Mistä lataustiedostot

Aikani googletin mutta en löytänyt mistä voi ladata Linuxin asennusmedian vaikka tikulle. Ja mikä pitäisi ladata vanhalla pöytäkoneelle jossa muistia 4gt kun noita näyttää olevan niin paljon että menee sekaisin. Kiitos ja vkl jatkoja kaikille.

1 tykkäys

Jos Ubuntu-variantteja haluaa, niin silloin parhaat jakelupaketit ovat varmaankin joko Lubuntu tai Ubuntu Mate.

Täältä voi ladata levykuvat (Jos on väärä, niin minua tietävämpi voi korjata) …

Mate:

Sieltä valita 64 Bitin PC:tä.

Lubuntu
https://lubuntu.me/downloads/
Sieltä Desktop joko vakaa 20.04 tai uudempi 21.10 Desktoppia.

Sen lisäksi kyseiset levykuvat tulee “polttaa” tikkuun (Muisteleisin ohjelman olevan Ethcer tai jotain, mutta en muista varmasti). Valitettavasti en muista kuinka se tehtiin Windowsilla, joten joku voi täydentää tätä ohjetta.

Ubuntun sivujen mukaan kyseessä voi käyttää Rufus:ta ISO-tiedoston polttamiseen USB-muistitikulle.
https://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_USB-tikulle

Sitten tarkkana, ettet sössi Windows-kiintolevyä.

1 tykkäys

Kiitos, minulle on täysin hebreaa nämä linuxit ja untubut kun niitä on niin paljon, win maailma on paljon selkeämpi. Puhdas asennus on edessä, isävainaan vanha pc johon ei kannata raskasta windowsia laittaa. Tuota Rufusta en halua käyttää, on epävakaa, ImageBurn on parempi. Ja en tiedä mitä haluan kun ei ole mitään kokemusta Linuxseista eikä untubuista en edes ymmärrä niiden eroja toisiinsa. Näiden vanhojen laitteiden kanssa on kyllä iso tiedostot ja muut tulleet tutuiksi, lataustiedostojen paikat oli vaan hakusessa.

2 tykkäystä

Linuxeja on moneen lähtöön…

… joista työpöytä-linuxeja on vähemmän, mutta niitäkin on paljon.

Linux-sarjalaisia on esim.
RPM-pakettien hallinnat: Fedora, Redhat, OpenSUSE, jne.
DEB-pakettien hallinnat: Ubuntut, Debian, Mint jne.
Muita Arch, Gentoo, Slackware jne.

Näistä voisi suositella RPM-pakettien hallintaa tai DEB-pakettien hallintaa ensimmäiseksi Linukaksi.

Suomessa on varmaan DEB-variantti suositumpi kuin RPM. Deb-varianteista taitaa olla suosituin Mint, mutta luulen sen vaativan tehoja vähän enemmän kuin Lubuntu tai Ubuntu Mate.

Neljä Gigaa riittäneen Live-levyllä testaamiseen, ennen asentamista. Itselläni on Lubuntu, mutta luulen Ubuntu Mate:n olevan selkeämpi. Debiania suositellaan puristeille, joille ohjelmistojen avoimuus on tärkeä kriteeri Distron valitsemisessa. Ubuntuissa on enemmän suljettua koodia, joten ainakin NVidia:n näytönohjaimet on helpompi saada toimimaan nopeasti, kun Ubuntu-varianteissa on sisällä (siis pakettien hallinassa) NVidian itsensä tekemät ajurit.

Linukseissa ohjelmat yleensä asennetaan pakettienhallinnan kautta, eikä hakemalla epämääräisistä nettisivuista löydetyistä ohjelmistoista.

… jotta tämäkään ei olisi niin yksinkertaista, niin sitten löytyy vielä snap-paketit ja FlatPack, jotka toiminevat useissa järjestelmissä. Niissä snap-pakeitit järjestelmä “pakkopäivittää”. FlatPack taas sisältää koko ohjelman kaikkine riippuvuuksineen, ja päivittäminen tapahtuu uuden FlatPack-ohjelmistopaketin uudelleenlataamalla. Snap-paketit taas myös sisältää kaikki riippuvuudet, mutta käsittääkseni Snap-pakettien välillä voivat eri riippuvuuksia jakaa toisten snap-pakettien kanssa. (En tosin tiedä ihan korrektia sanamuotoa/tekniikkaa.)

1 tykkäys

Ubuntujen sisällä suurimmat erot ovat ulkoasussa ja oletussovelluksien valikoimassa. Eli valinta pitää tehdä ulkonäön ja koneen tehon perusteella.

Tehoa tarvitsee Ubuntuista seuraavat:
Kubuntu, Ubuntu ja Xubuntu

Kevyemmät ovat:
Lubuntu ja Ubuntu Mate

Joskus aiemmin Xubuntu kulutti vähemmän kuin Kubuntu tai Ubuntu, mutta se ero on haihtunut. Lubuntu ja Ubuntu Mate on kevyt-työpöytiä. Lubuntu on perinteinen kevytjakelupaketti, kun taas Mate-on vanhan Ubuntu-työpöydän jäänne. Kumpi on parempi, niin niitä voi kokeilla ja/tai katsoa kuvakaappauksia.

Varmaan tämä on tuttu, kun tänne osasit kirjoittaa…
https://www.linux.fi/wiki/Aloittelijalle

Ei myöskään ole vakavaa, vaikka distro eli jakelupaketti ei olisikaan heti se itselle paras, minkä haluaa. Sitten voi vaihtaa itselleen paremmin soveltuvan jakelupaketin. Toisaalta jakelupaketit eivät niin suureellisesti eroa toisistaan, niin vanhat opit toisesta jakelupaketit ovat soveltaen voimassa toistensa kanssa.

1 tykkäys

Jos kaipaat Windowmaista Linuxia, valitset Zorin OS tai Linux Mintin. Jos haluat helposti mukaan valitset Ubuntun tai Linux Mintin. Jos haluat kauniin Linuxin, valitset Elementary OS tai Deepin Linuxin. Jos haluat täysin muokattavan Linuxin, ja haastaa itseäsi, valitset Manjaron tai Garudan tai Arch Linuxin. Kaikilla onnistuu ja kaikille löytyy kattavat ohjeet netistä käyttämällä hakusanana kyseistä Linuxia. Käyttö on ilmaista ja helppoa ja ohjelmia on miljoonia tarjolla. Tervetuloa Linux-maailmaan! Tämä ei ole kaaosta, vaan upea avoimen koodin maailma. Sinua ei jätetä koskaan pulaan!

Linux-wikistä löydät kyllä tietoa eri Linux-jakeluista.
https://www.linux.fi/wiki/Luokka:Jakelut

1 tykkäys

Kiitos, nyt olen niin sekaisin että ei minkäänlaista hajuakaan mitä lataisin. Tuntuu todella sekavalta, menee kyllä aikaa ymmärtää kaikki termit ja sanamuodot. Täytyy vähän miettiä ja katsella uudestaan.

1 tykkäys

Vaihtoehtoja on paljon, mutta kaikilla pärjäät. Aloita vaikkapa Linux Mintilla tai Ubuntulla. Olet kuin kotonasi ainakin Linux Mintin kanssa. Näin minäkin aikoinaan kauan sitten tein Linuxin kanssa, jatkoin sitten Applen Macosilla ja Windowsilla, kunnes vaihdoin takaisin Ubuntuun enkä ole katunut hetkeäkään. Elämästä meni 25 vuotta hukkaan Windowsin ja Macin parissa, mutta nyt minä elän senkin edestä Linuxin parissa. Linux Mint ja Zorin OS ovat helppoja Windowsista vaihtavalle.

Ubuntulla on suomenkielinen foorumi ja myös Linux Mintillä ja sitten on tämä upea sivu kaikille Linux-jakeluille. Tietoa löytyy monesta paikasta ja selaimella kääntää vieraskielisestkin sivut suomeksi helposti ja ilmaiseksi.

Löysin sellaisen kuin Linux Lite, näyttää speksien mukaan juuri vanhaan koneeseen sopivalta. Onko syytä miksi en lataisi tuota…

Löysin sellaisen kuin Linux Lite, näyttää speksien mukaan juuri vanhaan koneeseen sopivalta. Onko syytä miksi en lataisi tuota…

On …
… perustuu ikivanhaan Ubuntu 18.04 LTS (Long Term Support):seen. On toki vielä tuettu hetken ajan, mutta suositteleisin kuitenkin Ubuntu 20.04 LTS-perustuvaa jakelupakettia, vaikkakin ne ovat huomattavasti tehosyöpömpiä kuin 18.04-perustuvat jakelut. (Siis toi 18.04:n ensimäinen versio julkaistiin 2018.04, ja vastaavasti 20.04:n ensimmäinen versio julkaistiin 2020.04)

Suositteleisin edelleen Ubuntu Mate 20.04 LTS:ää tai Lubuntu 20.04 LTS:ää. Kyseiselle koneellesi(, jossa on 4 Gt muistia).

1 tykkäys

Tässä harjoitellaan mutta eteenpäin ei pääse. Ei siis pääse eteenpäin millään käyttäjätunnuksella ja salasanalla, herjaa vaan noita kirjaimia ja numeroita vaikka kaikki oikein?

Ääkköset eivät kelpaa…
… eli kayttaja1-kelpaa, muttei käyttäjä1

Enkä ole täysin varma, että saako tietokoneen nimi olla sama kuin käyttäjän nimi. Itse laittaisin ne eri nimisiksi.

Jep homma kunnossa, nyt on lite koneella ja päivityksiä asennellaan. Kauanko tuossa litessä on vielä tuki eli kannattaako heti vaihtaa. Ja nuo päivitykset, asentuuko jossain taustalla kun missään ei näy mitään install tms.

Miksi pyytää käynnistyessä salasanaa vaikka asennuksessa oli ruksi että käynnistyy suoraan. Ja lisää kysymyksiä, käynnistyy todella hitaasti. Ensin pyörii ratas sitten Black screen kunnes parin minuutin jälkeen käynnistyy tuohon Welcome to Linux Lite kohtaan missä pyytää asentamaan ajurit. Kun valitset asenna pyytää odottamaan ja tulee joku kielivalikko jossa valitaan kieliä, halutaanko pitää vanha vai valita uusi kielivalikko. No valitsin uuden missä oli suomea kaikki, silti työpöytä englanniksi. Hyvin tämä tuttavuus on alkanut, ehkä jotain oppii kun aikansa kyselee.

Onko nämä kaikki versiot tällaisia että asennat mitä vain niin kysyy salasanaa, asennuksessa valittu että ei kyselisi, ja saako mitenkään pois.

Tässä on päivitysaikataulu Ubuntulle, johon (18.04) Linux Lite pohjautuu…

Itse olisin kuitenkin asentanut Lubuntun tai Ubuntu Maten.

Linuxit lähes aina kysyvät salasanaa, kun asennetaan ohjelmia tai muutetaan asetuksia kaikille käyttäjille.

Se, että ruksasit, ettei kysytä salasanaa, tarkoittaa työpöydän aukeamista ilman salasanan kyselyä.

Toisin kuin Windowsissa, ei linuxeissa anneta kovin helposti ampua itseensä jalkaan, vaikka kyllä olen kuullut, että joku on ajanut roottina X:ää, mutta perus-jakelupaketit eivät sitä salli.

Juuri tuon salasanan kirjoittamisen velvollisuus tekee Linuxista turvallisen. Windowsista tulee (lähes?) yhtä turvallinen, kun ei ajeta Admin tunnuksilla ikkunointiympäristöä.

Valitettavasti on hyvin yleistä Windowsin puolella ajaa käyttistä täysillä oikeuksilla.

Saa, ja osaan todennäköisesti sen tehdäkin, mutta en neuvo.

Okei vaihdetaan sitten toinen, ei alkanut kyllä kovin hyvin tämä tuttavuus :roll_eyes: Mutta mikäs se sitten pitäisi asentaa, kun täällä on suositeltu nyt useampaa. Sekaisin kuin seinäkello tällä hetkellä:grin: