Ultrabookin yhteensopivuus

Asentuuko Linux Ultrabook:iin? Minkä merkkisen Ultrabook- kannettavan tietokoneen kanssa Linux toimisi? Olisiko joku muu kevyt kannettava tietokone parempi ratkaisu? Onko minikannettavia enää edes markkinoilla?
Koneessa olisi hyvä olla vähintään toimisto-ohjelmat, alkeellista kuvankäsittelyä ja sen tulisi toimia nettitikun kanssa. Lisäksi pitäisi olla hyvä näppäimistö ja selvä näyttö, eikä kone saisi painaa paljoa.

Päivi

Kyllä asentuu. Jos tietokoneessa ei ole CD-asemaa, voit joutua asentamaan käyttöjärjestelmän USB-muistitikulta.

Minkä merkkisen Ultrabook- kannettavan tietokoneen kanssa Linux toimisi?

Itselläni ei ole kokemusta ultrabookeista, joten en oikein osaa sanoa. Kannattaa kuitenkin katsoa sertifioituja koneita, esimerkiksi Ubuntun sivuilla on luettelo Ubuntun sertifioimista koneista.
http://www.ubuntu.com/certification/desktop/

Koneessa olisi hyvä olla vähintään toimisto-ohjelmat, alkeellista kuvankäsittelyä ja sen tulisi toimia nettitikun kanssa.

Kaikkiin Linux jakeluihin voi asentaa LibreOfficen, joka on suosittu toimisto-ohjelmisto Linuxille. Kuvankäsittelyohjelmiakin on useita, esimerkiksi GIMP on ammattilaiskäyttöönkin soveltuva ohjelma. Nuo löytyvät miltei kaikkien jakeluiden pakettivarastoista. Nettitikuista voin sanoa, että ainakin Huawein vanhemmat mallit toimivat varmuudella useimmissa Linux-jakeluissa.

Asentuu, mutta parhain vaihtoehto eli kaupasta Linuxilla varustettuna ostettavaa konetta ei oikein Ultrabookeissa ole. Eli sen verran joutuu tekemään että valmistelee USB-tikun Linux-asennusta varten, ja asentaa tietokoneelle Linuxin tällä tavalla.

Esimerkiksi alkuvuoden Asus Zenbook -mallit UX31E/UX21E toimivat hyvin Ubuntu 12.04 LTS:llä. Ne mallit ovat kuitenkin korvaantumassa uudemmilla UX31A, UX21A- ja UX32VD-malleilla, joiden kanssa on vielä joitain lastentauteja. Itselläni on tuollainen UX31E punertavansävyisenä, ja se toimii moitteetta Ubuntulla ja on muutenkin mukava ja kevyt ultrabook.

Dell XPS 13 olisi erinomainen vaihtoehto ja sitä saa USA:ssa ilmeisesti Ubuntulla suoraankin, mutta Suomessa Dell ei näitä malleja myy. Windows-lisenssistä maksamalla sitä näyttäisi saavan Gigantista kyllä hintaan 1199€-1299€. XPS 13:lle Dell tarjoaa erityisesti laitetta varten suunnitellun Ubuntu-asennuslevykuvan, vaikkakin siihen on esiasennettu peruskäyttäjäohjelmistojen lisäksi myös joitain kehittäjille suunnattuja ohjelmistoja.

Sitten jos ei aivan tarvitse olla Ultrabook, niin kannattaa katsoa esim. jotain muita 13"-näytöllä varustettuja malleja, etenkin niitä jotka on esim. Ubuntu-sertifioitu (http://www.ubuntu.com/certification/desktop/). Dellin Vostrot vaikuttaisivat hyviltä, mutta ei taida saada Suomesta. Lenovon malleja, kuten Lenovo Thinkpad Edge 13, pitäisi saada.

Päivityksenä aiempaan, nyt saa Dell XPS 13:ta Ubuntulla myös Suomesta, puhelimitse Delliltä tai jälleenmyyjien kautta tilaamalla:

Ilmeisesti vain kaikkein parasta mallia, eli FullHD IPS -näyttö, 8GB RAM, 256GB SSD, joten hintalappua voi arvailla.