Vanhan muistelija - tikkusilmä

Tämä ei kuitenkaan oo mikään riidanaloitus, vaan kevyt ‘itsetutkistelun’ paikka vain

Tossa jokin aika sitten lyötiin lujaa YLE:n ‘osaamattomuutta’ Arenansa lanseerauksen yhteydessä, kun kaikki tai mikään ei toiminut linuxilla ainakaan suoraan, vaan klikkaamisen lisäksi piti vielä kikkaillakin, jotta sai eltsun ajot, tms näkyviin. Sama taisi koskea uutisiakin ensteks alkuun. Mutt nykyäänhän ne kyllä näkyy ihan nätisti.

Eli kumpikoos tekniikkaansa muutti? YLE vai linuxit?
Eli kummassakoos se virhe oikeesti olikaan?

En siis ole tarkistanut mitenkään asiaa YLE:stä ja linuxin ja/tai sen sovellusten koodin lukijaksi minusta ei ole, mutt uteliaisuus mulla kyll on…

Eli tuliko haukuttua väärää puuta tai muuten vaan varmuuden vuoksi, jos se vika kuiteski olis ollu YLE:n systeemeissä?

Onko joillain tietoa?
ja tai rohkeutta?

YLEn päässä mikään ei ole muuttunut, eikä oikeastaan Linuxissakaan. Areena on toteutettu käyttäen Microsoftin Windows Media -formaatteja, joita Linuxissa ei voi esimerkiksi Yhdysvalloissa patenttisyistä laillisesti tukea. Näiden formaattien soittamiseen löytyy keinot, jotka ainakin toistaiseksi ovat Suomen lainsäädännön mukaisia, ja joiden käyttöönottamisesta on viimeaikoina tullut käyttäjäystävällisempää. Että Linux-puolella on tehty monimutkaista pioneerityötä Microsoftin formaattien tukemiseksi, minkä ansiosta Areenakin toimiin jotenkin. Kestävämpi ratkaisu olisi ollut YLEn puolelta ottaa käyttöön joku vähemmän ongelmallinen formaatti, kuten Ogg Theora tai XviD.

Joku tosiaan on muuttunu. Kun aiemmin piti ekaks klikata ko ohjelma jotta sai jonkun osoitteen, josta ‘muokattiin’ se oikea imutetusosoite ja sitt sen imutuksen saatto katella kuka milläkin sovelliksella.

Nyt ei tarvi ku klikata ja kattoa selaimellani (Konqu). FF ei toimi yhtä hyvin - siis mulla.
Sillä pitää edelleen imuttaa ja kattoa sitt vaikkas Kaffeinilla.

Onko tää esim w32coodeckin kehitystä vai mitä, en tiiä. Siksi aloin kyseleen.

Ainakin Debianissa ja Ubuntussa esiintyvä w32codecs-paketti sisältää tiettyjä osia mm. Windows Media Playerista ja muista WIndows-ohjelmista joiden avulla Windows Media -yhteensopivuuteen päästään myös Linuxissa. Mutta kuten sanottua, tämä ratkaisu on esim. Yhdysvalloissa laiton, eikä se ole avointa lähdekoodia, joten sitä ei voi pitää hyvänä tai pysyvänä ratkaisuna.

PS. Voisitko kiinnittää enemmän huomiota viestiesi kielelliseen ulkoasuun :slight_smile:

Sorry vaan, mutta kirjoita sinä kirjakieltä, jos haluat. Minä praakaan myös omalla tavallani.

Ei siihen ainakaan W32codecsia tarvitse. Ihan Xinellä näkyy. LGPL -lisensoidusta Libavcodec-kirjastosta löytyy tuki muun muassa Windows Media Video 9:n purkuun. Tätähän käsittääkseni käyttävät hyvinkin monet soitto-ohjelmat, kuten GStreamer-pohjaiset ohjelmat ffmpeg-liitännäisen avulla, sekä VLC, Xine ja Mplayer.

Vapaampi formaatti olisi Ylen osalta ollut mukavampi, mutta toimiipahan edes nyt. Sitä w32codecsia kaikille suosittelevien kannattaisi ehkä miettiä, onko sen asentaminen enää kovinkaan mielekästä. Turhaan vaan tulee epämääräisiä binäärimuodossa levitettäviä koodekkeja järjestelmään. Toki niistä voi joissain rajatapauksissa olla hyötyäkin, mutta itse en sellaista tilannetta tiedä, että niistä apua olisi.

Jaaha, totta, tuohan taisi olla viime tai toissa kesän Summer of Code -projektissa kehitettyä toiminnallisuutta, pahoittelen että muistin väärin (liekö kellonajalla ollut jotain tekemistä asian kanssa :)). Tuo ei kuitenkaan muuta sitä asiaa että tuon levittäminen on edelleen ongelmallista, sillä se on yhä Yhdysvaltojen patenttilainsäädännön vastainen.

Ilman muuta on silti ongelmallinen, vaikka ehkä vähän vaikea perustella päättäjille, että miksi.

Olisi minusta aivan mahtavaa, jos vaikka Ogg Theorana tarjottaisiin se Areena vaihtoehtoisesti. Sitä en ymmärrä, miten siitäkin väittävät tulevan niin kovin lisää kuluja, kun omaa panostusta hakemistollisen Wmv -tiedostoja Theoraksi muuttamisessa joutuu käyttämään ehkä puoli minuuttia. Koneaikaa toki kuluu.

DRM:n takia myös sen Windows Median käyttöä perustelevat, mutta minusta tähän oikeampi ratkaisu olisi sitten jättää ne DRM:aa vaativat videot vain levittämättä vaihtoehtoformaatissa.

Theora toki on siitä vähän ääriesimerkki, että se ei laadultaan taida ihan hirveän hyvä olla. Joitain videoita olen kuitenkin kotona Wmv:sta Theoraan muuttanut, ja kyllä ne ihan kelvollisia olivat Häviöllisestä formaatista toiseen muutettaessa se kohdeformaatti on muutenkin tietysti hieman altavastaajan asemassa. Parempi se vähän heikkolaatuisempikin video kuitenkin on, kuin virheilmoitus.

Onkos se Xvid kuitenkaan nyt jenkkien näkökulmasta sen vapaampi kuin vaikka se Wmv? Käsittääkseni kumpaankaan ei purkuohjelmia tule oletuksena monessakaan Linux-jakelussa, kun noihin Mpeg -formaatteihin taitaa niitä patentteja liittyä aika paljon.

Joo, taitaahan niitä patenttivaikeuksia olla Xvidissäkin. Tiedä nyt sitten mikä olisi mukava formaatti tuohon.