Uusi suomalainen näppäimistöasettelu

Olen nyt 13 vuoden ajan kirjoittanut laatimallani Aarne-näppäimistöasettelulla (työnimi: ÅUIOGV-näppäimistö). Projektin vaiheet löydät tästä Hopeisen omenan viestiketjusta.

§ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 + ´
-- Å U I O G V P K R W F ¨
--- Y E Ä A D H T L S C J '
-- < Z X Q Ö B N M ; : -

Näppäimistöasettelu on mahdollistanut todellisen kymmensormijärjestelmän käytön, koska asettelu on optimoitu suomen (ja esperanton) kirjoittamiseen (so. eniten käytetyt kirjaimet sijoittuvat näppäimistöasettelun keskialueelle eli kirjoitettavaksi ns. ”vahvoilla sormilla” – 4 3 2 2 3 4).

Linux-ympäristö

Sain siitä nyt aikaiseksi version Linuxille. Jos asia kiinnostaa, koodin löydät wiki-profiilistani.

Esperanto-asettelu

Tein siitä myös varsinaisen esperanto-version sijoitettavaksi epo-tiedostoon:

§ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 + ´
-- Å U I O G V P K R Ŝ F ¨
--- Ŭ E Ĵ A D H T L S C J '
-- < Z X Ĉ Ĝ B N M ; : -

ĥ (ja Ĥ)-kirjain löytyy h-kirjaimen takaa (3. ja 4. taso).

Tarpeellisia käskyjä komentorivillä

sudo gedit /usr/share/X11/xkb/symbols/fi
sudo gedit /usr/share/X11/xkb/symbols/epo

setxkbmap fi aarne
setxkbmap epo aarne

1 tykkäys

Linux-jakelujen näppäimistöasettelut

Olisi mielenkiintoista tietää: minkälaisella prosessilla näppäimistöasettelut päätyvät jakeluihin?

Tämä kysymys siksi, että mieluusti näkisin omat näppäimistöasetteluni yleisessä käytössä; se helpottaisi kovasti omaakin käyttöäni, kun ei tarvitsisi joka kerta kirjautumisen jälkeen vaihtaa päätteellä asettelua.

Mistä voi saada näppäimistön jossa näppäinten nimet on noin? vai onko sillä mitään merkitystä kun muutenkin kirjoitetaan “sokkona”??

Veikkaisin jälkimmäistä…

Tosin joistakin näppäimistöistä voi vaihtaa näppäimien järjestystä, mutta silloinkin shift ja altgr-näppäimet tuskin löytyvät oikeilta paikoilta.

On myös mahdollista ostaa/tulostaa näppäimitötarrat, ja liimata ne näppäimiin. Lisäksi joitakin näppäimistöjä myydään kokonaan ilman näppäinmerkintöjä.

Oma kokemukseni ei ole kovin hyvä muilla asetuksilla kuin qwerty:llä, sillä sen minkä nopeudessa voittaa, niin häviää toiselle koneelle siirryttäessä. Minun aivoni kun ei näytä tykkäävän useista näppäinasetteluista.

DAS:ia olen kerran käyttänyt, mutta opittuani sen kohtuullisen hyvin, niin toiselle koneelle siirryttäessä huomasin olvani kädetön, kun DAS:n jälkeen aivot eivät osanneet QWERTYä.

Jos käyttää vain yhtä konetta, niin silloin ei kyseistä ongelmaa ole.

@pere, kolmentoista vuoden kokemuksella sanoisin, että näppäinnimien puuttumisella ei ole mitään merkitystä. Näppäimistö-ikkuna olisi tietysti hyvä saada näkyviin tarvittaessa.

@peran, allekirjoitan nuo pohdintasi täysin!
Jos itse joutuisin kirjoittamaan esim. jollakin kirjaston PC-koneella (Windows), kirjoittaminen olisi yhtä tuskaa tuon QWERTY-näppäimistön kanssa. Varsinkin vielä siksi, että siitä yleensä puuttuu standardinmukainen suomi-asettelu – SFS 6659. Esimerkiksi esperanton kirjoittaminen ei onnistuisi ollenkaan esperanton hattukirjaimien (ĉ ĝ ĥ ĵ ŝ ŭ) puuttumisen vuoksi.

Tässä vielä pieni kokeilu nyt Linuxille BÉPO-näppäimistöasettelun innoittamana:

$ " « » ( ) @ + - / * = %
-- Å U I O G V P K R W F ^
--- Y E Ä A , H T L S C J ´
-- Z # X Ö . B N M Q ' D

Huomioita

• Numerorivin saa esiin painamalla Shift-näppäimen alas.
• Jouduin hieman muuttaamaan kirjaimien Z, Ö, Q ja D paikkaa, jotta BÉPO-asettelun välimerkit olisivat jotakuinkin (symmetrisesti) sopivilla paikoilla (aiheesta enemmän Hopeinen omana -foorumilla, ks. → ).
• Myös esim. koodauksessa tarvittavat merkit löytyvät kohtuullisen helposti 1. 2. ja 3. tasoilta: ! # % ’ , . A–Z a–z 0–9 & * ( ) - _ = + / ; : " < > ? $ [ ] { } \ | ~ ^ ` @

Löydät asettelun koodin wiki-profiilistani. Lisäksi aiemmin Macintoshille tekemääni asettelua koskeva viesti kannattanee lukaista.

EDIT 1

Vaihdoin tarkeiden ^ ja ¨ paikat keskenään eli ne ovat nyt tasoilla 1 ja 2.

Laitoin nuo näppäimistöasettelukoodit myös Hopeinen omena -foorumille:
ÅUIOGV-näppäimistö (Linux)

Pyrin pitämään ne ajan tasalla kokeilujeni ajan. :slight_smile:

Kiitos mielenkiintoisista kokeista
Näppäimistön asettelu on tottumiskysymys, vaikka minusta tuntuu liian usein, että jotkut näppäimet ovat väärässä paikassa…
Kokeilen ehdottomasti versiotasi (ÅUIOGV).