Fedora 17 vanhan Fedora 14 jälkeen

Joku käytti jossain toisessa yhteydessä ilmaisua “kulttuurishokki” ja oli ihan oikeassa. No, kyllä tämä tästä.

Käyttäjäkokemus on outouden asettumisen jälkeen (1 pv kokemus) parempi kuin F14:ssa eli natinoistani huolimatta plussalle pääsee. Tosin tietyin pohdinnoin.

Kuinka fontin saisi kauniimmaksi? Särkee silmää niin Libreofficessa kuin Firefoxissakin. (Ami Pron aikaan siirtyminen Win 3.0:sta Win 3.1:een muutti erittäin kauniin Avalon fontin rumaksi) Koon kasvattaminen auttaa asiaa mutta joillain kotisivuilla tekstit alkavat juosta toistensa päälle (YLE:n ohjelmat). Yksi vaikuttava tekijä saattaa olla näyttöni pixeleitten fyysinen koko joka on 0,25mm. Onko kellä antaa ilmansuuntaa josta ongelmaa lähtisi setvimään?

Ohjelma teki Koti kansion alaisuuteen myös Desktop kansion, mutta mitä käyttöä sillä mahtaa olla, kansio muitten kansioitten joukossa? Tähän liittyen kun klikkailee Toiminnot => Ikkunat niin ruudun täyttää tyhjä tila. Saako tähän (tai vasempaan reunaan) tiedostoja valmiiksi? En ainakaan ensihätään löytänyt “Linkki tiedostoon” vaihtoehtoa.

Minulla on kaksi ulkoista kovalevyä. Ext alustettu ei suostunut näyttämään sisältöään uudelle käyttikselle, mutta FAT kylläkin. Onko kyseessä alustukseen liittyvä ominaisuus?

Flashin toimivuus tuntuu olevan ns ikuisuuskysymys. Yritin ensin rpm asennusta mutta se vain valitti. Sitten tein YUM latauksen ja asennuksen ja yritin ajaa nspluginwrapperin mutta sekin valitti jostakin. Tästä huolimatta ajoin seuraavaksi su -c ‘yum install flash-plugin’ (kiitoksia fossiilille ja Jyulille) ja Flash lähti toimimaan. Upea testisivu virolaisesta Ospreyn perheen kotielämästä livenä: http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html Tämän yhteydessä tulee Selinuxin varoitus. Onko aihetta toimenpiteisiin?

Fontit on Fedorassa sellainen vakio-ongelma, osa niiden piirto-ominaisuuksista kun on ohjelmistopatentoitu jenkkilässä. Ensinnäkin, Microsoftin ns. core-fontit pitäisi saada asennettua näillä ohjeilla: Personal Fedora 17 Installation Guide
Sen lisäksi kannattaa asentaa ohjelma gnome-tweak-tool, joka asennuksen jälkeen löytyy gnome-shellin haulla nimellä Lisäasetukset. Sen kohdasta Kirjasimet voi koittaa säätää Hinting- ja Antialiasing-kohtia sellaisiksi että fontit näyttävät paremmilta.

Ohjelma teki Koti kansion alaisuuteen myös Desktop kansion, mutta mitä käyttöä sillä mahtaa olla, kansio muitten kansioitten joukossa? Tähän liittyen kun klikkailee Toiminnot => Ikkunat niin ruudun täyttää tyhjä tila. Saako tähän (tai vasempaan reunaan) tiedostoja valmiiksi? En ainakaan ensihätään löytänyt "Linkki tiedostoon" vaihtoehtoa.

Vasempaan reunaan saa pikakuvakkeita Sovellukset-listasta kun napsauttaa kuvaketta hiiren kakkosnapilla. Työpöydälle ei oletusasetuksilla saa mitään, mutta Lisäasetukset-ohjelmalla voi kytkeä Työpöytä-kohdasta päälle “Have file manager handle the desktop”. Silloin työpöydälle voi periaatteessa lisätä kuvakkeita mutta en ole keksinyt muuta tapaa kuin kopioida .desktop-tiedostoja /usr/share/applications-hakemistosta Desktop-hakemistoon.

Minulla on kaksi ulkoista kovalevyä. Ext alustettu ei suostunut näyttämään sisältöään uudelle käyttikselle, mutta FAT kylläkin. Onko kyseessä alustukseen liittyvä ominaisuus?

Jos ext-levy on tehty vanhemmalla Fedoralla niin levyn omistajan käyttäjänumero on eri kuin tässä uudessa. Pitää siis mennä levyn liitospisteeseen päätteessä (esim. /run/media/vpv/levy) ja ajaa siellä jotain sen suuntaista kuin “[tt]chown -R vpv:vpv .[/tt]”, toki korvaten vpv:n tuosta oikealla käyttäjätunnuksella.

Tämän yhteydessä tulee Selinuxin varoitus. Onko aihetta toimenpiteisiin?

Hankala sanoa ilman tarkempaa virheilmoitusta mutta tuskinpa.

Fontit ovat ihan oikeasti ongelma. Liberation Sans on pienikokoisena yhtä huono kuin muutkin joskin selvisin ongelmasta käyttämällä kokoa 12 ja suurentamalla hieman LibreOfficen arkkia.

Pahempaa on että Fontit pirstoutuvat satunnaisesti.

Ensimakua ongelmasta sain jo silloin kun latasin Adoben sivuilta Flashin. Latauksen jälkeen yksi Flashin omien kotisivujen otsikkoteksti pirstoutui täysin, normaalien merkkien asemesta näkyi kuin arabiankielisiä merkkejä. Kun päivitin sivun niin osa ongelmista katosi, mutta eivät kaikki. Myöhemmin eräällä toisella sivulla Firefoxin osoitekentässä oli www:n tilalla kyrillisiä kirjaimia.

Nämä ongelmat kuitenkin katosivat ja oletin boottausten hoitaneen ongelman. Vaan tänä aamuna totesin Thunderbirdissä saman ongelman. Oma tilini vasemmassa kentässä ja erään viestin aihe oikeanpuoleisessa kentässä olivat pirstoutuneet.
http://www.jyrkinen.fi/asioita/kuvat/Kuvakaappaus-2012-07-12.png

Nostan suosiolla kädet pystyyn.

Selvisin siitä bruteforce periaatteella. Siirsin ulkoisen sisällön vanhaan koneeseen ja alustin ulkoisen FAT’iin ja kopioin tiedostot takaisin. Siinä välissä kävin lounaalla ja torikahvillakin. - Älkääkä yhtään naurako.

LibreOfficeko kömpelö? Minulla on normaalisti useita tekstinkäsittelyn tai taulukkolaskennan tiedostoja sekä ohjelmia yhtä aikaa avoinna. F14 aikaan sain alareunasta valittua aina haluamani ja siitä muodostui osa rutiinia. Omassa työssäni erittäin tärkeä ominaisuus. - Kuinka F17:ssa pääsee kätevästi liikkumaan eri tekstitiedostojen ym välillä? Toiminnot linkin kautta homma on liian kömpelöä.

[quote=“vpv, post:2, topic:1441”][quote author=Seppo Jyrkinen link=topic=2206.msg9088#msg9088 date=1342006617]
Tämän yhteydessä tulee Selinuxin varoitus. Onko aihetta toimenpiteisiin?[/quote]
Hankala sanoa ilman tarkempaa virheilmoitusta mutta tuskinpa.[/quote]
AVC esto.

Painamalla alt ja § pystyy vaihtamaan saman ohjelman eri ikkunoiden välillä, alt ja tab vaihtaa eri ohjelmien välillä ja alt ja esc vaihtaa vähän vanhaan tyyliin kaikkien auki olevien ikkunoiden välillä.

Tuollaiset fonttivirheet minusta jo näyttävät bugilta (näytönohjaimen ajurissa tms. ehkä), en ole itse vastaavia nähnyt.

Nyt alkaa lentää pientä karvaista ötökkää. Fedora 17 on heikkolaatuisempi kuin WinXP.

Fonttiongelmia on esiintynyt Firefoxissa, Dolphinissa, gFTP:ssä ja Bluefishissä sekä järjestelmän Lisää/poista ohjelmissa.

Bluefishissä tuli vastaan ilmiö (vai liekö ominaisuus), että tikapuuosiossa kansiot olivat ylempänä ja tiedostot alempana. Ehkä sen saa jostain palautettua normaaliksi.

Sitten asiakirjakatselin veti itsensä harmaaksi kesken työsession enkä päässyt tarkistamaan tekemääni pdf tiedostoa. Muutamaa minuuttia aikaisemmin se vielä toimi.

Kirjauduin ulos systeemistä ja totesin, että sisäänkirjautumisosio olikin identtinen vanhan F14 kanssa. Jossain vaiheessa tuli ilmoitus, että Gnome ei toimi minulla. Vaikka 5 minuuttia aikaisemmin se vielä toimi.

Hännän huippuna virtakatkaisin, joka ei suostunut katkaisemaan virtoja koneestani vaan tein sen hardwarena.


Syytä katsella vaihtoehtoja. Mikä Linux jakelu on vakaa ja päivitystahti rauhallisempi. Jos en muuta keksi, niin huomenna asennan F14:n takaisin.

Jotain outoa on minun koneellani, aivankuin minulla olisi jokin vanhempi Fedora käytössä. Työpöydän taustakuva on se ilotulitus kuin F17:ssa, mutta ne kovasti kaipaamani tiedostojen linkit ovat näytön alareunassa ja oikeassa alanurkassa on neljä ikkunaa. Ylhäällä vasemmalla “Sovellukset” ja “Sijainnit”, keskellä lukee “to 12. heinäkuuta, 19.30” (F17:ssa pelkästään kellonaika) ja oikeassa ylänurkassa muutama kuvake ja käyttäjän nimi. Bluefishistä löysin oikean asetuksen.

Ongelmana tosin on, että työpöydälle en saa tehtyä linkkejä, mutta niinhän se oli F17:kin. Enkä ole vielä keksinyt, kuinka saisin pikakuvakkeita yläpalkkiin.

Jos tämän kanssa ei ongelmia tule vastaan, niin pysyttelen toistaiseksi tässä kunnes löydän paremmin toimivan systeemin.

Mitenkä näette vanhojen Fedora versioitten tietoturvan? Onko tuo F14 riskibisnes vaiko minunlaiselleni kalkkikselle sopiva käyttis.

Mahtaisitkohan käyttää Gnome 3:n fallback tilaa.

Gnome 3:ssa sammutusnappi on piilotettu, jotta ihmiset käyttäisivät enemmän valmiustilaa. Samasta valikosta kuitenkin löytyy, kunhan painaa Alt:ia. Jollain extensionilla sen sai pysyvästi näkyviin, mutta kun en käytä Gnomea säännöllisesti (enää) niin en voi muistaa.

[quote=“Tomin, post:8, topic:1441”]Mahtaisitkohan käyttää Gnome 3:n fallback tilaa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Controversy_over_GNOME_3#Fallback_Mode[/quote]
Mitä ilmeisimmin juuri sitä - Kiitoksia.

Miksi se meni päälle? Kaiketi kone kuuli minun kiroiluni! Enpä taidakaan vaihtaa F14:aan. Pitää vielä paneutua noihin kuvakkeisiin.

Fallback-tila menee automaattisesti päälle jos Gnome ei saa käynnistettyä “hienompaa” shelliä. Käynnistämällä Järjestelmäasetukset ja valitsemalla sieltä Tiedot, Grafiikka, pystyy pakottamaan fallback- eli suomeksi näemmä varatilan käyttöön. Minusta nyt näyttää siltä että koneessa voi olla rautavikaakin, jos se itsestään vaihtaa shell-tilasta fallback-tilaan, varsinkin kun fonttiongelmiakin näyttää olevan. Tai sitten ajureissa on jotain bugeja jotka ikävästi näkyvät noin.

Jos pidempään tuettua jakelua kaipaa, niin vaikka en itse Ubuntun Unity-käyttöliittymästä oikein pidäkään, Ubuntu 12.04 LTS lupaa kuitenkin tukea muistaakseni viideksi vuodeksi (ja saahan siihenkin vaihdettua muita työpöytiä). Red Hat -leirissä vaihtoehto voisi olla CentOS 6, jossa on edelleen vanhan tyylin Gnome, mutta siihen saa vähemmän lisäpaketteja kuin Fedoraan ja jos sitä käyttää suomeksi niin suomennoskaan ei varmaan ole yhtä kattava.

[quote=“Seppo Jyrkinen, post:6, topic:1441”]Fedora 17 on heikkolaatuisempi kuin WinXP.

Syytä katsella vaihtoehtoja. Mikä Linux jakelu on vakaa ja päivitystahti rauhallisempi. Jos en muuta keksi, niin huomenna asennan F14:n takaisin.[/quote]

Mitään järkeä ei ole asentaa Fedora 14, jonka tuki on jo päättynyt.
Fedora 17 on erinomainen jakeluversio, mutta vaihtoehtojahan Linux-jakeluksi riittää.
Jos Gnome3 ei sytytä, edes pienen käytön ja opettelun jälkeen, on vaihtoehtoisia työpöytä- tai ikkunajärjestelmiä useita muitakin.

BTW. Teoriassa olisit voinut onnistua säilyttämään erinomaisesti toimineen Fedora 14 -jakelusi kaikki asennukset/määritykset toimivina huolehtiessasi päivitykset aikanaan F14->F15->F16->F17.
Konekanta minullakin tosin jatkuvasti muuttuu, mutta pääsääntöisesti en asenna Fedoraa uudelleen, vaan päivitän järjestelmän uusimpaan, kun uusi versio on tarjolla.

Vanhassa F14:ssa oli vasemmassa ylänurkassa 3 valikkoa, tässä F17 fallbackissa on vain Sovellukset ja Sijainnit. Lontoon murteella tehdyllä sivulla GNOME - Wikipedia on samanoloinen kuvakaappaus mutta sivulla Gnome 3 Fallback mode - Get your productivity back kuvakaappauksessa näkyy pelikorttien yläpuolella kolmantena “System”. Eli lieneekö minun Fallbackini vaurioitunut samassa yhteydessä kun se muljahti päälle omia aikojaan? Uudelleenasennusta tämänkin vuoksi.

Fonttiongelmia ei ole enää esiintynyt.

Ubuntu 12.04 LTS ja CentOS 6 voivat olla tutkimisen arvoisia.

Pöh… " muljahti päälle omia aikojaan? "
Gnome3/Gnome-shell/Unity käyttäjän valikossa on tarjolla “järjestelmäasetukset”. Noiden järjestelmäasetuksien muuttaminen toki vaativat pääkäyttäjän oikeudet (joko sudolla pääkäyttäjän salasanalla tai root-tunnuksen salasanalla).

Minulle tuo sinun henkilökohtainen fonttiongelma on aivan vieras.

[quote=“Seppo Jyrkinen, post:12, topic:1441”]Ubuntu 12.04 LTS ja CentOS 6 voivat olla tutkimisen arvoisia.[/quote] Siitä vain tutustumaan pintaa syvemmälle. Samalla vaivalla, kun haluat tutustua Ubuntun LTS-versioihin, voit asentaa vakaan Debian-jakelun. Itse asennan, kuten jo mainittu, aina tuoreimman Ubuntu-version henk. koht. työpöytäkäyttöön.
CentOS taas soveltunee kaupallisen RedHat:in RHEL-version vastineeksi, jonka itse asentaisin lähinnä äärimmäistä vakautta vaativille työpöydille tai palvelimille. Tavallisen käyttäjän työpöytäversioksi tuo ei mielestäni ole erityisen suositeltava.
Ubuntu jakeluna on minulle varsin tuttu, CentOS ei vastaa tarpeisiini tavallisen käyttäjän työpöytäversiona.

[quote=“juyli, post:13, topic:1441”][quote author=Seppo Jyrkinen link=topic=2206.msg9111#msg9111 date=1342249356]
Eli lieneekö minun Fallbackini vaurioitunut samassa yhteydessä kun se muljahti päälle omia aikojaan?[/quote]
Pöh… " muljahti päälle omia aikojaan? "[/quote]
Kyllä. Tavallisen käyttäjän valtuuksilla. Sitä ennen ehti toimia päivän ja useita käynnistyksiä.

Mitkä ovat merkittävimmät erot nimenomaan työpöytäkäyttöä ajatellen?

[quote=“Seppo Jyrkinen, post:14, topic:1441”][quote author=juyli link=topic=2206.msg9118#msg9118 date=1342297672]
Ubuntu jakeluna on minulle varsin tuttu, CentOS ei vastaa tarpeisiini tavallisen käyttäjän työpöytäversiona.[/quote]
Mitkä ovat merkittävimmät erot nimenomaan työpöytäkäyttöä ajatellen?[/quote]

Heh… Ubuntua voit kokeilla Ubuntun asennuslevyn Live-versiona. Ubuntu LTS:n tuki työpöytäversiolle on 3 vuotta, ja palvelinohjelmistoille 5 v. Avoimen lähdekoodin ohjelmat kuitenkin kehittyvät jatkuvasti - bugeja korjataan ja ohjelmiin kehitellään hyödyllisiä lisäominaisuuksia, joita ei kuitenkaan pitkän tuen versioihin (LTS) voida asentaa, koska vakaus perustuu järjestelmän pitämisenä mahdollisimman muuttumattona. Myös Ubuntussa asennan siis kuitenkin aina uusimman tarjollaolevan version - erityisesti LTS-versio ei ole arvo sinänsä. Tosin Proposed-repon jätän asentamatta.
CentOS taas on oikeastaan kaupallisen RedHat Inc:in RHEL:in avoin ja vapaa “klooni”. Se ei tarjoa kaikkia niitä käyttöähelpottavia palikoita, joita kaupallinen versio tarjoaa. Vakaus ja yhteensopivuus ovat ensisijalla järjestelmän palvelinohjelmiin. Valitessa käyttöjärjestelmäksi Fedoran seuraan RHEL:in kehityssuuntaa - jopa muutama askel edellä :wink: . Luopiona jätän kuitenkin Fedoran testing-repot käyttämättä. Mutta päivitän Fedora-versiot viimeistään virallisen uuden version ilmestyessä (eli puolivuosittain).

Jos Ubuntun LTS-versio tuntuu käyttöösi jotenkin soveltuvaksi, mutta et ole siitä aivan varma, voisit jakeluvaihtoehdoksi pähkäillä samalla vaivalla Debiania, johon viimekädessä Ubuntu kuitenkin perustuu. Ehkä tuossa nimenomaan paljastuisi ero Ubuntu vs. Debianin välillä.
"Jakeluilla on eronsa - mutta yhtä en vaihda :wink: "
Nimim. RedHat-jakelujen iloinen käyttäjä jo vuodesta 1995.

Fonttiongelma uusiutui.

Siirryin normaaliin GNOME3 moodiin ja tein toisen käyttäjän. Tuskin sain sen valmiiksi, kun fontit silpoutuivat taas. Yläreunasta katosi kokonaan muistaakseni Sovellukset (vai olisiko ollut Lontoon murretta?) valikko ja toisesta jäi jäljelle yksi kirjain. Käyttäjänimi oikeassa ylänurkassa pirstoutui, muutama kirjain jäljelle. Alaspudotusvalikko niin pahasta palasina, että piti ihan muistella, mistä pääsisi kirjautumaan ulos/sammuttamaan koneen. Ne linkit, joita käytin, toimivat ihan ok, ongelma oli ulkoasussa.

Uudelleen käynnistettäessä ongelmaa ei ole esiintynyt, joskin poistuin GNOME:n normaalista tilasta samantien.

Järjestelmä on huomautellut jostain Trackerista, jonka kanssa on ongelmia.

No, Ubuntu on tilauksessa.

Ei kannata haukkua F17 jos syypää on Gnome (ja sen font scaling jne tökeryydet)!

Mielenkiinnoksi kannattaa kokeilla vaikkapa tätä gnomen päällystakkia:

yum install cinnamon

…ja jos se ei miellytä, niin XFCE (on minullakin käytössä sillä mielestäni Gnome 3.uusin on yhä lähinnä alpha asteella olevaa demoa vastaava kyhäelmä, joka joutaisi takaissin suunnittelupöydälle…)

tai paluu vanhaan malliin:

Miksi kukaan koskaan asentaisi mitään palvelinta ilman että vaatisi siltä äärimmäistä (=parasta mahdollista) vakautta? :wink:

…siinäpä syy, miksi minä teen kehityksen Fedoralla ja palvelimena on CentOS (tai RHEL) -kaikkialla!

[quote=“odysseus, post:18, topic:1441”]Miksi kukaan koskaan asentaisi mitään palvelinta ilman että vaatisi siltä äärimmäistä (=parasta mahdollista) vakautta? :wink:
…siinäpä syy, miksi minä teen kehityksen Fedoralla ja palvelimena on CentOS (tai RHEL) -kaikkialla![/quote]

Heheh… Yllättävän monia palvelimia netistä löytyy, joiden käyttöjärjestelmänä on Fedora. Ei minulla ole ollut kummempia ongelmia Fedoran kanssa. Lisäksi palvelimissa käytetään vain ohjelmistoja joita palvelin tarvitsee, joten kaikkea uusinta uutta ei asennu myöskään palvelimelle - tosin kernel:kin päivittyy säännöllisesti, joten tuon ottaminen käyttöön vaatii ajoittain uudelleenkäynnistyksen. Todennäköisesti rakennan oman www-palvelimeni Fedora-pohjalle - mitään grafiikkaa ei tuolle koneelle asennella.
Saas sitten nähdä, kuinka toimii… vai vaihdetaanko CentOS-jakeluun.

[quote=“juyli, post:19, topic:1441”][quote author=odysseus link=topic=2206.msg9153#msg9153 date=1343038359]
Miksi kukaan koskaan asentaisi mitään palvelinta ilman että vaatisi siltä äärimmäistä (=parasta mahdollista) vakautta? :wink:
…siinäpä syy, miksi minä teen kehityksen Fedoralla ja palvelimena on CentOS (tai RHEL) -kaikkialla!
[/quote]

Heheh… Yllättävän monia palvelimia netistä löytyy, joiden käyttöjärjestelmänä on Fedora. Ei minulla ole ollut kummempia ongelmia Fedoran kanssa. Lisäksi palvelimissa käytetään vain ohjelmistoja joita palvelin tarvitsee, joten kaikkea uusinta uutta ei asennu myöskään palvelimelle - tosin kernel:kin päivittyy säännöllisesti, joten tuon ottaminen käyttöön vaatii ajoittain uudelleenkäynnistyksen. Todennäköisesti rakennan oman www-palvelimeni Fedora-pohjalle - mitään grafiikkaa ei tuolle koneelle asennella.
Saas sitten nähdä, kuinka toimii… vai vaihdetaanko CentOS-jakeluun.[/quote]

Fedoran ongelma palvelimena tosiaan on se, että siihen tulee “hieman liikaakin” päivityiksiä, joten palvelinta voi joutua boottailemaan jatkuvien kernel-päivitysten vuoksi.
Toinen ongelma on lyhyt tuki.
Testipalveolimena se toimii kyllä erinomaisesti ja miksipä ei tuotantokäytössäkin, varsinkin jos erityisesti halutaan mahdollisimman uusia ohjelmistoversioita koneelle.

Itse “ajan” kuitenkin kaikissa asiakkaiden koneissa CentOS:a (ja parissa on RHEL). Näitä mitä erilaisimmissa käytöissä, esimerkiksi toimistopalvelimina, normaaleina nettipalvelimina (useita mm Stratossa ja Heznerillä dedikoiduissa koneissa) jne jne… Juuri nyt pystytän asiakkaalle toimisto/intranet-palvelimeksi yhtä CentOS:ia, jossa httpd, mysqld, vsftpd, named, smb…

Eräälle asiakkaalle rakennettu systeemi pyörii nettiradiopalvelimena ja toinen radiolähetysten Streamerina Icecastille ja ovat pyörineet koko ajan siitä saakka kun CentOS 6.2:t asennettiin koneille -ei bootin boottia! Nyt on tosin ajatus komentaa yum update ja CentOS:iinkin taitaa tulla sen mukana uusi kernel, niin joten joutuu boottaamaan -yhyyyyyy!