Tyhmiä kysymyksiä (Debian/lxde)

Moi. Asensin juuri muistitikulleni Debianin lxde-työpöytäympäristöstä. Aikaisempaa kokemusta linux-maailmasta ei juurikaan ole, joten perustin tämän threadin tyhmiä kysymyksiäni varten.

  1. Miten saan tehtyä ohjelmalle kuvakkeen siten, että se ilmestyy start menuun? Tarkoitus olisi siis tehdä kuvake Synapticille, jolle ei ole kuvaketta lxde:n menussa. Työpöydälle onnistuin jo tekemään Synapticille kuvakkeen (laittamalla sen ajamaan komentorivillä gksu synaptic). Tiedostonhallinnalla löytyypi Applications-kansio, jossa näyttäisi olevan start menun sisältö kansioissaan. Tekemäni pikakuvakkeen kopiointi sinne ei kuitenkaan onnistu. “Määritelty sijainti ei ole tuettu.” Ilmeisesti multa puuttuu jotain oikeuksia tuohon? (Kokeilin asentaa synapticilla pari ohjelmaa, niiden kuvakkeet ilmestyivät start menuun itsellään.)

  2. Miten saan asennettua Google Chromen? Sitä ei löydy Synapticilla, mutta Googlen sivuilta saa ladattua .deb-paketin. Se pitäisi ilmeisesti avata Synapticissa(? Näin muistelen kun joskus kokeilin ubuntua). No, synapticia ei tietenkään löydy sieltä valikosta josta määritellään ohjelma, jolla tiedosto avataan. Ilmeisesti kohta 1 voisi ratkaista tämänkin?

Lisää kysymyksiä tulee sitä mukaa kun törmään ongelmiin… Tarkoitus tällä projektilla on hieman tutustua linux-maailmaan. (Suunnittelin Raspberry Pi:n hankkimista kun tulee, ja siinä toimii debian. Lisäksi mua kiinnostaa linux-puolen digi-tv-kykeneväisyys ja äänen- ja videonmuokkausohjelmat.)

Ainakin Ubuntu jakelusssa se tapahtuu näin. (gnomessa)
Katso kuvakaappaus -> http://linux.fi/wiki/Tiedosto:Muokkaa-valikoita.png

eli hiiri vasempaan ylänurkkaan, jossa pitäisi sijaita sovellusmenu eli
sinun tapauksessa LXPanel on kait alhaalla. Oikealla hiiren painikkeella näpäytät valikkoa ja valitse aukeavasta valikosta Muokkaa valikoita.

Jos tämä ei toimi niin joku muu saa auttaa, mutta luulisin että se olisi tehdy aika saman tyyppisesti.

deb-paketit asennetaan dpkg-ohjelmalla. Mutta Debianiin on avoin Chromium-browser, eikä tuota Googlen vastinetta tarvitse asentaa.
http://packages.debian.org/squeeze/chromium-browser
Ja tuon siis saa Debianin omilla paketinhallintasovellutuksilla (apt-get, aptitude ja mm. synaptic).

Tällaisia mega-ketjuja ei kannata aloittaa. Tarkoitus on, että jo otsikosta saa hyvän vihjeen, mistä keskustellaan tai mihin apuja kaivataan. On paljon helpompi muidenkin avuntarvitsijoiden löytää käyty keskustelu.

LXDE valikolle löytyy myös graafinen ohjelma jolla saa valikoita muokattua. Sen löydät osoitteesta: http://lxmed.sourceforge.net/

Ps: Sama valikon muokkaaja käy myös XFCE valikoiden muokkaamiseen.