Yksi kone rikki ja toinen kone kiukuttelee

HP Pavilionille kävi kehnosti kun joku torvelo meni ja astui päälle, joten näppis ja näyttö eivät toimi, kovalevy kuitenkin rusahtelee normaalisti. Onko mitään keinoa saada tiedot pelastettua kovalevyltä maksamatta itseään kipeäksi? Voisiko jollain (?) keinolla yhdistää pavilionin vanhaan läppärinrämään, jossa on Linux Mint ja mitä ohjelmia siihen tarvitaan? Onko muita keinoja millä saisi tiedot takaisin?

Oletan että Pavilion on pöytäkone 3,5" ide-levyllä. USB-ide (tai usb-sata) -adapteri kaupasta parilla kympillä, levy pavilionista adapteriin ja usbi läppäriin kiinni. Mint tunnistanee levyn ilman poppakonsteja.

Kiitoksia, tuota pitää koettaa.

Unohdin mainita toisen koneen kiukuttelusta. Se (Windows) vaatii system diskin ennenkuin suostuu käynnistymään. Kone on ostettu käytettynä ja se on itse rakennettu, joten netistä lataaminen ei taida onnistua. Siihen tulee linux heti kun saa kaivettua ne muistissa olevat tiedot pois, mutta ensin se pitäisi saada käynnistettyä ja kopioitua tiedot pois. Olisiko kellään neuvoa tähän?

Miksi se windows pitäisi saada käynnistymään?
Ellei levy ole kryptattu niin sen sisältöä voi tutkia ja kopioida esimerkiksi live-levyllä. Tai sitten tempaiset senkin kiintolevyn irti ja liität adapterilla läppäriin.

Kiitoksia, näillä pääsee jo eteenpäin.