Ubuntu ja linux 5.0 kokemuksia

Hei. Te, jotka käytätte linux 5.0 Ubuntulla niin minkälaisia kokemuksia on tullut. Mietin päivittämistä mutten ole vielä tehnyt sitä. Pelkään yhteensopivuusongelmia jne.

Tarkoitatko ydintä eli kerneliä? Ubuntun itsensä asentamien ytimien pitäisi olla kyllä yhteensopivia samojen laitteiden kanssa kuin aiempienkin. Toisaalta, jos uusi ei toimikaan odotetulla tavalla, voit valita vanhan ytimen GRUB-käynnistysvalikosta, eli eikun kokeilemaan.

sitä juuri tarkoitinkin eli onko joku asentanut tyyliin ytimen 5.0.5 tai sinnepäin uusimpia ytimiä. Uusinhan on 5.0.10. Olis kiva kuulla kokemuksia jne.

Minulla on Fedora 29:ssä kernel 5.0.9 toimii ongelmitta kuten kaikki aikaisemmatkin.

Jos käytössäsi on esim. viimeisin tuettu LTS-versio (18.04.x), en aivan ymmärrä, miksi kiinnostus uusimpaan kerneliin, joka ei ole jakeluversion oletuskernel. Poikkeuksena vain laiteyhteensopivuus.
Käytän aina uusinta Ubuntu-versiota jakelusta ja ko. jakelun tarjollaolevaa ohjelmistoa.
Toimivuus on ollut erinomainen.
Tuorein kernel-4.0.xxx on vain nimetty Kernel-5.x:ksi tietystä kernel-versiosta lähtien. Mitään erityistä
uutta ei ko. kernel-versio tarjoa. Toki kaikissa uudemmissa kernel-versioissa on yhtä sun toista edellisiin
versioihin verrattuna.
Tärkeimmät kernel-versioiden muutokset liittyvät aina tietoturvaan, mutta kaikkiin tuettuihin Ubuntu-versioihin nuo tunnetut haavoittuvuudet paikataan aivan tuota pikaa.
Näin myös muissakin Linux-jakeluissa.

Jos ihan uutuudenviehätyksen takia haluaa kokeilla tuoreempaa ydintä, niin riskihän ei ole kovin suuri, koska käynnistäessä GRUBista voi tarvittaessa valita myös vanhan kernelin. Toki on hyvä muistaa, että uusissa ytimissä uusien vakavien bugien mahdollisuus on suurempi, kun niitä ei ole vielä ehditty testata tarkemmin. Eli varmuuskopiot ovat tässäkin tapauksessa viisautta.

Ubuntulla näyttää olevan tällainen pakettivarasto tuoreimpiin mainline-ytimiin. En ole itse kokeillut, mutta se saattaisi olla käytännöllinen tapa asentaa viimeisimpiä versioita.

Näinhän se on, että kernel ei enää nykyisin käytä semanttista versiointia. Toisin sanoen versionumeron muutos ei kerro mistään mullistavasta, vaan sitä nostetaan aina silloin tällöin kun se tuntuu ajankohtaiselta. Kernelin versiointityyli on vähän vaihdellut historian saatossa.

Jos on ylimääräinen kehitys/lelutietokone (tai virtuaalikone), niin kannattaa ainakin kerran elämässä kokeilla itse kääntää kernel lähdekoodeista. Se on hauskaa ja opettavaista etenkin ensimmäisellä kerralla.

Uusimmat lähdekoodit saa ladattua tuolta: https://www.kernel.org/

Tuollainen tuli minullekin eteen jo vuosia sitten, kun
jakelun oletuskernel oli käännetty ilman tukea tietylle väylälle (Firewire).
Aiemmin prossoritehojen ja muistimäärien vuoksi, kernel optimoitiin kääntämällä kernel oman laitteiston ja sen suorituskyvyn mukaan :wink:
Tuolloin ohjelmoijat olivat rautaa ja väänsivät kettinkiä!

1 tykkäys