Valvontakamera ja onvif

minulla on conecto 6s valvontakamera. siinä on myös ONVIF ominaisuus. mutta miten sitä voisi käyttää ubuntusta? siis saada kameran kuva ubuntun näytölle?

Tuo voikin olla kinkkinen ongelma. Onko tosiaan ONVIF -kamera? Silloin siitä pitäisi saada ulos vaikkapa rtsp stream jota voi katsella esim. VLC playerillä. Ilmeisesti joudut konffaamaan kameran Android / Ios -appsilla että saat sen liittymään sisäverkkoosi (jonka varmaan olet jo tehnyt). Sitten pitää selvittää kameran IP vaikka nmapilla… Se mikä kameran url on voikin olla haasteellista selvittää. On olemassa softa “Linux ONVIF viewer” - en tiedä toimiiko… Kannattaa googlata.

Ispyn sivuilla on lueteltu useiden kameroiden URL:ja Connecting to IP Cameras
Niistä voi saada osviittaa alkuun. Nyt en osaa paremmin neuvoa, sori

Edit: kun saat kameran IP:n selville, kokeile syöttää se selaimen osoiteriville. Ties vaikka siinä kamerassa olisi webbipalvelin josta voi asetuksia säätää ja oikea URL:kin on siellä kerrottu. Näin ainakin kalliimissa ONVIF kameroissa. Tuosta mallista en tiedä.

kokeilin linux ohjelmaa “onvifviewer” se kyllä löytää kameran mutta ei toimi virheilmoitus vain tulee.

Minullakin on hatara mielikuva ko. ohjelmasta niin ettei sitä saanut toimimaan. Oletko jo kokeillut syöttää kameran IP:n selaimen osoiteriville?
Jos et tiedä mikä kameran IP on, voit koettaa selvittää sitä nmap -ohjelmalla:

sudo nmap -sn <verkko-osoite>/24

Jossa verkko-osoite on sisäverkkosi osoitteen alkuosa ja viimeisenä oktettina 0 eli jos tietokoneesi IP on vaikka 192.168.0.50 niin laita nmapille scannattavaksi osoite 192.168.0.0/24 eli sudo nmap -sn 192.168.0.0/24.
Tässä tapauksessa nmap kannattaa ajaa sudolla että saat enemmän tietoa verkossasi olevista laitteista, mm laitteen nimen.

Nmap scan report for 192.168.68.50
Host is up (0.017s latency).
Not shown: 998 closed tcp ports (reset)
PORT STATE SERVICE
6668/tcp open irc
8000/tcp open http-alt
MAC Address: B4:FB:E3:89:6F:1D (AltoBeam (China))
kännykkä ohjelmalla kamera kyllä toimii ok mutta haluaisin mieluumin hallita sitä pöytäkoneella (ubuntu)

Ilmeisesti kameran IP on 192.168.68.50 (?!). Ainakin portti 8000 on auki … Joko kokeilit kirjoittaa selaimen osoiteriville kyseisen osoitteen (192.168.68.50) ? Voit kokeilla myös kirjoittaa 192.168.68.50:8000 vaikka portti 8000 ei varsinaisesti ei http-portti olekaan. Vaan ei kiinalaisista tiedä. Kokeile! Ehkä saat kameran verkkosivun auki (jos sillä selainen on). Sieltä pitäisi löytyä lisätietoja edellyttäen että pääset kirjautumaan sisälle.

No tämä on halpa kiinalainen kamera. ostin sen ihan kokeeksi kun ei ole koskaan moisia käyttänyt. Nyt kysynkin oliko tietoa/suositusta kamerasta joka olisi avoimempi käyttää linux ohjelmilla?

Itsellä ei ole kokemusta kuin Zaviosta, Dahuasta ja Niceviewistä. Kaikki toimii. Ovat ONVIF kameroita jotka ostin alan liikkeistä.
Kamerat, jotka on tarkoitettu käytettäväksi jollakin kännykkä-apsilla, ovat yleensä vaikeita/mahdottomia koska monesti niissä on joku oma systeeminsä eli eivät noudata standardeja.
Hyvä juttu on se että suurin osa markkinoilla olevista IP-kameroista toimii. Valitettavasti hinnat on vähän kovempia. Meille firmaan olen laittanut 175€ maksavia Niceview kameroita. Toimii linuxissa vähäisellä vaivalla - käytössä Zoneminder ohjelmiston kanssa 5 kpl. Ajan kanssa on huomattu että kovin kostealla kelillä taipumus huurtua. Ollut kyllä ollut käytössä vuosia ongelmitta. Yleisesti taitaa nuo kiinankamerat olla kestävyydeltään vähän niin ja näin. Aidoista japanilaisista saakin sitten maksaa moninkertaisen summan.

Ispy:n sivuille oleva linkki, jonka laitoin ensimmäisessä viestissä, sisältää listan kameroista, jotka toimivat myös linuxissa. Tyyppejä ja malleja on tuhansittain.

Jos tuo ostamasi Conecto 6S on oikeasti ONVIF-kamera, sen pitäisi toimia myös linuxin kanssa. Tarvitsee vain tietää kameran IP, URL (rtsp-streamin verkko-osoite) ja mahdollisesti käyttäjätunnus - salasana. Jos ostaa “oikean” IP-valvontakameran ja haluaa käyttää sitä linux-koneella, samat tiedot pitää jaksaa onkia esille siinäkin tapauksessa. Suoraan toimii vain USB-porttiin tökättävät kamerat.

Edit: POWERin sivuilla joku kertoi että mainitun kameran käyttäjätunnus on “admin” ja salasana “admin” ja kamera on mahdollista kytkeä NVR:ään eli ulkoiseen tallentimeen. Eli sen pitäisi kyllä toimia myös linuxissa.

kokeilin tuota admin juttua, ei toimi. Olkoon täytynee ostaa joku “oikea” valvontakamera.

Ok. Jos uutta kameraa lähdet ostamaan niin tsekkaa että kamera tukee myös rtsp -protokollaa.

Jos haluat käyttää kameraa langallisena niin PoE on erittäin hyödyllinen ominaisuus: Voit syöttää kameran käyttösähkön verkkojohdon kautta. Tosin joudut hankkimaan PoE injektorin tai reitittimen, jossa on PoE lähtöjä. PoE = Power over Ethernet. Todella kätevää ulkotiloissa jossa ei ole pistorasiaa tai vaikka olisikin, niin virtalähdettä ei voi asentaa sään armoille.

Verkkoliittimeen (Ethernet-liitin) laitoin sähkölaitteisiin tarkoitettua rasvaa. Muutoin sadevesi pääsee liittimeen ja koko liitos menee pilalle, pahimmassa tapauksessa kamerakin voi siitä kärsiä. Olen myös kyhännyt liitoksen päälle jostakin rasiasta suojaa niin ettei vesi pääsisi suoraan vaikuttamaan liittimiin. Tämä siis jos käyttää jos käyttää kameraa ulkona ja langallisena. Sisätiloissa tällä ei niin ole merkitystä.

Edit: Jos vielä riittää tarmoa puuhata ostamasi kameran kanssa niin joku on jo selvittänyt muutamia keskeisiä seikkoja. Tämä löytyi osoitteesta: https://bbs.io-tech.fi/threads/conecto-bullet-outdoor-6s-fhd-valvontakamera.416514/

"Jos siis etsit RTSP videolle URL osoitetta noin yleisesti miten itse tein (ja sen voi löytää kaiketi muistakin ONVIF tukevista kameroista)

  1. Kameran normaali asennus Smart Life apin kautta… sieltä asetuksista ONVIF päälle
  2. Asensin (freeware) ONVIF Device Manager softan
  3. Sieltä loggaus ensin kameran IP:seen (default kameran asennuksella tunnus on admin salasana admin
  4. Live video kohdasta näet kameran videota… samalla alhaalla näet RTSP URL osoitteen (jos et ole vaihtanut admin salasanaa rtsp://admin:admin@KAMERAN_IP:8554/Streaming/Channels/101)

Loppuosa 101 = HD stream… voi vaihtaa 102 jolloin streami on SD

Home Assistantiin sitten konffaus tuota osoitetta käyttäen… esim motioneye yksi add-on mitä voi käyttää"

Ilmeisesti ongelmasi liittyy siihen että ONVIF pitäisi tässä mallissa käydä laittamassa päälle. Ohje lienee Windowssille (kohta 2), mutta keskeiset seikat toimivat myös linuxissa.

ONVIF on päällä ei vaan toimi. Voisiko kokeilla VLC ohjelmaa ja millaisen loitsun se vaatisi?

VLC:ssä: Media → Avaa suoratoisto verkosta … Kohtaan “Syötä verkkokohteen URL” sitten laitat

rtsp://admin:admin@KAMERAN_IP:8554/Streaming/Channels/101)

KAMERAN_IP täytyy luonnollisesti olla kamerasi IP-osoite… ja sitten “Toista”.

Dahua kameroissa VLC ei muistaakseni hyväksynyt käyttäjätunnusta ja salasanaa URL:n yhteydessä joten se pyysi niitä erikseen. Saattoi olla että silloin syötin VLC:lle URL muodossa:

rtsp://KAMERAN_IP:8554/Streaming/Channels/101)

Mutta tämä tosiaan vain Dahuan kanssa. Muut kamerat on osanneet toimia oikein.

Edit: Jäin miettimään että aiemmin ketjuun laittamassasi nmap skannauksessa ei näy porttia 8554 auki. Jos edellä mainittu ohje ei toimi, pitäisi kameraa koettaa konffata niin että ko. portti näkyisi avonaisena.

ei toimi,kuinka sen portin 8554 saa auki?

Tuossa kamerassa rtsp ohjausportti on poikkeuksellisesti 8554. Tavallisesti se on 554. Tällä ei kuitenkaan pitäisi olla merkitystä jos VLC:lle kerrotaan oikea portti.

Ko. rtsp-portti pitäisi saada auki kamerasta käsin. Vaikka ONVIF on päällä, ilmeisesti rtsp portti ei kuitenkaan ole. Siis kameran konffivalikoista se pitäisi saada tehtyä. Millä tavoin pääset kiinni kameran konfigurointiin? Selaimen kautta pöytäkoneelta ei ilmeisesti onnistu? Kai olet kokeillut? En tunne kameraa kun en ole moista koskaan nähnyt.

Käyttäjä “pxf” bbs.io-tech.fi :ssä kertoo että kun ONVIF laitetaan päälle avautuu portit 8000 ja 8554. Portti 8000 joka on ONVIF-portti, on auki, mutta 8554 ei. Ehkä kamera on sekoillut eikä konffausmuutos ole tallentunut oikein. Voisit kokeilla konffata sen uudelleen ja tsekkaa sen jälkeen nmapilla josko rtsp-portti aukesi. Mitä tapahtuu?

onvif asetus päälle/pois poistaa vain portin 8000 (ei 8554) porttti 6668 irc on aina auki ja onvf asetus ei vaikuta puhelimen näyttöön mitään.

Kokeiletko VLC:hen sen saman loitsun, mutta porttinumero 8554 sijasta 8000? Mitä tapahtuu?

Edit: Saattaa olla että nimenomainen kamera on tehty siten että jos heidän oma appsi on käytössä, se sulkee mahdollisuuden käyttää rtsp streamia. Tämä on kuitenkin spekulointia:

image
onvifviewer antaa tuon virheilmoituksen.

Oikeuksista tuo näyttää valittavan. Tosin tuo teksti on niin kryptinen että luulen että joko kamerassa tai onvifviewerissä on bugi. Tai molemmissa. Ollapa joku toinen ONVIF softa jolla tsekata asia. Windows-ohjelmaa “ONVIF Device manager” näyttävät kehuvan kovasti - mutta se on Windows-ohjelma.

On minulla windouskin, täytyypä vielä kokeilla sillä.

Jos saat sen sillä toimimaan niin keräile kaikki mahdollinen tieto protokollista, porteista jne. Ehkä niitten tietojen avulla löytyy keino saada toimimaan myös Ubuntussa.