Onko korjattavissa

…Tai varmaan on mutta pitäis saada rautalanka ohjeet, mutta asiaan, männäviikolla Linux Mint ei lähtenyt käyntiin, löysin jonkun ilmoituksen

, en osaa tehdä päätteellä mitään, onko kiintolevyltä pelastettavissa tiedostoja

Mahdollisesti kiintolevyn osiolta on pelastettavissa tiedostoja ulkoisella järjestelmätikulta tai Rescue-CD -järjestelmällä (CD ei välttämättä tarkoita CD-levyä tai asemaa).
Ennen korjausyrityksiä, ei kannata käyttää ko. levyosioilla olevaa järjestelmää.
Tiedostojen ja järjestelmän pelatamiseksi on erityisohjelmia kuten photorec jne.
Rikkoutuneen levyosion tallentamiseen voi hyödyntää dd -ohjelmaa. Korjausväline
ei dd ole!

fsck kävi tiedostojärjestelmäsi läpi käynnistyksen yhteydessä ja huomasi virheitä, joita se ei automaattisesti syystä tai toisesta korjannut. Noin voi käydä jos tietokonetta ei sammuteta “oikein”, eli esim. virtakatkoksen takia tietokoneesta menee virrat poikki kesken levylle kirjoittamisen. Tuo sama on taannoin tapahtunut minullekin ja selvisin siitä fsck työkalulla.

Nyt siis pitäisi päätteellä manuaalisesti ajaa fsck ja korjata vioittunut tiedostojärjestelmä. Oikea komento tässä tapauksessa on mielestäni:

fsck /dev/sda1

Jos en väärin muista, niin fsck on aika ystävällinen ohjelma ja osaa interaktiivisesti kysellä tarvittavat kysymykset kun sen ajaa.

Tuossa on vielä Ubuntun manuaalisivut, niitä voi soveltaa Linux Mintin kanssa myös:

Kannattaa kuitenkin ensin varmistaa että sda1 on oikea. Jos on esim Windows asennettuna se ei sitä ole.
Komento tarkistukseen olisi esim. tämä

sudo fdisk -l

Voihan sen toki tarkistaa, mutta kyllä sen pitäisi olla /dev/sda1 ainakin tuon virheilmoituksen perusteella. Tuon pitäisi olla minimaalinen root-shelli, johon Ubuntu tiputtaa käyttäjän, kun boottaus ei onnistu, eli sudoa ei tarvitse (tai voikaan käyttää). :wink:

Juu, ei kone käynnistynyt tuota ilmoitusta pidemmälle, en päässyt päätteelle. Kaveri, joka on paaaljon viisaampi, kuin minä, hän yrittää siitä SSD-levystä pelastaa tiedostoja. Sen jälkeen sillä levyllä varmaan on toinen elämä, olettaen ettei se ole hajonnut.

Eikös tuon näkymän kautta, mistä otit valokuvan, pysty komentamaan? Ainakin BusyBox näyttää käynnistyneen siinä.

Levyä voi tutkia esim. smartmontools -ohjelman avulla. Siihen löytyy ohjeita myös wikistä:

Kyllä siihen olisi voinut kirjoittaa, mutta en tiedä mitä? Siinä vaiheessa kun poistin kiintolevyn koneesta, tuli kiire hankkia uusi SSD-levy ja asentaa uudelleen sama Mint Serena 18.1, nyt kun kiire on mennyt, pitää alkaa tutkia sitä “polvistunutta” levyä.

Niin juuri siinä kohtaa olisi voinut ajaa fsck -työkalun. :wink:

Mutta toki voit vielä liittää vanhan levyn koneeseen ja uudella asennuksella sen ajaa. Siinä tapauksessa toimittava niinkuin @raimo neuvoi aiemmin.

Hätiköityä päätellä, että levyssä olisi jotain vikaa. Tiedostojärjestelmässä kuitenkin on ja siitä tosiaan pääsisi tuolla aiemmin mainitulla fsck-komennolla. Kerrottu osio sda1 on oikea.

Taas teki Linux tempun, ei käynnistynyt, tulee tälläinen ilmoitus: BusyBox vl.1.22.1(Ubuntu 1:1.22.0-15ubuntu1.4) built-in shell(ash)Enter ‘help’ for a list of build-in commands

(initramfs)

Linux ympäristössä laitemerkinnät voisivat olla jollakin tavalla selkeämmät. Joutuu olemaan todella tarkkana minkä osion alustaa ja minne sen käynnistimen sijoittaa. Minä olen siirtynyt SSD-asemien käyttäjäksi, ja monesti väärällä levylle asennuksen tehneenä huomannut parhaaksi irrottaa kaikki muut SSD-asemat uutta järjestelmää asentaessa, näin ollen SSD-aseman ja järjestelmän valinta käynnistyväksi jää BIOS asetuksista tehtäväksi.

Mulla oli yksi ylimääräinen kiintolevy, jolle asensin Linux Mint 20.1, lainasin kaverilta virtalähteen, joka sopi Sata-kiintolevyyn, kopioin polvistuneesta kovosta ulkoiselle kiintolevylle omat tiedostot, jossa oli kaikki tarpeellinen. Sen jälkeen laitoin polvistuneen kovon takaisin koneeseen ja asensin siihen Linux Mintin 20.1, sen voi päivittää talvella uudempaan Minttiin, kun tossa 20.1:ssä oli vajaa valikko, hajonneessa oli +:n takaa isompi valikko, jolla voi siirtää tai kopioida taikka selata määränpää siirrettävälle tiedostolle. Kiintolevy ei ollut rikki, vain Linuxin käynnistyksessä oli vika(jo toisen kerran) ed. vika oli eri kiintolevyllä olevalla asennuksessa.

Linux Mint 20.2 Uma, on jo julkaistu, mutta tässäkin nämä näytettävät valikkokohteet, täytyy ruksata tiedostohallinnan (Nemo) asetuksista. Viime kädessä voit vaihtaa tiedostohalinta ohjelman toiseen, jos jossakin toisessa asiat olisi paremmin esillä. Kattava lista vaihtoehdoista, vaikka tuolta: 30 Best File Managers for Linux Systems

Tuli taas Mintin käynnistysongelma, kopioin levyn tiedot ja ajoin Mint 20 ohjelman samaan kiintolevyyn, päivitin uuden Mint 20.3 Uman, kopioin vanhat tiedot siihen, uusi asennus löysi scannerin, mutta ilmoittaa, ettei siihen saada yhteyttä, kummaa että löysi, muttei saanut yhteyttä, kun käskin skanneria lukemaan kuvan. Ajurit löytyi Epsonin sivulta kuten aina ennenkin. Keksisikö joku mitä yritetään seuraavaksi. Posti kulkee uudella osoitteella Foorumin kautta.