Windowsin asennus Linukan rinnalle

Käytän PCLinuxOS:ia ja olen siihen erittäin tyytyväinen jne. Nyt kuitenkin sattuisin tarvitsemaan Windows XP:tä erääseen hommaan (ja ei, virtuaalikone ei tässä tapauksessa kelpaa). En ole kuitenkaan koskaan asentanut Windowsia, joten nyyppä tarvitsee apua.
1. Levyn osiointi
Kiintolevyni on osioitu pelkästään PCLinuxOS:lle. Kuinka saisin WinXP:lle tehtyä tilaa? Ja paljonko WinXP tarvitsee tilaa? Minulla on tällä hetkellä juuriosio, jossa on myös homeni. Olisiko mahdollista tehdä juuriosion lisäksi osio, jonne tunkisin tiedostoni, ja jonne pääsisi myös Win-puolelta käsiksi?
2. Asennus
Millainen Windows XP:n asennus on? Ymmärtääkseni se on huomattavasti monimutkaisempi homma, kuin esim PCLOS:n asennus. Mitä asioita täytyy tietää Windows XP:tä asentaessa?
3. Bootloader
Ymmärtääkseni Windows XP haluaisi “jyrätä” GRUB:n. Miten pääsen takaisin Linuxiin Windowsin asennuksen jälkeen?

Kiitos, jos jaksatte näihin vastata. =)

  1. se onnistuu osiointityökalulla, joka on PCLOSissa mukana, se löytyy Control centeristä, en muista täytyykö ensin irrottaa osio järjestelmästä (jos näin, joudut käyttämään erillistä CD:ltä ajettua osiointityökalua, joku muu osaa neuvoa tarkemmin), osion pienentämiseen on oma painikkeensa osiointi-ikkunassa.

  2. Jos koneessa on valmiksi osioimatonta tilaa (eli jos yllä oleva on tehty) voit (ensin hyväksyttyäsi EULA:n) suoraan valita nuolinäppäimillä osioimattoman tilan ja painaa Enteriä (määrää asennuksen valittuna olevalle osiolle/ tilalle), tämän jälkeen kysytään millä tiedostojärjestelmällä halutaan osio alustaa, vaihtoehtoja on neljä; FAT32, FAT32 PIKA, NTFS ja NTFS PIKA, valitse NTFS, niin vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Asennusohjelma alustaa osion (kestää koneesta riippuen parista minuutista jopa kymmeniin minuutteihin), tämän jälkeen asennus kopio asennettavat tiedostot levylle ja kone käynnistyy uudelleen, älä tee mitään kohdassa, jossa pyydetään painamaan enteriä windowsin asennuslevyn käynnistämiseen, vaan odota. seuraa ruudulle tulevia ohjeita, useimmiten ei maa- tai verkkoasetuksia tarvitse muokata, ainoat ovat kellonaika (ei välttämättä sekään) sekä käyttäjätunnukset ja salasanat.

  3. Näin on, Windows haluaa käyttöönsä ensimmäiset sektorit kiintolevyltä, tämä tuhoaa GRUBin mutta se voidaan asentaa uudelleen, tässäkin tapauksessa joku muu osaa auttaa paremmin.

edit: tosiaan, lisäys kohtaan 2: jos koneessa on SATA -kiintolevy saatat tarvita erillisen ajurilevykkeen Windowsin asennukseen, tällainen on yleensä emolevyn/pakettikoneen mukana, tai sitten sen saa ladattua valmistajan sivuilta.

Jos käyttis on asennettu koneen ainoalle levyosiolle, osion koon pienentäminen täytyy tehdä esim. Live-CD:llä. Käynnistä kone vaikka PcLinuxOS:n asennuslevyllä, etene asennuksessa levyn osiointivaiheeseen ja pienennä levyosion kokoa siinä. Lopeta asennus sen jälkeen kun osion koko on muutettu, ja käynnistä kone Windowsin asennuslevyltä. Nyt asennusohjelma löytää levyltä tyhjää tilaa jonne voit luoda NTFS-osion.

Huomaa, että asennuksessa Windows vähät välittää Linuxin käynnistyslataajasta eikä Linuxia ole asennuksen jälkeen mahdollisuus käynnistää. Tämä korjaantuu seuraavasti:

  1. Käynnistä kone Live-CD:ltä
  2. Chroottaa Linux-osiollesi (esim. /dev/sda1) ja asenna GRUB. Lyhyesti ottaen tämä onnistuu seuraavalla tavalla, katso lisätietoja wikistä em. artikkeleista:

mount /dev/sda1 /mnt/linux mount -o bind /proc /mnt/linux/proc mount -o bind /dev /mnt/linux/dev chroot /mnt/linux /bin/bash grub-install /dev/sda