Wlan DHCP antaa väärän DNS:n. Oli:10.04 firefox selvittää verkko-osoitetta kauan

Asensin ubuntu 10.04:sen vaimon läppärille. Buuttaus ja etenkin sammutus pelaa uskomattomalla nopeudella. Harmiksi on muodostunut Firefox, joka tahmaa melkoisesti. Kun siirryt sivulle, menee helposti kymmenisen sekuntia, jollei ylikin verkko-osoitteen selvittämiseen. Myös omassa Easy-Peasyssä (Ubuntu 9.10 pohjalla) firefox pähkii verkko-osoitetta kauan.

Menen takuuseen, ettei vika ole nettiyhteydessä. On testattu lähes yhtäaikaa win opera vastaan ubuntu firefox.

Nii ja hieman keskimääräistä syvällisempi guuglaus ei tuottanut tulosta, saatikka tämän foorumin hakukaan…

Äkkiseltään tuo tuntuisi viittaavan hitaaseen DNS:ään. Kone on wlanilla kiinni adsl:ssä ja dhcp on käytössä. Millähän noita dhcp:n valitsemia arvoja pääsisi katsomaan? ipconfig kun ei bashissa ärähdä… Tarkoitus olisi selvittää dns ja katsoa olisiko sen muuttamisesta hyötyä…

(muoks, korjasin otsikon kuvaamaan paremmin ongelmaa)

[quote=“jauhopeukalo, post:1, topic:1079”]Asensin ubuntu 10.04:sen vaimon läppärille. Buuttaus ja etenkin sammutus pelaa uskomattomalla nopeudella. Harmiksi on muodostunut Firefox, joka tahmaa melkoisesti. Kun siirryt sivulle, menee helposti kymmenisen sekuntia, jollei ylikin verkko-osoitteen selvittämiseen. Myös omassa Easy-Peasyssä (Ubuntu 9.10 pohjalla) firefox pähkii verkko-osoitetta kauan.

Menen takuuseen, ettei vika ole nettiyhteydessä. On testattu lähes yhtäaikaa win opera vastaan ubuntu firefox.

Nii ja hieman keskimääräistä syvällisempi guuglaus ei tuottanut tulosta, saatikka tämän foorumin hakukaan…

Äkkiseltään tuo tuntuisi viittaavan hitaaseen DNS:ään. Kone on wlanilla kiinni adsl:ssä ja dhcp on käytössä. Millähän noita dhcp:n valitsemia arvoja pääsisi katsomaan? ipconfig kun ei bashissa ärähdä… Tarkoitus olisi selvittää dns ja katsoa olisiko sen muuttamisesta hyötyä…[/quote]

terminaalissa cat /etc/resolv.conf näyttää nimipalvelimet

roottina voit kokeilla esim googlen dns:ää seuraavasti echo “nameserver 8.8.8.8” > /etc/resolv.conf


Eero

Kiitoksia avusta!

Nameserverin arvona oli 10.0.0.2, eli tuo on tuon wlanin yhteysosoite… Heitänpä suoraan nameserverin arvoksi liittymän tarjoajan arvon… kohta selviää, miten käy.

:o
Melkein tuolilta putosin, sen verran nopeasti alkoi sivut latautua!

Ongelmaksi muodostuu enää se, että kun tuon arvon kaiketi antaa dhcp, niin joka kirjautumisen yhteydessä arvo palautuu takaisin tuoksi 10.0.0.2:ksi ja ollaan taas lähtöruudussa…

Ongelmanhan saa ratkaistua kaiketi jonkinlaisella skriptillä, joka ajettaisi automaattisesti kun kotiverkkoon kirjaudutaan, mutta tuolloin ongelma ei ratkea muissa verkoissa konetta käytettäessä. Miten winukan dhcp muka voisi olla viisaampi näissä asioissa, määrittäessään DNS:n paremmin?

Melkein tuolilta putosin, sen verran nopeasti alkoi sivut latautua!

Ongelmaksi muodostuu enää se, että kun tuon arvon kaiketi antaa dhcp, niin joka kirjautumisen yhteydessä arvo palautuu takaisin tuoksi 10.0.0.2:ksi ja ollaan taas lähtöruudussa…

Ongelmanhan saa ratkaistua kaiketi jonkinlaisella skriptillä, joka ajettaisi automaattisesti kun kotiverkkoon kirjaudutaan, mutta tuolloin ongelma ei ratkea muissa verkoissa konetta käytettäessä. Miten winukan dhcp muka voisi olla viisaampi näissä asioissa, määrittäessään DNS:n paremmin?[/quote]

En usko että se on yhtään fiksumpi. Kyseessä on joku toimintahäiriö.


Eero

Mistähän tuota lähtisi purkamaan ja selvittämään… Kuten sanottua, tämä sama ongelma on esissä muutamalla, mutta ratkaisua siihen ei ole vielä löytynyt. Mitään ohimenevää tämä ei ole, koska tässä omassa koneessa vastaava ongelma on ollut heti asennuksesta, eli reilun vuoden.

Laittelen tähän ketjuun omia havaintoja, sitämukaa kun niitä tulee. Täysipäiväisesti en tätä selvitä, joten aikaa saattaa hetki vierähtää… Mutta vinkkejä otetaan kyllä auliisti vastaan!

[quote=“jauhopeukalo, post:6, topic:1079”]Mistähän tuota lähtisi purkamaan ja selvittämään… Kuten sanottua, tämä sama ongelma on esissä muutamalla, mutta ratkaisua siihen ei ole vielä löytynyt. Mitään ohimenevää tämä ei ole, koska tässä omassa koneessa vastaava ongelma on ollut heti asennuksesta, eli reilun vuoden.

Laittelen tähän ketjuun omia havaintoja, sitämukaa kun niitä tulee. Täysipäiväisesti en tätä selvitä, joten aikaa saattaa hetki vierähtää… Mutta vinkkejä otetaan kyllä auliisti vastaan![/quote]

Vaihtamalla laadukkaaseen wlan tukiasemaan, ongelma korjaantunee. toki voit määritellä myös dns:t käsin.


Eero

Kyllähän sitä toki moni asia vaihtamalla paranee, mutta en suostu ihan heti vaihtamaan tuota purkkia sillä perusteella, että kaksi linukkakonetta ei saa dns:ää kohdalleen… Etenkin kun windows osaa homman heittämällä kuntoon.

Tuon A-linkin motukan sisältä ei löydy kohtaa, johon DNS:n voisi määritellä. DHCP jakaa vain lähiverkon ip:t, maskit ja gatewayt…

Taidan välityönä opetella tuon skriptin tekemisen ja ajamisen, jotta saan tuon DNS:n muuttumaan nyt, niin ei ole niin kovia paineita tämän alkuperäisen ongelman selvittämiseen.

Varmaan riittää, että laitat network manageriin ne dns:t paikallleen. Eli jotenkin näin (en testannut kokonaan):

  1. Klikkaa sitä verkon kuvaketta paneelissa oikealla ja valitse Muokkaa yhteyksiä…
  2. Etsi ja valitse yhteytesi sekä klikkaa Muokkaa
  3. Välilehdeltä IPv4-asetukset valitse Vain automaattiset osoitteet (DHCP)
  4. Lisää DNS-osoitteet
  5. Klikkaa Toteuta
  6. Klikkaa Sulje

[quote=“Tomppeli, post:9, topic:1079”]Varmaan riittää, että laitat network manageriin ne dns:t paikallleen. Eli jotenkin näin (en testannut kokonaan):

  1. Klikkaa sitä verkon kuvaketta paneelissa oikealla ja valitse Muokkaa yhteyksiä…
  2. Etsi ja valitse yhteytesi sekä klikkaa Muokkaa
  3. Välilehdeltä IPv4-asetukset valitse Vain automaattiset osoitteet (DHCP)
  4. Lisää DNS-osoitteet
  5. Klikkaa Toteuta
  6. Klikkaa Sulje[/quote]

ainakin susessa riitti että sanoi

echo “nameserver x.x.x.x” > /etc/resolv.conf
ja echo “nameserver x.x.x.x” >> /etc/resolv.conf
ja sen jälkeen network manager jätti ne kiltisti koskematta.


Eero

Kiitoksia molemmille suuresti!

Syystä tai toisesta tuo echo-komento törmää tässä peasyssä Lupa evätty:yyn, riippumatta ajaako sen sudona vaiko ei. Ratkaisin ongelman jo tuolloin alussa ottamalla sudona tuon resolv.conf:in gedittiin, ja sillä muuttamalla tiedot oikeiksi. Tällä yhteys nopeutui, mutta kun sammutit yhteyden, niin uuden kirjautumisen yhteydessä arvo palautui alkuperäiseen. Tuolla Tomppelin ohjeella muutos meni pysyväksi.

Mutta muuten tämä ongelma on kokolailla hermoja raastavan vaikea… Loppuu omasta pällistä vääntö kesken… Eli ei se winukka saa erityiskohtelua tuon A-linkin DHCP:ltä. Molemmissa DNS:n osoite on sama kuin gatewayn, eli 10.0.0.2. Jos nyt yhtään tällä omalla lyhyellä verkkokokemuksellani mitään voin päätellä, niin periaatteessa hommahan on noin, eli DNS-pyynnöthän lähtevät WAN:iin. Oletukseni siis on, että A-linkin NAT:ti kääntäisi ulos menevät DNS:portin paketit oikeaan osoitteeseen, eli palvelun tarjoajan DNS:iin (niitä on 2kpl…). Tuota oikeaa DNS-osoitetta ei kuitenkaan näy missään purkin asetuksissa… Joka tapauksessa linukan samaan osoitteeseen (10.0.0.2) lähettämät DNS pyynnöt kestävät kauan, winukan saapuvat nopeasti…

Jokatapauksessa akuuttivaihe on nyt ohi, eli yhteys pelaa nopeasti.

Ole hyvä vaan. :slight_smile:

Se sudo ei “yllä” tuon >-merkin oikealle puolelle. Komentamalla sudo -i tai sudo su pääsisi pääkäyttäjäksi, jolloin nuo komennot toimisivat tuollaisenaan.