Ulkoisen näytön resoluutio

Löytyisiköhän täältä neuvoa absoluuttiselle linux-aloittelijalle? Yritän päästä windows-riippuvuudesta eroon, mutta on pientä ongelmaa Linux Mintin kanssa. Esim.: Kytkin vga-porttiin Benq-näyttöni, jolla windows käyttää resoluutiota 1920x1080. Mint antaa maksimiksi 1024x768. Saan sitä muutettua komentokehotteen kautta xrandrilla, niin että saan käyttöön esim. 1600x900:
sudo xrandr --newmode “1600x900_60.00” 118.25 1600 1696 1856 2112 900 903 908 934 -hsync +vsync
sudo xrandr --addmode DP-2 “1600x900_60.00”
(Jostain syystä tällä menetelmällä resoluutio 1920x1080 jättää mustat reunat monitorin vas. ja oik. laitaan, mutta tuo vähän pienempikin on OK.)

Varmaan arvaatte sen kysymyksen: miten saan tuon vaihtoehdon pysyväksi, niin ettei sitä tarvitse aina konetta avatessa luoda komentokehotteen kautta. Mikä on linuxin “autoxec.bat”, johon voin vain lisätä käynnistettäessä suoritettavia komentoja?

Tämä ei ole aivan oikeaoppinen, mutta seuraavissa kansioissa on koneen käynnistämisen yhteydessä olevat scriptit.

/etc/rcX.d

Tässä X tarkoittaa numeroa 0-6 tai S:ää.

Seuraavassa sitä ominaisuutta on käytetty…
https://www.linux.fi/wiki/Linux_miniläppäriin

0-6 tai S:n ajo riippuu käynnistyprofiilissa (toivottavasti tämä ei nyt täysin ole soopaa.)

Täällä vähän selitystä kansioille.

Se mihin nuo asetukset pitäisi laittaa on jonnekin …

/etc/X11

Oleviin tiedostoihin, mutta kun ei ole tarvinnut sorkkia X:ää pitkään aikaan, niin en muista eikä välttämättä ole muutenkaan säilynyt samanlaisena.

Laitappas asetukset …
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=282873

… ohjeen mukaan …
asetustiedosto /etc/X11/xorg.conf.d - kansioon haluamallasi nimellä.

En pysty antamaan mitään takeita toimivuuteen…

Kiitos kovasti! Meni kyllä kovin tekniseksi tuolla. Ennen kuin lähden yrittämään ymmärtää ja toteuttaa toimivaksi todettua ratkaisua, minua kiinnostaa tämä mitä apua pyytänyt kaveri kirjoittaa alussa: “I have put the xrandr commands into a startup application so they are set each time I start or reboot the system.” Tämä ei hänelle jostain syystä kelpaa, mutta hän ei kerro miksi. Minulle voisi kelvata, jos ja kun se on ilmeisesti helpompi tapa välttyä siltä, että manuaalisesti antaa nuo xrandr-komennot aina kun koneen käynnistää. Mistäköhän noista startti-applikaatioista saisi tietoa; miten semmoinen väsätään?

Josko uskaltaisit kertoa laitteestasi ja sen näytönohjaimesta. Jopa tieto näytön ominaisuuksista voisivat olla hyödyksi.
Mint (kuten monet muutkin Linux-jakelut) tarjoaa eri näytönohjaimille laajalti sopivia ajureita, joilla halutut resoluutiot on tarjolla.

Ratkesi – ainakin minulle kelpaavalla tavalla. Ensinnä piti mahdollistaa sudo-komentojen suorittaminen ilman salasanan kyselyä tällä ohjeella: Understanding 'sudo without password'

Sitten piti tehdä komennoista skripti, joka suoritetaan sisäänloggautumisen jälkeen: <SOLVED> How to make a script that runs on user log on? - Linux Mint Forums (minulle riitti sleep 5, ehkä pienempikin toimisi).

Siihen miten tuosta skriptistä tehdään käynnistyssovellus tuossa on monenlaisia ohjeita, jotka eivät ihan omaa Mintiäni vastaa, mutta mennään siis reittiä järjestelmäasetukset > “käynnistyvät ohjelmat” (onko muunkinlaisia?) > lisää > oma komento – ja sinne kuvaava nimi + “komennoksi” skriptitiedosto polkuineen > tallenna.