Ventoy ei tehnytkään buuttavaa tikkua

Kokeilin Ventoyta buuttaavan tikun tekemisessä. Piti olla helppo ja sallia ISO-tiedostojen suora kopiointi muistitikulle. Ventoy halusi asentua muistitikulle ja imuroin Linux Mintin ISOn ja kopioin sen muistitikulle. Eipä käynnistynyt tietokone buuttaavalta tikulta, toki ISO siellä oli. Etcherillä tehty buuttaava tikku käynnisti heti Linux Mintin samalta tikulta. Jotain meni vikaan Ventoyn kanssa.

Mihinkään Linux-jakeluun ei vielä liene tarjolla ko. sovellusta. Enkä ymmärrä, miksi pitäisi asennustikulle asennella useita asennusmedioita iso-tiedostoina.
Jakelun asennus tehdään kerran, ja tämän jälkeen asennusmedia jää tarpeettomaksi. Tosin jotkin asennusmediat sisältävät myös Live-version, jota voi hyödyntää myöhemminkin, mutta Live-versio vanhenee - eli on juuri sellainen kuin ko. version asennusmedia (ei periaatteessa päivity). Vaivaton tapa asentaa jakelu on käyttää netinstall-mediaa, jos verkko toimii ongelmitta.
Oma metodini on asentaa jakelu muistitikulle/ulkoiselle medialle, jonka päivityksistä huolehdin. Jakelu toimii siis hyvin pelastus -CD/USB-tikkuna tai ulkoisen jakeluna - jonka
voi tarvittaessa vaikka kloonata suoraa levyosiolle, jos niin huonosti sattuisi, ettei järjestelmä edes järkevin pelastusoperaatioiden jälkeen toimisi.
Käynnistys ulkoiselta laitteelta mahdollistaa jopa datojen pelastukseen osin rikkoutuneelta kiintolevyltä - jos onni on myötä (ei onneksi omakohtaisia kokemuksia).

PS. Linux:ssa ei ole vaikeaa lukea iso-tiedoston tietoja loop-devicen avulla, ei myöskään iso-tiedostosta käynnistyminen ole “rakettitiedettä”. Tähän perustunevat useat Live-jakelut.

1 tykkäys

AUR:sta löytyy paketti ventoy-bin. Mutta esim. Mental Outlawilla on video esim. Ventoyn GitHubista asentamisesta.

AUR:sta asentamani totteli pelkkää ventoy-komentoa, Kuten wikissäkin mainittiin, loin FAT32 -alustetun boot-lipulla varustetun tikun Gpartedilla. Sen jälkeen ventoylla suoritin seuraavan:

# ventoy -i -s /dev/sd[usb-asema]

Eli jos pistin mukaan -s kytkimen, joka salli secure bootilla varustetullakin koneelle asennuksen, tämä on oletuksena pois päältä. Ehkä tästä jäi kiikastamaan, jos modernille laitteistolle yritettiin asentaa?

Ventoysta yleensäkin, omasta mielestäni taas ei ole kätevämpää tapaa asentaa useita eri jakeluita kuin juurikin iso-tiedostojen kautta, niitä voi vaivattomasti ladata, kopioida ja poistaa. sen sijaan, että kikkaillaan dd-komentojen kanssa tai Etcherin, tai muiden erinäisten sovellusten kanssa. Myös monien tikkujen kanssa säheltämisestä eri jakeluille en ole myöskään koskaan perustanut.

Mutta jokainen tekee kuten parhaaksi kokee.

1 tykkäys

Jos se ei ollutkaan helppo, saattaa vika löytyä USB-tikusta. Minulla on sellainen mikä-lie tikku 32Gt, jolle en saanut onnistumaan mitenkään, lisäksi se oli hidas kun mikä, pelkkä Mintin siirto tikulle vei 6-8 minuuttia.

Teinkin sitten 16Gt tikulle, ja johan rupesi onnistumaan, ja helpoksi tuota voi luonnehtia, kun vain vehkeet toimii.

1 tykkäys

AUR ei löydy monestakaan jakelusta, joten kovin yleinen ei tuo ohjelma ole.
Kun asennat jakelun kiintolevylle, ei sen poistamisen helppous ole mikään kriteeri.
Levyosion tyhjääminen toki poistaa levyosiolla olevan järjestelmän käden käänteessä.

Mutta se, miksi asennusmedialla pitäisi olla tarjolla useita jakeluja asennettavaksi, jää vain ihmetyttämään.

AUR oli lähinnä kommentti siihen ettei Ventoyta löydy mistään jakelusta, vaikka vain saatavuuden rajoittuessa pelkästään Arch-pohjaisiin, niistäkin löytyy tätä nykyä niin aloittelijalle kuin enemmänkin osaavalle käyttäjälle sopivia.

Miksi useamman jakelun mahdollisuus yhdeltä tikulta voisi olla hyödyllinen? Ventoy-tikultahan voi käynnistää ihan vain Live-versioitakin, Tails, Kali näin käytännöllisempänä esimerkkinä, enkä omakohtaisessa käytössä asenna samaa yhtä jakelua kaikille koneille joita käytän tai huollan, on vain yksinkertaisempaa kun on yksi tikku, jonka sisältöä voi vaivattomasti muokata.

Tässä alla esimerkki onnistuneesta Ventoy asennuksesta, jossa USB tikulle ladattiin:

  • linuxmint-20.2-xfce-64bit.iso
  • linuxmint-20.2-cinnamon-64bit.iso
  • linuxmint-20.2-mate-64bit.iso

Korvaa <user> omalla käyttäjä tunnuksellasi. Asennus tehtiin vanhan Manjaron asennusmedian päälle, siis USB tikkua ei millään tavalla esi-käsitelty. Erittäin tärkeää on tunnistaa USB tikun laitenimi oikein, koska se tässä on /dev/sdi mutta sinulla se on jotain ihan muuta. Tunnistamisessa auttaa; df -h komento. ISO-tiedostot siis ladattiin suoraan tikulle, näin säästettiin hiukan aikaa.

Esimerkki asennus
wget "https://github.com/ventoy/Ventoy/releases/download/v1.0.52/ventoy-1.0.52-linux.tar.gz"
tar -xzvf "ventoy-1.0.52-linux.tar.gz"
cd ventoy-1.0.52
sudo ./Ventoy2Disk.sh -i /dev/sdi
cd /run/media/<user>/Ventoy/
wget "https://mirrors.gigenet.com/linuxmint/iso/stable/20.2/linuxmint-20.2-mate-64bit.iso"
wget "https://mirrors.gigenet.com/linuxmint/iso/stable/20.2/linuxmint-20.2-cinnamon-64bit.iso"
wget "https://mirrors.gigenet.com/linuxmint/iso/stable/20.2/linuxmint-20.2-xfce-64bit.iso"

Varmaankin tarkoitit cd komentoa?

cd /run/media/user/Ventoy/

Hups, lipsahti, korjattu, kyllä se tarkoitus oli cd eikä sd. :grinning_face_with_smiling_eyes: