Fedora 9

Asensin Fedora 9 (ns puhtaalta pöydältä) ja tähän mennessä olen löytänyt yhden ongelman.

OpenOfficessa hyperlinkit toimivat kömpelösti: hiiren oikealla korvalla klikkaus ja “Avaa hyperlinkki”. Koskee sekä siirtymisiä asiakirjasta toiseen että siirtymisiä saman tiedoston sisällä. Sen sijaan tuplaklikkaus vasemmalla ainoastaan tummentaa linkin mutta ei aikaansaa siirtymää. Kursori säilyy I-palkin näköisenä kun sen vie linkin päälle; se ei muutu nuoleksi. Polut ovat näyttäisivät oikein.

Fedora 5:ssä hyperlinkit toimivat normaalisti joten ongelma liittynee Fedora 9:ään.

  • Mistä ilmansuunnasta ongelmaa kannattaisi lähteä ratkomaan?
  • Kuinka OO:n hyperlinkit toimivat Fedora 6, 7 ja 8:ssa?
  • Muuta mainittavaa Fedora 9:stä?

Alkaa näitä ongelmia löytymään. Firefox 2.4.1 ja Fedora 9 eivät pelaa kunnolla yhteen: Firefoxin aloitussivu sekoilee.

Firefoxin asetuksissa Muokkaa -> Asetukset -> Yleiset, olen antanut seuraavaa:

Kun avaan Firefoxin, päädyn osoitteeseen http://www.s.com/ jota ei ole olemassakaan. Sen sijaan paneelissa olevaa kotimökin kuvaa klikkaamalla päädyn oikeaan osoitteeseen.

Fedora 5:ssä Firefox toimi oikein.

Minulla on huono mielikuva siitä, että ongelmakäytös olisi alkanut vasta jonkin FF tai F9 tekemäni asetuksen seurauksena. Sellaisen, joka ei mitenkään liity aloitussivuun.

Onko kuka hajulla asiasta? Löytyykö jotain helposti muokattavaa tiedostoa, jota voisi käydä Bluefishillä hienosäätämässä?

Tuo hyperlinkkijuttu kuulostaa minusta ihan OpenOfficeen tulleelta muutokselta - sekin on kahden vuoden aikana kerennyt muutaman julkaisun tehdä.

Firefoxista tietääkseni ei ole olemassakaan versiota 2.4.1. Fedora 9:ssa on oletuksena Firefox 3 beta 5, jonka voi Fedoran normaalit päivitykset asentamalla laittaa versioon 3.0.

Mikä versio Firefoxista sinulla on käytössä? Säilytitkö vanhat kotihakemistot, kun päivitit Fedora Core 5:sta Fedora 9:aan? Ohjelmien asetustiedostot ovat usein jonkin verran epäyhteensopivia eri versioiden välillä, ja ohjelmien kehittäjien pitää pyrkiä siihen, että ainakin osa edellisten versioiden käyttämistä asetustiedostoista toimii hyvin uuden ohjelmaversion kanssa. Kahdessa vuodessa voi kuitenkin tulla jo isoja muutoksia, eikä välttämättä näin pitkän ajan päähän ohjelmia testata täysin hyvin. Kannattaisi minusta tekaista sinne Fedora 9:aan uusi käyttäjä, ja katsoa, ilmeneekö samoja ongelmia sillä.

Mihin osoitteeseen päädyt, jos käynnistät Firefoxin päätteestä komennolla firefox?

Kiitos kommenteista muep

Hyperlinkki

Hyperlinkkiongelma ilmeni vasta siirryttyäni F9:ään ja jokunen viikko takaperin (F5 aikaan) naputtelin päätteeseen YUM UPDATE. Eli F5:ssä ollut OO oli käsittääkseni aika tuore; versionumeroa en älynnyt ottaa muistiin.

Siirtymän uudempaan Fedoraan toteutin siten, että kopioin koko kotihakemistoni työkansioineen ja piilotiedostoineen ulkoiselle kovalevylle josta F9 asennuksen jälkeen siirsin uuteen ympäristöön.

Hyperlinkkiongelma koskee myös uusia tiedostoja, jotka teen F9:ssä.

Kotihakemisto

Sorry, sekoilin versionumeroitten kanssa: minulla Firefox on 3.0 ja OpenOffice on 2.4.1.

Hyvä oivallus tuo päätteen käyttö: sen avulla päädyn oikeaan kotihakemistooni. Eli ongelma taitaapi olla Firefoxissa eikä Fedorassa.

Onko olemassa tapaa päivittää/uusia Firefox siten, että kaikki muu menee uusiksi, mutta kirjanmerkit säilyvät? YUM UPDATE FIREFOX ei auta asiaa.

Kirjanmerkit löytyvät kotihakemistosi Firefox:in piilohakemistosta, jossa on kaikki muutkin henkilökohtaiset asennusmääritykset. Otat kirjanmerkit talteen poistat tuon firefox-hakemiston, ja palautat kirjanmerkit, kun uusi versio Firefoxista on asentunut.
Vielä paremmin homma onnistuu siten, että muutat tuon Firefox:in määrittelyhakemistosi uudella nimellä. Käynnistät Firefox:in. Näin Firefox asentuu uusin määrityksin ja luo uuden määrittelyhakemiston alihakemistoineen. Kirjamerkit löytyvät yhä tuosta uudelleennimetystä hakemistosta.

Postin Firefoxin graafisessa tilassa ja annoin päätteessä YUM INSTALL FIREFOX komennon.

Firefox asentui uudestaan ja se otti vanhat asetustietoni käyttöön, mutta nyt ilman avaussivun virhetoimintoa.

Vanhaa kunnon valohoitoa, sano. Ja minä olen tyytyväinen.

Jäi kyllä askarruttamaan, että mitähän pitää tehdä, jos haluaa alkuperäiset “tehdasasetukset” eli asetustiedostotkin uusiksi.

Fedora Core 5 ei ole ollut ylläpidetty enää ainakaan vuoteen. OpenOfficekin siinä on vähintään vuoden, jollei kahdenkin vanhaa versiota. Erittäin hyvä, että laitoit sen Fedora 9:n, sillä muuten et olisi vuoteen saanut edes yhtään tietoturvapaikkaa.

Fedora 9:n tuki päättyy 30 päivää Fedora 11:n julkaisun jälkeen, eli todennäköisesti vajaan vuoden päästä.

Jos haluat Fedoran kaltaisen jakelun, jota ei niin usein tarvitse olla päivittämässä, on CentOS hyvä vaihtoehto.

Tuota pitää harkita. Tosin olen tämän F9 päivityksen ohessa saanut melkoisesti rutiinia ja dokumentointi onnistui paremmin kuin F5 kohdalla. Että jos jättää vain joka toisen väliin, niin pärjännee?

Vaan lisää ongelmia – olen ongelmakeskeinen peroona.

[hr]
Fedora 9 + Firefox 3.0

Muutamilla sivuilla käytyäni totesin, että käytettyjen linkkien väri säilyy ennallaan. Aivankuin ”vlink” ja ”visited” olisivat tuntemattomia. Sillä ei ole väliä, onko käytetylle linkille annettu värimäärite tyylipohjassa vaiko itse sivulla. Ärsyttävä vika, sillä laajoja sivustoja selattaessa joutuu helposti eksyksiin tai “alkaa kiertää ympyrää”.

Onko muilla F9 käyttäjillä samoja kokemuksia? Tai mieluummin: kuinka ongelman saisi korjattua?

Uuden käyttäjän lisääminen

Yritin tehdä uuden käyttäjän Päätteellä, pääkäyttäjän (root) valtuutuksin. Fedora 9.

Ensimmäinen yritys: useradd uusi
Tulos: bash: useradd: command not found

Toinen yritys: adduser uusi
Tulos: bash: adduser: command not found

Mikä neuvoksi?

Kokeiles ensin komennolla [font=monospace]whoami[/font] että todellakin olet root-oikeuksin liikkeellä. Kokeile sitten käyttää adduseria suoraan sen polusta, eli komenna [font=monospace]/usr/sbin/adduser[/font].

Polun antaminen tosiaan auttoi. Kannattaisi varmaan lisätä adduserin ohjeisiin selitysten kera?

Ei tuo ole normaalia toimintaa, /usr/sbin pitäisi löytyä PATH-ympäristömuuttujasta… En nyt sitten tiedä onko tuo Fedoran normaalikäytäntö että se ei löydy. Yksi kokeiltava juttu on myös komento [font=monospace]su -[/font] joka root-oikeuksien lisäksi nollaa komentotulkin siten, että siihen tulee rootin asetukset. Jos su-komentoa käyttää ilman viivaa, niin ympäristömuuttujat ja muut asetukset periytyvät sen käynnistäjäprosessilta.

Käynnistin Päätteen normaalikäyttäjänä ja annoin su komennon ilman miinusmerkkiä. Eli olisi ilmeisesti parempi kirjoittaa: [tt]su -[/tt]

Tuota pitää harkita. Tosin olen tämän F9 päivityksen ohessa saanut melkoisesti rutiinia ja dokumentointi onnistui paremmin kuin F5 kohdalla. Että jos jättää vain joka toisen väliin, niin pärjännee?[/quote]
Kyllä pärjää, ja moni Fedoran käyttäjä niin tekeekin.

Aina sitä oppii jotakin uutta. Hyperlinkkien käyttötapa on muuttunut: aikaisemmin ne toimivat samoin kuin selaimissa eli klikkaus riitti, nyt se onkin Control+Klick.

Eli todellakin ominaisuus. Vaan miksi poiketa vakiintuneesta toimintamallista?

Firefox 3.0 vanhat linkit säilyttävät alkuperäisen värinsä Fedora 9:ssä ja tämä on inhottava “ominaisuus”.

Kaipaan tietoa Firefox 3 & Fedora 8 yhdistelmien käyttäjiltä. Vaihtavatko linkit väriään?

Toinen vaihtoehto on tietysti Fedora 9 ja joku muu selain kuin Firefox 3. Mikä yhdistelmä toimii normaalisti?

Kaikki bugit toki korjaantuvat ajan kanssa, mutta tämä on minulle sen verran tärkeä asia, että Firefox 3:sta tai Fedora 9:stä luopuminen on mahdollista.

Ainakin vanhemmissa Firefox-versioissa saa linkkien väriä muokattua asetusten kohdasta Sisältö --> Värit. Muu vikalähde voi olla sivuston omat css-tyylit tai liian lyhyt sivuhistoria.

Muidenkin selainten käyttö toki onnistuu, esimerkiksi Seamonkey (ent Mozilla Suite) tai KDE:n Konqueror ovat hyviä vaihtoehtoja.

Omissa asetuksissani Firefoxissa on kruksattuna kohta, joka sallii sivun omien värien käytön. Jos sen ottaa pois, niin uusien linkkien värin saa miksi tahansa, mutta vanhat linkit säilyttävät värinsä eli historian seuraaminen ei onnistu.

Linkkien värit säilyvät kaikkien domainien alla joten ongelma ei voi olla yksittäisessä tyylipohjassa.

Taidanpa tutustua Seamonkeyhin tai Konqueroriin.

[hr]
Pääkäyttäjän oikeudet

Tein koneelleni (Fedora 9) uuden käyttäjän nimeltä “uusi”. Otin pääkäyttäjän oikeudet ja yläpalkkiin ilmestyi keltainen sheriffin laatta.

Sitten yritin graafisessa tilassa mennä uuden käyttäjän kotihakemistoon: Tietokone -> Tiedostojärjestelmä -> home

Tässä “home” boksissa esiin tuli normaali käyttäjätunnukseni ja myös “uusi”, jonka oikeassa ylänurkassa on iso risti. Kun tuplaklikkasin kuvaketta, avautui boksi ja sen sisälle avautui toinen boksi, jossa kielletyn ajosuunnan merkki ja teksti: Kansion sisällön näyttäminen ei onnistu. Sinulla ei ole kohteen tarvittavia oikeuksia “uusi” sisällön katselemiseen.

Siis minulla ei ollutkaan rootin valtuuksia. Mistä mahtaa olla kyse?

Seamonkey istuu hanskaan kuin vanha tuttu ainakin. Haiseekin ihan Netscapelle - rauha olkoon hänen sielullaan.

Linkkien väri vaihtuu kuten pitääkin ja lisäksi pääsin eroon leikepöydän liittämisongelmasta. Nyt kun kopioin salasanan OpeOfficesta ja liitän salasanaruutuun, homma pelaa kuten pitääkin. http://linux.fi/foorumi/index.php?topic=265.msg1226#msg1226

Pitäisihän se kyllä tietää, että versio X.0 on kokoelma bugeja. Eli Firefoxin käyttäjän kannattaa odottaa versiota 3.1 ennenkuin heilauttaa eväänsä. Apinat ovat säyseämpiä kuin ketut.

Tuo kuvake tarkoittaa sitä, että ne (graafiset) ohjelmat, jotka normaalistikin vaativat root-oikeuksia, saavat ne ilman erillistä kyselyä. Kaikki muut ohjelmat ajetaan vielä tavallisilla oikeuksilla.

Root-tiedostonhallintaohjelman saa auki esimerkiksi komennolla
[pre]su -c ‘nautilus --no-desktop’[/pre]
Toinen (vähemmän suositeltu) vaihtoehto on kirjautua sisään root-käyttäjänä.