Uusi suomenkielinen Fedora foorumi ja wiki avattu

Okei, elikkä tonne on siis avattu uus Fedora wiki ja foorumi: fedorasuomi.eu Sinne vaan kaikki Fedora-käyttäjät ja Fedorasta kiinostuneet ni saadaan vähän enemmän porukkaa sinne juttuja kirjoittelemaan ja sen sellasta.

Itse olen tuolla adminina ja kai nyt sitte mainostusvastaavana ku kirjoittelen näitä samoja aiheita eri paikkoihin :slight_smile:

Linux.fin ylläpitäjänä olisin toivonut että Fedora-yhteisö olisi kokoontunut tänne, täällä kun on hyvät mahdollisuudet tukea sekä wikidokumentaatiota (Fedora-materiaaliahan on wikissä hyvästikin) että foorumia (tännehän sitä kirjoitellaan parasta aikaa). Ubuntu Suomenkin väki tuo jakeluriippumattomampaa materiaalia Linux.fi:n suuntaan.

On hienoa nähdä että Suomeen mahtuu muitakin jakelukohtaisia Linux-yhteisöjä Ubuntu Suomen ja Opensuse Suomen lisäksi.

Toivoisin kuitenkin että sivustonne wikiin ei kirjoiteltaisi ainakaan jakeluriippumattomia artikkeleita tai muutakaan päällekkäistä tietoa Linux.fin artikkelien lisäksi. Suomenkielisiä Linux-ohjeita kirjoittavia henkilöitä on sen verran vähän että päällekkäisen työn tekeminen on järjetöntä. Vastaava järjestely on ollut käytössä Ubuntu Suomen kanssa: heidän omaan wikiinsä on kirjoitettu vain nimenomaan Ubuntua koskevia ohjeita ja yleiset ohjeet on kirjoitettu Linux.fihin.

Linux.fihin on viime aikoina kirjoiteltu jonkin verran Fedoraan liittyviä artikkeleita jotka löytyvät Fedora-luokasta. Olisiko järkevämpää kehittää näitä ja linkittää näihin fedorasuomi.eu:sta?

Linux-ohjeiden sijasta toivoisin fedorasuomi.eu:n keskittyvän enemmän yhteisöasioihin esimerkiksi blogin/planet-ohjelmiston muodossa.

Joo, kaipa tuo onnistuisi. Tai sitte copypastetaan kaikki luokan sivut tonne meille. :slight_smile:

Lisenssin puolesta se on täysin sallittua. Kannattaa kuitenkin miettiä onko samoja ohjeita järkevä ylläpitää kahdessa paikassa? Tässä on mahdollisuus säästää resursseissa ja käyttää niitä järkevämmin (uusien ohjeiden kirjoittamiseen, yhteisön kehittämiseen, Planet-ohjelmiston tai blogin pystyttämiseen jne).

Onkos tähän homman tullut mitään uutta ?
Tuollainen tehtäväjakohan olisi ihan tervetullut juttu.
Molempiin paikkoihin vaan linkkejä trpeen mukaan.
Wikiähän voisitte muokata yhteistuumin, virheetkin
varmaan huomaisi paremmin kun useampi silmäpari katselee asioita.
Näitä suomenkielisiä Fedora foorumeita taitaa olla ainakin kolme
pari ihan tyhjää ja sitten tämä.

Suomenkielen tavutus ei taida toimia tälllä foruumilla kun pukkaa
punasta viivaa koko ajan.

Itse olisin varsinkin jakeluriippumattomien artikkeleiden suhteen Linux.fi:hin keskittämisen puolella. Tyhjät foorumit kuvastavat hyvin tätä ongelmaa - foorumeita perustetaan, ja alkuun ollaan innostuneita, mutta motivaatio ei riitä pitemmälle. Mielestäni suomenkielisen Fedora-käyttäjäyhteisön kannattaisi luottaa pitempään toimineeseen Linux.fi:hin, joka ei ole häviämässä mihinkään, yht’äkkiä tyhjästä putkahtaneen uuden sivuston sijaan.

Tämä saattaa kuulostaa ylimieliseltä, mutta fedorasuomi.eu:n tyypit voisivat ottaa tämän myös tervetulleena haasteena! Jos fedorasuomi.eu toimii toivotulla tavalla ja palvelee aikaisempaa paremmin suomenkielistä Fedora-käyttäjäyhteisöä, niin kiistattahan siitä on hyötyä. Ehdotan tosin, kuten aiemminkin, että fedorasuomi-wikissä otetaan käyttöön sama (tai yhteensopiva) lisenssi kuin Linux.fi:ssä, jotta dokumentaatiotyö ei mene hukkaan myöskään siinä tapauksessa, että fedorasuomi.eu ei toimikaan tavoitellusti. Teroitan vielä, että lisenssistä päättäminen varhaisessa vaiheessa on erittäin olennaista, jotta kirjoittajat tietävät, mihin antavat luvan.

Suomenkielinen oikoluku on kokonaan selaimen vastuulla, tällä foorumilla, eikä millään muullakaan sivustolla, ei ole niiden punaisten viivojen kanssa mitään tekemistä.

Minä olen vielä tällä hetkellä sillä kannalla, että keskityn mieluummin osallistumaan tänne linux.fin puolelle. Taas yhtä foorumia lisää ei viitsi alkaa seuraamaan, kun näitä on jo sen verran monta, ja minusta Fedora-käyttäjienkään ei kannata eristäytyä minnekään omalle foorumilleen piiloon. Luultavasti tänne myös saadaan tarvittaessa järjestettyä ihan kunnollakin tilaa laajemmalle Fedora-keskustelulle, jos sille on tarvetta.

Myös dokumentaatiota luon mieluiten linux.fin wikiin, koska sieltä löytyy jo kätevästi valmiit artikkelit monesta perusasiasta, kuten komentorivityökalujen käytöstä, levyjen osioinnista ja muusta hyödyllisestä. Näihin artikkeleihin on sitten mukava linkittää uusia artikkeleita luotaessa. Samalla uusien artikkelien luominen kasvattaa myös näiden olemassaolevien artikkelien hyödyllisyyttä ja käyttökelpoisuutta, Kuten Maakuth myös jo totesi, linux.fi on jo vuosia toiminut, ja on nyt viimeaikoina oikeasti alkanut olla merkittävä suomalainen Linux-aiheinen portaali ja tietosivusto. Vastaavan tekeminen huomattavasti suppeammalle kohderyhmälle ei varmasti ole helppoa missään lyhyessä ajassa.

Tosiaan minustakin on hienoa, että mielenkiintoa Fedora Suomi-tyyppisen sivun tekemiseen teiltä löytyy, mutta itse en näe sitä nykymuodossaan hirveän tarpeellisena.

Useat suomalaisista aktiivisista Fedora-käyttäjistä tavoittaa IRCnetin kavanalta #fedora.fi. Kannattaa tulla sinne esittäytymään ja tutustumaan, jos yhteistyö ennestään olemassaolleen Fedora-yhteisön kanssa kiinnostaa.