Vanha XP kone -> LINUX / XAMPP / APACHE / MYSQL / PHP / WLAN

Nykyinen minikannettava XP-kone (Model HP2133, VIA C7-M, 1.6 GHz, 1 GB) pyörittää sääseurantaa, pukkaa tavaraa PHP-käyttöliittymän avulla koneen paikalliseen MySQL-kantaan ja toisaalta siirtää WLANin yli FTP:llä nettiin lyhyitä tekstitiedostoja. Vanhan koneen hidaskin vauhti on vielä riittänyt tähän simppeliin hommaan.

Kun XP-tuki loppuu, ajattelin kokeilla tätä samaa Linux-alustalla. Latasin jo uusimman XAMPP-ympäristön (Apache/MySQL/PHP jne), jota siis käytän muissakin sääkoneissani. Ongelmaksi jäi sen selvittäminen, …

  • mikä olisi simppelein mahdollinen Linux-distribuutio, joka kuitenkin “varmuudella” tukisi em. palikoita
  • luotettavuus on tärkeää, nykyisellään vietän viikossa aivan liikaa tunteja potkien (esim. Windows-päivityksiin tai selaimen ongelmiin) jysähtäneitä asemia ylös
  • miniläppärissä ei ole cd-asemaa, joten Linux-asennus tulisi suoraan kovalevylle

Kokemusta on paljon Windowsista, mainituista komponeinteista ja eri Unixeista kymmenkunta vuotta, mutta juuri Linuxista nolla tuntia. Konfigurointi tekstitiedostoihin ei ole ajatuksena mahdotonta, mutta se ei todellakaan ole tässä vaiheessa tavoitteena, vaan järjestelmäketjun toimivuus suoraan pakasta asennettuna.

–ako

Itse pistäisin siihen Debianin. Nuo Apachet ja muut kannattaa asentaa pakettivarastosta, jos vaan siellä olevat versiot kelpaavat. Debianin sovellukset eivät ole mitään uusinta uutta, mutta vakaita ne kyllä ovat.

Minulla on muuten tuo ihan sama kone. Asensin siihen Debian Wheezyn LXDE-työpöydällä silloin kun se julkaistiin vakaana versiona ensimmäisen kerran. Oli pakko vaihtaa pois muutaman kuukauden käytön jälkeen kun ihan ihmeellisiä ongelmia esiintyi, enkä keksinyt niihin ratkaisua. Esimerkiksi fontit olivat noin joka viidennellä käynnistyskerralla paljon tavallista suurempia. Ongelma korjaantui yleensä käynnistämällä kone uudelleen.

Nykyään samalla koneella pyörii Fedora 20 LXDE, jossa ei näitä samaisia ongelmia ole esiintynyt. Fedoraa en kuitenkaan suosittelisi palvelinkäyttöön.

[quote=“ako, post:1, topic:1549”]- mikä olisi simppelein mahdollinen Linux-distribuutio, joka kuitenkin “varmuudella” tukisi em. palikoita

  • luotettavuus on tärkeää, nykyisellään vietän viikossa aivan liikaa tunteja potkien (esim. Windows-päivityksiin tai selaimen ongelmiin) jysähtäneitä asemia ylös
  • miniläppärissä ei ole cd-asemaa, joten Linux-asennus tulisi suoraan kovalevylle[/quote]

IMO: Linux-maailmassa on tasan kaksi vakavasti otettavaa ilmaista palvelinjakelua ja ne ovat Debian ja CentOS. Debianissa on laajempi valikoima paketteja kun taas CentOS on pidempään tuettu.