja virt-manager sisälsivät mahdollisuuden ottaa etäyhteyden SSH:lla. Ja varmaan mahdollisesti tallentaa myös näitä yhteyksiä. Ehkä jompi kumpi niistä voisi toimia käyttötarkoitukseesi?
OpenSSH:n sisäänrakennettu ominaisuus tähän voisi toimia, eli ~/.ssh/config -tiedosto. Sen voi luoda jos ei ole jo olemassa. Palvelimia voi lisätä tällä tyylillä:
Host servu1
HostName servu1.example.com
User käyttäjä
Port 1234
IdentityFile ~/.ssh/avain
Host servu2
HostName servu2.example.com
...
Ja sitten niihin voi yhdistää komennoilla ssh servu1, ssh servu2 jne.
Tässä vähän enemmän infoa:
Tuota ssh configilla toteutettua lähestymistapaa harkitsin myös, mutta kun palvelimia on yli 200 kpl ja jokaiselle oma tunnus+salasana-yhdistelmänsä (ssh key ei syistä johtuen ole tässä tapauksessa mahdollinen) niin ei oikein passeli vaihtoehto.
Jos olisi ssh-avaimet käytössä, niin olisi jo parempi mutta senkin jälkeen pitäisi muistaa palvelimen koko fqdn. Siksi tuollainen graafinen vaihtoehto hakusessa, jossa voisi jopa ryhmitellä esim. järjestelmän mukaan palvelimet omiksi ryhmikseen.
Ongelmasi ratkaisemiseksi ei ole näet ollut suurtakaan kiirettä.
Onneksi sinulla on toimiva ohjelma, jolla hoitaa homma Windowssissa.
Vanha bittiviidakon laki: “älä korjaa toimivaa”.
Tosin voisi kysyä, miksi järjestelmäsi (200 palvelinta) ei jo alunperin huomioinut sitä, että järjestelmä laajenee, jonka ylläpito tukeutuu vain tietyn käyttöjärjestelmään sopivan ohjelman varaan.
No, jos olisin nykytilanteeseen tyytyväinen niin enpä silloin täällä kyselisi vaihtoehtojen perään…
Eli tuo SolarPutty toimii kyllä, mutta on samalla suunnilleen ainut asia miksi käytän Windowsia enkä esim. Ubuntua duunissa. Ja ympäristöt eivät IT-puolellakaan ole staattisia, aikoinaan aika pienestä aloitettiin ja nyt on moninkertainen määrä palvelimia ylläpidossa. Kristallipalloa kun ei ole meilläkään käytössä, jotta osaisi tällaisia ennakoida.
Koska WSL:n asennus näyttäisi olevan mahdollista duunikoneelle, niin menee seuraavaksi testiin se ja Remmina ssh connection manageriksi. Remminassa pitäisi olla suht järkevästi exportoitavissa ssh-konfiguraatiot, kun työkone taas jossain vaiheessa vaihtuu, oli sitten Win + WSL tai puhdas Linux-kone kohteena.