Sieltä se tuli ja ihan ajallaan: Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon).
Itse olen ajanut Gutsyä elokuun alusta lähtien ja täytyy sanoa, että uusi Ubuntu on tottuun tapaan askeleen edellä edellistä versiota. Näkyvimmät uudistukset helpottavat uusien käyttäjien elämää, mutta kokeneemmatkin käyttäjät arvostavat mm. AppArmoria ja levyosion kryptausta jo asennuksen aikana (vain alternate-asennuslevyltä asennettaessa).
Itse heitin RC-version Thinkpad T40:een ja oli hieno huomata että ajureiden toimivuuden suhteen ei tarvinnut tehdä kerrassaan mitään. Varsinkin kannettavien laitteisto on joskus vaatinut pientä tai vähän suurempaakin hienosäätöä. Päivitin juuri lopulliseen versioon eikä ongelmia vieläkään ole ilmennyt.
[quote=“Heikki, post:1, topic:106”]Sieltä se tuli ja ihan ajallaan: Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon).
Itse olen ajanut Gutsyä elokuun alusta lähtien ja täytyy sanoa, että uusi Ubuntu on tottuun tapaan askeleen edellä edellistä versiota. Näkyvimmät uudistukset helpottavat uusien käyttäjien elämää, mutta kokeneemmatkin käyttäjät arvostavat mm. AppArmoria ja levyosion kryptausta jo asennuksen aikana (vain alternate-asennuslevyltä asennettaessa).
Anteeksi nyt jos alan ärsyttää suurimpia ubuntu-faneja mutta:
Mitä uutta(omaa) uudessa ubuntussa on?
“Fast user switch” on KDE:n perusominaisuuksia, varmaankin eri nimellä.
Sisäänrakennettujen 3d-käyttöliittymien osalta Mandriva taitaa olla pioneerejä.
AppArmor kuulostaa taas yhdeltä kerrokselta kerroksen päälle joka 9/10 tapauksessa
lisää vain kompleksisuutta huonontaen tietoturvaa. Kovalevyjen cryptaus taitaa olla Debianista?
Olenko aivan väärässä vai onko kyseessä tosiaan vain softapäivitys ja taustakuvan vaihto?
Testasin sitä ibm thonkpad t30 läppärill livenä, kyllä se toimii, mutta wireless alkoi yhdistää langattomaan yhteyteen kun laitoin salasana, niin koko ubuntu ja kone meni jumiin. Oli pakko irroittaa akun ja virtapistoke pois, toisen kerran kokeilin uudestaan, sama vika uudistui, hassua kun alkoi jumiuttumista niin pari merkkivalot vilkkuvat yhtäaikaan :o no se siitä.
Onhan sekin edistystä että nuo samat ominaisuudet löytyvät yhdestä helppokäyttöisestä jakelusta. Jos ominaisuudet ovat “wanhoja”. AppArmorhan on Novellin tekniikka eli SuSE:sta tuttu - levykrypto ei varmaankaan ole “debianista” vaan jostakin muusta avoimen lähdekoodin projektista, joka on sitten paketoitu helppokäyttöiseen muotoon.
[quote=“aapo, post:5, topic:106”]Anteeksi nyt jos alan ärsyttää suurimpia ubuntu-faneja mutta:
Mitä uutta(omaa) uudessa ubuntussa on?[/quote]
Aivan turhaa jakelusotaa. Enkä ymmärrä tarkoitusperiäsi kysykselläsi. Ubuntu päivittyy puolivuosittain. Mitään erityisen järkyttävää uutta niihin ei ratkaisevasti tule. Kukin uusi jakeluversio sisältää uusimmat tarjollaolevat versiot ohjelmista. Tärkeimpänä toki itse kernel. Tuore kernel tarjoaa tukea uudemmille laitteille.
Ubuntussa on jo useita omia konfigurointityökalujaan - enemmän tai vähemmän graafisia, jotka helpottavat kädettömiä, konsoliavieroksuvia, Windowssista Linuxiin siirtyviä käyttäjiä.
Pohjimmiltaan toki Ubuntu on Debian-pohjainen jakelu, ja Debianista tutut työkalut ja ohjelmat ovat tarjolla.
Jos Ubuntu kiinnostaa, asenna se koneellesi ja tee ihan itse päätelmäsi jakelusta ennakkoluulottomasti.
Omassa käytössäni ovat jakelut: Fedora7, Ubuntu 7.10 32-bittisenä/Ubuntu 7.10 64-bittisenä sekä ZenWalk 4.8.
On olemassa Linux jakeluita ja Linux pohjaisia käyttöjärjestelmiä… Mielestäni Suse ja Ubuntu menevät sen käyttis kategorian alle muutaman muun ison “jakelun” kanssa… Ja sitten on ne pikkudistrot jotka vain ovat versioita joistakin isommista distroista eri käyttötarkoituksilla ja ohjelmistovalikoimilla; Ja näitä “linux jakeluja” löytyy sitten vaikka kuinka…
Se siitä distrosodasta…
[quote=“Aspo, post:9, topic:106”]Mielestäni Suse ja Ubuntu menevät sen käyttis kategorian alle muutaman muun ison “jakelun” kanssa…
Se siitä distrosodasta…[/quote] Ehkäpä tiedät mistä puhut - ehkä et.
Nimimerkki “Linux “kokemusta” vuodesta 1994”
Tuo edellinen postaukseni oli siis mielipide, mutta pysyn sen takana ainakin siihen asti kunnes muutan mieleni
…niin ja Ehkä tiedän tai sitten en tiedä, mutta olen minäkin jonkin aikaa näitä seuraillut omaan ikääni suhteutettuna.
Ainahan voidaan viedä spekulaatiota vaikka kuinka pitkälle tuossa asiassa: Onko ubuntu tarpeeksi uniikki ollakeseen käyttis vai onko se vaan yksi ohjelmisto distro distrojen joukossa, tai entä suse tai joku muu iso distro jonka takana on vahva yhteisö ja rahoittaja? Ja jos sama ajattelumalli viedään muualle: Esim. onko Mac osx sitten bsd tai kenties unix ja kuinka paljon se kopioi vanhoja ideoita ja teknologioita jne. Tai mikä on kokonaisen käyttöjärjestelmän ja unix/linux julkaisun/distron ero; Täytyykö käyttöjärjestelmän olla uniikki kaikilta osiltaan (siis koodin puolesta) ja miten käyttöjärjestelmä ylipäänsä määritetään käyttäjän kannalta?
Tuotahan voi jatkaa ihan threadiksi asti mutta ehkei kannata
Mutta jottei ihan offiksi menisi, niin itsekin päivitin tuossa aikaisemmin (k)ubuntu 7.04 version 7.10 versioon ja erittäin hyvin ja vakaasti toimi kaikin puolin, vaikkakin susea puollan edelleen ykköskäyttiksenäni…
Toki se on jakeluversio, joka lähtökohdiltaan perustuu Debianiin. Vähitellen vain Ubuntu eri työpöydillään on vain erikoistumassa omaksi jakelukokonaisuudekseen. Ehkä asiaa voisi valottaa Mepis-jakelulla. Mepis perustui alkujaan Debianiin, mutta yhteensopivuusongelmiensa vuoksi se nykyisin perustuu Ubuntuun. Jonkin aikaa Mepis:iä käyttäneenä, en vain ymmärrä, miten se siis nykyisin eroaa oleellisesti Kubuntusta, jossa myös KDE on oletuksena työpöytänä ohjelmistoineen.
Mepis-jakelusta siirryin nimenomaan Ubuntuun sen Gnome-työpöytäympäristön vuoksi - vaikka XFCe:ää tai FluxBoxia yleensä käytänkin.
[quote=“Aspo, post:11, topic:106”]Mutta jottei ihan offiksi menisi, niin itsekin päivitin tuossa aikaisemmin (k)ubuntu 7.04 version 7.10 versioon ja erittäin hyvin ja vakaasti toimi kaikin puolin, vaikkakin susea puollan edelleen ykköskäyttiksenäni…[/quote]SuSE toki on erinomainen jakelu. Vastaavasti itselläni on kauan Red Hat-jakeluja käyttäneenä, käytössä Fedora.
Tuo Ubuntu 64-bittisenä on lähinnä vain testinä, josko päivityksen sijaan asentaisin Fedora 8:n 64-bittisenä. Aika näyttää
ZenWalk (MiniSlack) taas tuo kivasti tuntumaa SlackWare-jakeluun. Tavoitteena oli joskus pykätä oma räätälöity versio johonkin vaatimattomaan kannettavaan. Nyt tuleva kannettava ei ole sentään niin vaatimaton, että sitä tarvitsi kyhäillä kokoon. ZenWalk tosin on hyvä, kevyt ja toimiva jakelu. Siinäkin on joitakin SlackWaresta laajennettuja ominaisuuksia, kuka niitä sitten tarvitseekin. Hyödyllisiä ominaisuuksia jokatapauksessa.
Itsekkin olen slackwarea käytellyt aika-ajoin. Siinä on se hyvä puoli että kaikki tarvittavat ohjelmistot ovat saatavilla jos niin haluaa, mutta mitään ylinmääräistä ei ole ympätty väkisin käyttöön.
Tällähetkelä varsinaisessa käytössä on vain tuo openSuse (joka muuten sekin on ilmeisesti alunperin pohjautunut slackwareen ja ottanut myöhemmin pakettienhallinnan redhatista [tapahtui ilmeisesti kauan ennen Novellin aikoja], jos nyt oikein muistan jostain lukeneeni) ja lisäksi mukana kulkee Slax usb-tikulla joka sekin slackwareen pohjautuu…
Sitten taas takaisin (k)ubuntu 7.10 versioon: Ainut asia mikä vähän ihmetytti tuossa ubuntun kde työpöydässä oli se, että miksi muutamat turhat efektit (kuten klikattaessa tuleva kuvake-efekti) on täytynyt pistää oletuksena päälle. Parempi vaihtoehto olisi ehkä laittaa efektien kytkeminen jotenkin näkyvästi tarjolle järjestelmänhallintaohjelmaan, mutta ei oletuksena päälle; Toinen mielenkiintoinen puute/ominaisuus oli se ettei kubuntun järjestelmähallintaan jostain kumman syystä ole vieläkään laitettu edes “advanced”-välilehden alle kaikkia kden/järjestelmän säätöasetuksia. En näe mitään pointtia advanced välilehdellä jos se ei ole advanced Itse jouduin lähes aina kutsumaan kcontrol sovellusta (joka oli oletuksena piilotettu) että pääsisin säätämään vapaasti kaikkia työpöydän “advanced” asetuksia…
Ilmeisesti KDE nelosessa on mukana samanmoinen hallintaohjelma kuin kubuntussa nyt, joten toivottavasti asia korjaantuu sitten sen myötä.
Mukavasti pelaa 7.10. Ei mitään valittamista.
Alunperin asensin update-managerin kautta mutta katkos netikalla aiheutti kaaoksen. Nyt kun tuli asennus levyt postissa ja sain (jaksoin) homman kunnolla valmiiksi niin mukavasti toimii.
Parikymmentä minuuttia kun käytti turhien palveliuden, ohjelmien yms. poistamiseen niin nopeutuikin kivasti.
7.04 oli mielestäni sen verran hyvä, että mitään kiirettä ei olisi ollut uuden version kanssa. Mutta jos on päätetty että 6kk välein uusi tulee niin tulkoon sitten. Ainakaan tähän mennessä en ole keksinyt yhtäkään syytä lähteä kovasti muita jakeluja kokeilemaan kuin mitä sitten kavereiden luona on tullut niiden kanssa räplättyä.
arvelin ubuntun olevan nopeampi ja vakaampi vanhoillakin koneilla kuin esim. xp, mutta jonkun linux testin tehtyäni, se väitti että koneeni saattaa olla liian hidas ubuntulle… ainoa koneen tehoon viittaava kysymys testissä tosin oli ikä, mutta tahtoisin tukea päätökseeni minkä linuxin hankin.
entäs tämä aivan uusin ubuntu 8.04, mitenhän se mahtaa pelata kyseisen koneen kanssa ???
[size=8pt]
p.s. olen siis täysin aloittelija [/size]