Ubuntu ja Epson Perfection 1670. (RATKAISTU)

Tuommonen skanneri olisi joutavana pöydällä. Sanen luettelon mukaan sille ei ole Linux ajuria. Läheisten mallien ajuritkaan eivät sitä tunnu palvelevan.

Täällä on toisinaan puhuttu jostain kepulikonsteista, joilla tällaisia asioita voisi koittaa järjestää. Olisiko jollain antaa vinkkiä: mistä lähtisin etsimään jotain ajurintapaista, vai meneekö se aivan lähdekoodin rakentamiseksi?

Se on usb laite ja lsusb kertoo sen laite-id:n. Kun sen lisää epson.confic tiedostoon, aukeaa kyllä Xsanen päävalikko, mutta skannaus ei kyllä lähde käyntiin, eikä skanneri merkkivaloillaan ilmoita olevansa yhteydessä käyttöjärjestelmään, kuten sillä on tapana Windowsin kanssa tehdä.

[quote=“hajakenttä, post:1, topic:864”]Tuommonen skanneri olisi joutavana pöydällä. Sanen luettelon mukaan sille ei ole Linux ajuria. Läheisten mallien ajuritkaan eivät sitä tunnu palvelevan.

Täällä on toisinaan puhuttu jostain kepulikonsteista, joilla tällaisia asioita voisi koittaa järjestää. Olisiko jollain antaa vinkkiä: mistä lähtisin etsimään jotain ajurintapaista, vai meneekö se aivan lähdekoodin rakentamiseksi?

Se on usb laite ja lsusb kertoo sen laite-id:n. Kun sen lisää epson.confic tiedostoon, aukeaa kyllä Xsanen päävalikko, mutta skannaus ei kyllä lähde käyntiin, eikä skanneri merkkivaloillaan ilmoita olevansa yhteydessä käyttöjärjestelmään, kuten sillä on tapana Windowsin kanssa tehdä.[/quote]

Helpoin tapa korjata ongelma on varmaan se, että menet ja ostat tuetun laitteen.


Eero

Ei siinä mistään ongelmasta sinänsä ole kysymys. Onpahan vaan tuommonen aika hyvä skanneri tuttavan (uusi Linux-käyttäjä) pöydällä ja yhdessä yritämme saada sitä liitetyksi Ubuntuun. Onhan niitä kaupassa, Epson Stylus DX7400 lähti hyvin, sekä tulostamaan, että myös pienellä virityksellä skannaamaan.

Tuommosesta keskustelusta löysin kimmokkeen kysyä, että mitähän se oikein käytännössä meinaa kun sanotaan:

Se sane-backend-paketti on nimeltään "libsane-extras", asenna se Synapticilla.

Myöskin siellä sanotaan näin:

Idea oli se, että skanneri tarvitsee ajurin joka tässä tapauksessa oli nimeltään esfw41.bin. Ajuri piti tietenkin tuoda omalle koneelle ja sen lisäksi /etc/sane.d/snapscan.conf:ssa piti käydä kertomassa mistä se löytyy.

Tuolla snapscan.conf tiedostossa tosiaan on tuo skanneri mainittu:

usb 0x04b8 0x0114

Epson Perfection 1670

usb 0x04b8 0x011f

Epson Perfection 2480

Myöskin samassa keskustelussa sanotaan:

Hain sen libsane-extras paketin, jolloin /etc/sane.d/ hakemistoon tuli epkowa.conf tiedosto. Siihen laitoin vendor ja ID tunnukset soittimelle sekä lisäsin epkowan dll.conf tiedostoon. Käynnistin gnomen uudestaan ja VOILA heti löytyi skanneri. Tästä seurasi tietenkin että xsane löysi myös skannerin. Voin näin suoralta kädeltä sanoa että skannauksen esikatselu jopa toimii siinä.

Tuossa on kai tehty jotain muutakin hommaa, mutta saatu kylkiäisenä skanneri pelaamaan. Kaipaisin vain suomennosta, siis miten on mahdollisesti haettu libsane-extras paketti ja miten asennettu?

Tuommosta epkowa.conf tiedostoa ei ole ainakaan tuossa hakemistossa, ja mahtaako se edes liittyä mitenkään koko asiaan?

En kehtaa siihen samaan keskusteluun nyt enää liittyä, kun se on jo pari vuotta vanhaa. Ubuntukin lie ollut HH.

Varmaankin Ubuntun paketinhallinnasta ihan normaalisti, synapticilla tai apt-getilla tms.

Nyt sekin alkoi toimia. Näin se tehtiin:

Latasin verkosta skannerin firmwaren komentamalla päätteellä:

wget http://www.commercialventvac.com/~jeffs/ESFW30.BIN

Se tuli omaan käyttäjähakemistoon (koska selaimessa on sellainen asetus).

Tarkistin huolella sen tiedoston ESFW30.BIN sijainnin ja sitten käynnistin gedit teksturin ja siihen snapscan.conf tiedoston antamalla päätteessä käskyn:

sudo gedit /etc/sane.d/smapscan.conf

Siellä avautuneessa tekstissä on alussa kolmannella rivillä tällainen teksti:

firmware /usr/share/sane/snapscan/your-firmwarefile.bin

Muutin sen tekstin (joka on vain esimerkki) vastaamaan imuroidun tiedoston polkua ja tiedostonnimeä jolloin siitä tuli jotain tällaista:

firmware /home/käyttäjänimi/ESFW30.BIN

Sen on siis vastattava sitä firmwaretiedoston sijaintia.

Näillä konsteilla skanneri alkoi toimia ihan kiltisti Xsane skanneriohjelmalla.

Lähde: HOWTO: Epson Perfection 1670 Scanner (and other SnapScan scanners)

Tuolla lähteen sivulla on neuvottu vähän toisin, mutta sen ei ole käytännössä väliä missä hakemistossa se firmware on, kunhan tuo noutamispolku ohje on sen kanssa yhtäpitävä.

Kiitoksia kaikille yhteisön neuvonantajille. :slight_smile:

[quote=“hajakenttä, post:5, topic:864”]Latasin verkosta skannerin firmwaren komentamalla päätteellä:

Se tuli omaan käyttäjähakemistoon (koska selaimessa on sellainen asetus).[/quote]

Jos tarkkoja ollaan, niin selaimella ei ole mitään tekemistä tämän kanssa. Wget on ihan oma ohjelmansa, josta voi lukea lisää wikin puolelta, http://linux.fi/wiki/Wget . Wget lataa oletuksena tiedoston siihen hakemistoon, josta komento suoritetaan. Ladattavan tiedoston kohteen voi itse määrätä käyttämällä valitsinta -O.

Jos tarkkoja ollaan, niin selaimella ei ole mitään tekemistä tämän kanssa. Wget on ihan oma ohjelmansa, josta voi lukea lisää wikin puolelta, http://linux.fi/wiki/Wget . Wget lataa oletuksena tiedoston siihen hakemistoon, josta komento suoritetaan. Ladattavan tiedoston kohteen voi itse määrätä käyttämällä valitsinta -O.

Näinhän se tosiaan onkin. Ja, mikä parasta, sen tiedoston paikan hakemistossa voi tosiaan jo siinä kohdassa määrätä. Minä tein vain yksinkertaisimmalla tavalla minkä tällä osaamisella osasin. Sen huomasin katsoa, että tuossa ohjeen esimerkissä mainittua hakemistoa ei koneessani ole, joten siihen ei kannata sitä laittaa menemään. Mikään ei tietysti estäisi tekemästä sellaista kansiota, jossa tämänsorttinen tieto olisi siististi järjestyksessä. Oleellista on kuitenkin, että snapscan.conf kertoo tarkalleen oikean paikan.

Kiitos neuvosta. :wink: