Ubuntun varmuuskopiointi

Hei!
Olisi tarpeellista saada käyttis talteen mahdollista levyrikkoa ajatellen. Olen siis säädelly ubuntua tässä muutaman kuukauden ja nyt olisi iskussa. Neljäs kerta toden sanoo vai miten se meni ;D. No kuitenkin jotta ei enään viidettä kertaa tarttis asennella uusiksi niin mikähän mahtaisi olla paras keino ottaa varmuuskopio käyttiksestä? Onko levykuva ainoa toimiva vai voinko ottaa filut johonkin talteen?

Eli tilanne on se että asema sda1 pitäisi saada sillä tavalla talteen että jos kovo paukahtaa tai tulee joku ongelma toiminnan kanssa niin voin palauttaa täydellisen asennuksen olemassa olevan tilalle. Joko päälle tai uudelle kovolle. Vielä jos osaisitte kertoa että millä ohjelmalla ja jos pitää vielä komentojen kanssa kikkailla niin valmis komentokin olisi kiva.

Eli jos osaisitte auttaa uutta käyttäjää tässä pienessä mutta tärkeässä ongelmassa.

Levykuva on yksi vaihtoehto mutta ei kovin hyvä sellainen, jos varmuuskopio aiotaan palauttaa erikokoiselle osiolle kuin se alkuperäinen.

Toinen vaihtoehto on yksinkertaisesti kopioda kaikki osion (tiedostojärjestelmän) sisältämät tiedostot jonnekin muualle. Tämä kannattaa mieluummin tehdä komentoriviltä, jotta kaikki oikeat tiedot tulisivat mukaan eikä ylimääräisiä tiedostoja kopioituisi mukana.

Yksi toimiva komento on

mssä juurihakemiston (/) alla olevat tiedostot kopioidaan hakemiston /mnt/toinenlevy alle liitetylle osiolle. Cp-komennon valitsimien a ja x merkitys selviää wikin artikkelista cp.

Kannattanee ajaa tuo komento vielä pääkäyttäjänä jolloin varmasti kaikki järjestelmätiedostot tulevat mukaan. Eli Ubuntussa se tapahtuu käyttämällä sudoa:

sudo cp -ax / /mnt/toinenlevy

Perinteinen tallennusohjelma on tar, joka kokoaa tiedostot yhdeksi tiedostoksi - säilyttää tiedostojen omistajat ym… Tuo tiedosto voidaan pakata gzip:llä tai bzip2:lla.
Ohjeita SalFaq:sta: http://sal-faq.sourceforge.net/html/sal-faq.html#partition-kopiointi

Seuraavasta artikkelista voi olla apua tietojen palauttamisen yhteydessä:

http://linux.fi/wiki/Juurihakemiston_siirtäminen

kiitoksia vinkeistä, pitää alkaa testailemaan noita jahka kerkeän.