Linux mint 18.2 käytön kokeilu

Olen aikoinaan yrittänyt asentaa linuxia vuosia >10v sitten cdlevyltä pc:lle. Kertaakaan en ole onnistunut. Nyt yritän taas eikä tulos tyydytä nytkään.

Siis minulla on poltettu dvd Mint 18.2:sta, koko n. 1,6 gt. Lähdin kokeilemaan niinkuin on neuvottu ensin pc:n levyasemalta käsin. Ensimmäinen asennusyritys päättyi jumiutumiseen vaiheessa kun kilahduksen avulla näyttöön ilmestyi ilmeisesti Mintin pieni logo ja toiminta pysähtyi eli levyasemassa ei tapahtunut mitään ehkä 5-10 minuuttiin. Se riitti minulle syyksi käynnistää uudelleen.
Toisella kerralla pääsin pitemmälle. Nyt hiiri toimi ja sen oikealla näppäimellä pääsi tekemään kaikenlaisia desktop-asetuksia, mutta oikea näppäin eikä mikään muukaan aikaansaanut mitään elämää.

Jäin käsitykseen, että mitään sovelluksia ei tähän 1,6 gt levyyn sisälly tai en ainakaan saanut niitä mitenkään näkyviin. Sain taustakuvan näytölle, joka muuten oli täysin tyhjä. Tämä tulos ei vahvista käsitystä linuxin kovin nopeasta käyttöönotosta. Linux vaikuttaa tyhjänoloiselta vai olenko väärässä?

Haisee vähän dvd-aseman laitevialta.

Oletko kokeillut poltaa levykuvan muistitikkuun (vähintään 2 Gt:n tikku) ja käynnistää/asentaa järjestelmän sieltä kautta ?

On muitakin tapoja, jos sekään ei toimi. (Esim. Asentaa järjestelmä verkkopiuha irrotettuna, joka voi jossain tapauksissa auttaa.)

Tietenkin olet testannut levykuvan oikeellisuuden sha256sum:n tarkistuksella.

https://linuxmint.com/verify.php

Edit - linkki kuvan tarkistukselle.

Vika ehkä muualla kuin levyasemassa, koska ei se asentaminen usbillekaan onnistunut. Ensin yritin kopioida dvd:ltä usb-tikulle. Lataaminen pysähtyi suurimman tiedoston filesystem.squashfs (1543 MB) kohdalla. Sitten yritin asentaa tiedoston: linuxmint-18.2-cinnamon-64bit.iso (1636800 kB) kovalevyltäohjelmalla UNetbootin. Tulos sama ja taas juututtiin samaan suureen tiedostoon. No kolmanneksi latasin ISO-tiedoston uudestaan verkosta. Tiedosto oli täsmälleen samankokoinen kuin jo kovalevyllä oleva. Myöskään tähän ei UNetboot tehonnut ja pysähtyminen, jota jaksoin seurata n. 30 min päättyi samaan tiedostoon ja kohtaan: 255 tiedostoa 367:stä ladattu.

Eipä ole minulle helppoa tutustua linuxiin. DVD:llä pääsin hiukan pitemmälle.

"Olen aikoinaan yrittänyt asentaa linuxia vuosia >10v sitten cdlevyltä pc:lle. Kertaakaan en ole onnistunut."
Jos jo lukemattomia kertoja on tarjottu ohjeet, kuinka Linux-jakelun saa asennetuksi, ovat jäänet osaltasi puutteellisiksi, käytä vain laitetta, johon on käyttöjärjestelmä jo valmiiksi asennettu.
Linux:in asennus ei ole “tähtitiedettä”, kunhan osaa lukea ohjeita järjestelmän asentamiseksi.

Sillä vain menee kauan sen squasfs-tiedoston kanssa, koska se on niin iso.

Niin menee. Sain ISOn kuitenkin siirrettyä tikulle eri latausohjelmalla. Käynnistyi tikulta kuitenkin vain vikasietotilassa, ei normaalisti. Olisiko niin, ettei se muuten käynnistykään, kun sitä ei ole asennettu kovalevylle?

Pitäisi kyllä käynnistyä tikultakin normaalisti. Onkohan sinulla jotakin laitteistoa jolle ei satu olemaan ajureita, vai mikäköhän… Voisitko avata komentorivin tuolla koneella ja lähettää tänne komennon lspci tulosteen, jos vain pääset sillä koneella verkkoon.

Minkälaisesta vikasietotilasta on kysymys? Matala resoluutio ja näyttää rumalta? Eihän ole sattumalta vain näytön asetuksista kiinni sitten?

Nyt vasta pääsin taas koneen ääreen jatkamaan harjoituksia. No pc:n komentorivi ei tuntenut komentoa Ispci win7:n dos-kehoitteessa, kokeilin käskyn ensimmäiseen kirjaimeen molempia samannnäköisiä kiirjaimia. Dos versio Win 6.01.7601.

Vikasietotila ei ollut täsmällinen ilmaus kuten muistelin. Kun käynnistin uudelleen niin nimi olikin compatibility mode, jossa ohjelma toimi. Näytön yläreunassa oli ilmoitus että Cincinnamon is running without video hardware acceleration. Toiseksi siinä arvailtiin epämääräisesti että there could be a problem with your drivers or some other issue.

Käyttöliittymässä ei resoluutio ollut pienentynyt. Kaikki toiminnot ja valikot näyttivät toimivan, mutta tuskin tässä vaiheessa kannattaa ohjelmaa asentaa kovalevylle, kun sama ongelma varmaan ilmenisi sielläkin.

Linux mint valinta jumiutti koneen kuten aikaisemminkin.

lspci on tosiaan Linux-komento, eli se pitäisi ajaa komentorivillä sen jälkeen kun olet käynnistänyt Mintin.

Tuo viesti vaikuttaisi siltä, että näytönohjaimen ajurit puuttuvat. Onkohan koneessa jokin eksoottisempi grafiikkakortti? No, lspci-komennon tulosteesta asia selviää.

Löysin komentokehoitteen sitten myös linux-puolelta ja sain tulosteen toisella yrittämällä. Tältä se näytti, jos kuvan liittäminen onnistui:

AMD:n Radeon-näytönohjain siellä näkyy olevan. En ole itse niiden kanssa ollut tekemisissä pitkiin aikoihin, mutta sellaisen ajuripuutteesta tässä luultavimmin on kysymys. Joku asiaan vihkiytynyt saattaisi osata kertoa, mitä asialle on tehtävissä.

Koska ruudulla oleva kuva ei näytä hullummalta, saattaisi olla harkinnan arvoista käyttää konetta tuossa ympäristössä ilman ko. ajureita. Cinnamon-työpöytä ilmeisesti toimii huonosti ilman niitä, mutta Mintistä olisi tarjolla myös MATE-versio, joka ei tietääkseni ole niin nuuka 3D-kiihdytyksen toiminnasta. Jos sinulla riittää mielenkiintoa, niin se voisi olla yksi vaihtoehto.

AMD:lle ei (tietääkseni) ole tällä hetkellä muuta ajuria saatavana kuin systeemissä jo mukana oleva avoin Radeon ajuri. Joka tulee itsestään käyttöön. Mahdollinen /etc/X11/xorg.conf -tiedosto kannattaa siirtää syrjään ja antaa automagian hoitaa homman.

Oletko perillä, tukeeko kyseinen ajuri 3D-kiihdytystä Cinnamon-työpöydän tarpeiden verran? Siitähän tässä näyttäisi äkkiseltään olevan kysymys.

Ajuri varmaan tukee mutta tuosta näytönohjaimesta en tiedä onko se tuettu, luulisi olevan.
Minulla on vanhempi Radeon 6570 ja siinä toimii kaikki (KDE). Cinnamonia en tosin ole kokeillut.
Voin testata sen vaikka Mintin live-levyllä hetken päästä.

Tarkistin itsekin ajurin, joka windowsin selvityksen mukaan oli ajan tasalla. Mielenkiintoista kuulla olisiko tämä vähän uudempi ohjainkin Radeon 7770 tuettu Cinnamonille. Jos ei ilmeisesti silloin kokeilemisen arvoinen vaihtoehto on mate.

Kokeilin ja Radeon 6570:lla Mint 18.2 Cinnamon toimii täydellisesti live-levyltä kokeiltuna.

Siis olisiko niin, että ongelma on todennäköisesti jossain muualla kuin näytönohjaimessa? Mutta missä?

Kiintolevyn SMART-tiedoista ainakin kannattaisi katsoa ettei levy ole viallinen.
Lisäksi paljonko koneessa on muistia? 4Gt on nykyään lähes kuin alaraja, nettiselaimet esim rohmuaa sitä surutta?

komento Linux päätteeseen kertoo muistin määrän.

Käytin komentokehoitteeseen smartin yksinkertaista komentoa eli wmic diskdrive get status. vastaus oli että kaikki levyt OK.
Keskusmuistia on 8Gt.
Linuxin puolella free -h kertoi:
total 7.8G used 565M free 6.3G shared 42M buff/cache 944M available 6.3 G

OK, vaikeaksi menee. Ehkä komento:

kertoisi jotain apuja Linuxin päätteeseen syötettynä.