Linux käyttö yrityksissä > Missä keskustelu ja Wiki- tiedot aiheesta !?

Kävin läpi (tosin vasta karkeasti) sekä Wikiä, että keskustelua aluetta. Hain tietoja mitä tietoja on Linux:n käytöstä yrityksistä. Hyvin vähän oli tietoja. Suurin osa oli ihmisten omaan “koti” käyttöön liittyviä juttuja. Tästä tuli idea, että kun Linux- työasemista ainakin puhutaan aika paljon myös yrityskäytössä. Voisi olla hyvä jos Linux.fi:n alla olis sekä Wikissä, että täällä foorumilla omat keskustelu alueet Linux:n käyttämahdollisuuksta yrityksistä. Maailmalla on toki paljon tietoja aiheesta, mutta Linux.fi:n alla voisi olla hyvä paikka kerätä kokemuksia mm. Linux- työaseman sovittamisesti Windows infraan, vaihtoehdoista hallita Linux- työasemia sekä yrityksistä / yhteiseisoistä jotka tarjoavat palveluita Linux:lle.

Siis:

  • Wikiin omat alueet yrityskäytöön (nämä voin itsekkin tehdä… eillei tästä ole jotain mallia)
  • Forumiin oma alue yrityskäytölle.

Linux:lla on työpöydällä uskottavuus ongelmia, jotka tulevat distrojen hajanaisuudesta ja fokuksesta eri käyttöihin. Myös suhtautuminen kaupallisiin jakeluihin ja tukeen menee äärilaidasta toiseen. Äänessä ainakin Suomessa on ollut ilmaiset ja täysin avoimen Linux:n julistajat. Nämä ovat omiaan pelottamaan yritykset pois Linux:n luota. Totta kai Microsoftin todella vahva asema Suomessa vaikuttaa todella paljon. Silti Linux:n käytössä yrityksissä olisi kiistattomia etuja. Näitä mm. turvallisuus, rahan säästö lisensseissä, kustomoitavuus (=rahat kaupallisesta kehittämisetä jäävät Suomeen), avoin koodi (=mahdollistaa helpoin siirrettävyyden). yllätän hyvä käyttöliittymä / käytettävyys ja avoin ideologia. Miinuksia on juuri pahimmillaan vihamielinen suhtautuminen kaupalliseen tukeen / Linux- jakeluun. Totta kai kyse on siitä halutaanko, että Linux jää marginaali > nörtti- käyttöön. Vai tuleeke siitä yleinen tuote sekä kotiin, että toimistolle. Näin saisimme vastapainoa Windows- hegemonialle. Tämä kuitenkin vaatii kaupallisia ohjelmia, tukie ja tuotteita, jotka elävät symbioosissa Open Source- ajatusmaailman kanssa. Linux:n asema on minusta häpea Suomessa (Linux on sentään keksitty täällä). Monet tahot puhuvat Linux:n puolesta ja toivovat käytön lisääntyvän. Mutta todella harva haluaa / uskaltaa tehdä mitään kongreettista.

T: Tuokki

Jakeluiden tekninen hajanaisuus (hakemistorakenne, paketinhallinta ym) on kyllä ongelma, mutta en ymmärrä miten keskittyminen eri käyttäjäryhmiin voisi sitä olla. On mielestäni hyvä, että mahdollisimman monelle löytyy “valmis” paketti ja järjestelmää välttyy itse mukauttamasta niin paljoa.

Mitä wikiin tulee, niin voit toki vapaasti kirjoittaa uusia artikkeleita ja laajentaa ja päivittää vanhoja. Sekin onnistuu, että luodaan uusi luokka “Yrityskäyttö”, jonne voi lisätä sitä aihepiiriä koskevia artikkeleita.

[quote=“pb, post:2, topic:880”]Jakeluiden tekninen hajanaisuus (hakemistorakenne, paketinhallinta ym) on kyllä ongelma, mutta en ymmärrä miten keskittyminen eri käyttäjäryhmiin voisi sitä olla. On mielestäni hyvä, että mahdollisimman monelle löytyy “valmis” paketti ja järjestelmää välttyy itse mukauttamasta niin paljoa.

Mitä wikiin tulee, niin voit toki vapaasti kirjoittaa uusia artikkeleita ja laajentaa ja päivittää vanhoja. Sekin onnistuu, että luodaan uusi luokka “Yrityskäyttö”, jonne voi lisätä sitä aihepiiriä koskevia artikkeleita.[/quote]

Monet firmat käyttävät kyllä Linuxia työasemissakin, mutta eivät välttämättä mainosta sitä niin kauheasti julkisuudessa. Palvelimissahan se nyt on jokaisessa konesalissa, mikäli servereitä on enemmän kuin yksi.


Eero

Kaupallisia, asiakastuettuja jakeluja on tarjolla yrityskäyttöön kuten Novellin Suse ja Red Hat Enterprise Linux.
Lisäksi olisi tarjolla muita Unix-jakeluja erityisesti yrityskäyttöön.
Muistapa myös, että voit hankkia ammattimaisen tuen Linux-jakelullesi yritykseesi.

Et kai oikeasti luule, että saat netistä ilmaiseksi yksityiskohtaisen avun ammattimaiseen käyttöön.
Laskutat asiakkaita palveluistasi, joihin etsit vastaukset vapaaehtoisilta avittajilta? Olet keksinyt viisasten kiven!

Apuja toki saat ilmaiseksikin, mutta se taas vaatii yrityksessä omaa vaivannäköä - ja aikaa (=rahaa)
ja erityisesti ammattitaitoa.

Lisäys: nimenomaan Linux.fi -ylläpito on ammattilaisia, joiden puoleen voit kääntyä halutessasi ammatitaitoista apua yrityksesi käyttöön. Luokka:Yritykset – Linux.fi

Linux.fin ylläpito toimii harrastuspohjalla. Kaupallista tukea tarjoaa esimerkiksi http://www.linux-tuki.fi/, kannattaa myös vilkaista yllä linkitetty wikisivu.

[quote=“Heikki, post:5, topic:880”][quote author=juyli link=topic=902.msg4826#msg4826 date=1256230412]
Lisäys: nimenomaan Linux.fi -ylläpito on ammattilaisia, joiden puoleen voit kääntyä halutessasi ammatitaitoista apua yrityksesi käyttöön.[/quote]
Linux.fin ylläpito toimii harrastuspohjalla. Kaupallista tukea tarjoaa esimerkiksi http://www.linux-tuki.fi/, kannattaa myös vilkaista yllä linkitetty wikisivu.[/quote]

Itse toki voin tehdä tukea rahastakin. Tosin nykyinen työllisyystilanne ei mahdollista, kun kädet on täynnä jo muutenkin hommia.
Veloitus on toki sitä luokkaa mitä konsultit ottavat, eli halvemmalla saat jostain pikkulafkasta :slight_smile:


Eero

Mihin perustat tämän väitteen? Ei kai yrityksetkään nyt jotain distroa vain siksi vältä, että sen saa ilmaiseksi? Toki monet ns. enterprise-jakelut ovat maksullisia, mutta kyllä myös esim. Debiania ja CentOSia käytetään yrityksissäkin, vaikka ne ovat ihan ilmaisia. Tukea voi niihinkin hankkia joko erillisiltä yrityksiltä tai palkkaamalla ihmisiä ylläpitoon. Toisekseen, avoin ja ilmainen eivät ole vastakohtia. Esimerkiksi RHEL on minun tietääkseni hyvinkin suurelta osin avoin vaikka on maksullinen, suljettuja siinä taitavat olla lähinnä tuollaiset kolmannen osapuolen lisäohjelmat, kuten jotkut PDF-lukijat, Flash-plugin sun muut.

[quote=“vpv, post:7, topic:880”][quote author=Tuokki link=topic=902.msg4814#msg4814 date=1256216337]
Äänessä ainakin Suomessa on ollut ilmaiset ja täysin avoimen Linux:n julistajat. Nämä ovat omiaan pelottamaan yritykset pois Linux:n luota.
[/quote]

Mihin perustat tämän väitteen? Ei kai yrityksetkään nyt jotain distroa vain siksi vältä, että sen saa ilmaiseksi? Toki monet ns. enterprise-jakelut ovat maksullisia, mutta kyllä myös esim. Debiania ja CentOSia käytetään yrityksissäkin, vaikka ne ovat ihan ilmaisia. Tukea voi niihinkin hankkia joko erillisiltä yrityksiltä tai palkkaamalla ihmisiä ylläpitoon. Toisekseen, avoin ja ilmainen eivät ole vastakohtia. Esimerkiksi RHEL on minun tietääkseni hyvinkin suurelta osin avoin vaikka on maksullinen, suljettuja siinä taitavat olla lähinnä tuollaiset kolmannen osapuolen lisäohjelmat, kuten jotkut PDF-lukijat, Flash-plugin sun muut.[/quote]

Totta kai väite on provokatiivinen, mutta ei tarvitse kun kysellä asiakkailta, jotka voivat käyttää Linux:ia palvelimissa, että miten suhtaudut siihen työasemassa. Vastaukset ovat aika mielenkiintoisia. Linux:n käyttä palvelimessa ymmäretään (Muistaakseni Redhat:n myynti = tulot Linux:sta moninkertaistuovat kun alkoivat ottaa siitä maksua > Description). Työasemissa harvoin on edes kuvitellaan olevan mitään mieltä. Vaikka asiakas olisi sellainen, että he ajaisivat koneessa vain selaimen kautta jotain järjestelmää. Näin mitään riskiä yhteentoimimattomuudesta Windows infran kanssa ei edes olisi. Niin silti NO NO ???

Kun keskustelussa edetään syyt Linux:n dissaamiseen ovat yleensä seuraavat (järjestys vaihtelee)

  • Ei uskottavaa taustavaikuttajaa (Kaupallisesti tiettue Linux- työasemajakelua tai suurta Suomalaista palveluntarjoajaa, joka ottaisi vastuun)
  • Ei ole edes kuultu, että kaupallisia ja yrityskäyttöön optimoituja Linux- jaleluita on (Alan lehdet mm. puhuvat lähes poikkeuksetta ilmaisista Linux- jakeluista Ubuntu yms.)
  • Sanotaan että softa lisenssi on pieni osa työaseman hinnasta, jos Linux maksaa niin ei kaupallista mielekkyyttä (tässä unohdetaan sidokset Windows työasemassa AD, Exchange, OCS, Share Poin, Virukset jne…)
  • Miksi maksaa huonommasta jotain tai saman verran (Millä idealla Windows on automaattisesti parempi kun Linux ?)
  • Osaamista ei ole saatavilla (Tämä on osittain totta, mutta tilanne on tasoittumassa. Kuitentkin työasema osaaminen on eri asia kun Linux- palvlein osaaminen)
  • Ei Windows- tyylistä keskitettyä hallintaa (TCO hypähtää) > Tämäkään ei nykyään pidä paikkansa
  • Sekä maailmalla, että Suomessa puhutaan usein, että Linux on ilmainen siinä ei ole (eikä tule) kaupallisia softia. Softa firmoilla ei intressiä tehdä Linux- versiota, koska on tunne että ympäristö vihamielinen ei Open Source ohjelmille.
  • Ei pidetä ammattimaisena vaan nörttien touhuna (Windows ja Mac ovat ammattimaisia)
  • Kaikki on jo Window ympäristöä. Helpompi pysyä samassa ja päivittää.
  • MS:n markkinointi koneista on tehokas jopa agressiivinen. Jos joku asiakas edes uhkaa Linux:lla, niin MS puuttuu asiaan tiukasti. Antaa suuret alennukset ja jopa maksaa konsultoinnin, että tulee hyvä MS- pohjainen ympäristö.

Tässä vain muutamia kantoja kaskessa Linux:n käytön yleistymiseen työasemissa. Ei nuo esteet oli ne todellisia tai vain “mutuja” mihinkään katoa, jos niistä ei keskustella ja tiedoiteta. Tehdään ihmeessa foorumille alue yrityskäytöstä. Minä alan mahdollisuuksien mukaan kerätä Wikiin aiheeseen liittyviä tietoja

Tuokkin ajatuksissa on ideaa. Yrityspuolella Linuxiin suhtaudutaan aiheetta epäluuloisesti. Esimerkiksi ajatus siitä, että ilmaiseksi voisi saada luotettavan ohjelman, on vaikea niellä todeksi. Maksuttomia lounaita kun ei ole. Samoin avunsaanti ongelmatilanteissa. Ja toimiiko homma minun firmassani kun kaikki muut käyttävät Windowsia? - Yleinen muutoksen pelko on isompi asia kuin luulisi. Miksi vaarantaa yrityksen ATK-toiminnot, jos “varmuuden” saa muutamalla satasella?

Yrityspuolta ajatellen jonkinlainen linux-yhteisön terävöityminen voisi olla paikallaan. Mikä sen muoto sitten olisi, on jo vaikeampi kysymys.

Varmaa on, että yrityksissä eri asiat ovat tärkeitä kuin alan harrastajilla.

Käyttöjärjestelmän huomaamattomuus on ehkä vaikea ymmärtää. Käyttis vain on, mutta sitä ei tarvitse mitenkään erityisesti huomioida eikä se sinällään tee yhtään mitään. Jos ajatellaan arkipäivän toimistokäyttöä, niin mikä lienee vaikkapa Fedoran ja uusimman Windowsin suurin ero? Olisiko se USB-tikun irrottaminen? Kuvakkeiden sijoittelua en noteeraa.

Käyttöjärjestelmän ilmaisuus ja muokattavuus ovat yrityksille epäasioita tai suorastaan riskien piiriin kuuluvia. “Kuka vastaa jos homma hajoaa?” Ihan bisnesideana heitän ajatuksen: joku voisi tehdä maksuttoman Linuxin pohjalta maksullisen Linuxin, joka on valmisteltu “yrityskäyttöön” asiallisine ohjeineen. Hinta selvästi alle Windowsin ja painotus luotettavuudessa ja tietoturvallisuudessa. Eräänlainen valmis haarukkapala nielaistavaksi. Kai näitä löytyy, mutta markkinointia voisi tehostaa.

Itse painottaisin ensisijaisesti luotettavuutta; omien kokemusteni perusteella Fedora on 30 kertaa luotettavampi kuin Windows XP. Toinen merkittävä seikka on tietoturva: olisiko 99% kaikista haittaohjelmista Windows-hakuisia? (oikean lukeman tietävä oikaiskoon/varmentakoon)

Erittäin merkittävä argumentti on myöskin se, että ns normaalissa toimistokäytössä Linuxista löytyy kaikki se mikä Windowsistakin. Adobe poislukien (?). Ja että OpenOfficen toiminta Linuxissa ja Windowsissa on samanlaista; itse en osaa mainita yhtään eroa. OpenOfficen päivitysversiot aiheuttavat suuruusluokkaa suuremmat erot kuin alla oleva käyttöjärjestelmä.

[quote=“Seppo Jyrkinen, post:9, topic:880”]Käyttöjärjestelmän ilmaisuus ja muokattavuus ovat yrityksille epäasioita tai suorastaan riskien piiriin kuuluvia. “Kuka vastaa jos homma hajoaa?” Ihan bisnesideana heitän ajatuksen: joku voisi tehdä maksuttoman Linuxin pohjalta maksullisen Linuxin, joka on valmisteltu “yrityskäyttöön” asiallisine ohjeineen. Hinta selvästi alle Windowsin ja painotus luotettavuudessa ja tietoturvallisuudessa. Eräänlainen valmis haarukkapala nielaistavaksi. Kai näitä löytyy, mutta markkinointia voisi tehostaa.

Itse painottaisin ensisijaisesti luotettavuutta; omien kokemusteni perusteella Fedora on 30 kertaa luotettavampi kuin Windows XP. Toinen merkittävä seikka on tietoturva: olisiko 99% kaikista haittaohjelmista Windows-hakuisia? (oikean lukeman tietävä oikaiskoon/varmentakoon)[/quote]
Hyvä liikeidea, mutta voidaanko tehdä yritys jakelua, joka on kaikkea tuota + että sitä ei ole rajoitettu mitenkään, jolloin täyttyisi Linuxin takana oleva ideologia?

Onhan näitä jo paljonkin, Red Hat, Novell/Suse, Oracle (joka on käytännössä Red Hat) ja Ubuntullekin saa ostettua vaikka Canonicalilta tukea. Hinnasta en oikein osaa sanoa, muistaakseni Canonicalilta kotikäyttöön saatava tuki on melko edullista. Toisaalta Red Hatin yrityskäyttömaksut on näin kotikäyttäjän näkökulmasta aika kalliita, mutta niin ne MS:n tukisopparitkin varmaan on. Markkinoinnistakaan en sinänsä osaa sanoa, mutta tässä ehkä tulee se kokoero esille aika selkeästi. MS takoo jatkuvasti aika hurjasti rahaa mm. Windowsilla ja Officella ja siitä riittää aika aggressiiviseen markkinointiin. Esimerkiksi Red Hat on aikamoinen pikkufirma MS:ään verrattuna ja joku Canonical on vielä sitäkin selkeästi pienempi. Onko Novellin Suse-puoli tai Oraclen Linux-puoli nekään kovin merkittävän kokoisia?

[quote=“vpv, post:11, topic:880”][quote author=Seppo Jyrkinen link=topic=902.msg5201#msg5201 date=1258887177]
Ihan bisnesideana heitän ajatuksen: joku voisi tehdä maksuttoman Linuxin pohjalta maksullisen Linuxin, joka on valmisteltu “yrityskäyttöön” asiallisine ohjeineen. Hinta selvästi alle Windowsin ja painotus luotettavuudessa ja tietoturvallisuudessa. Eräänlainen valmis haarukkapala nielaistavaksi. Kai näitä löytyy, mutta markkinointia voisi tehostaa.[/quote]

Onhan näitä jo paljonkin, Red Hat, Novell/Suse, Oracle (joka on käytännössä Red Hat) ja Ubuntullekin saa ostettua vaikka Canonicalilta tukea. Hinnasta en oikein osaa sanoa, muistaakseni Canonicalilta kotikäyttöön saatava tuki on melko edullista. Toisaalta Red Hatin yrityskäyttömaksut on näin kotikäyttäjän näkökulmasta aika kalliita, mutta niin ne MS:n tukisopparitkin varmaan on. Markkinoinnistakaan en sinänsä osaa sanoa, mutta tässä ehkä tulee se kokoero esille aika selkeästi. MS takoo jatkuvasti aika hurjasti rahaa mm. Windowsilla ja Officella ja siitä riittää aika aggressiiviseen markkinointiin. Esimerkiksi Red Hat on aikamoinen pikkufirma MS:ään verrattuna ja joku Canonical on vielä sitäkin selkeästi pienempi. Onko Novellin Suse-puoli tai Oraclen Linux-puoli nekään kovin merkittävän kokoisia?[/quote]

Oraclelta saa Linux tukea ja käyttistä halvemmalta kuin redhatilta. Systeemi sinänsä on spinoff redhat/centosista.


Eero

Jatkan vielä tuota “ääneen ajatteluani” kun kinkkua sulatellessa vyötärön lisäksi ajatuksetkin ovat muotoutuneet.

Jos ajatellaan perusyrittäjää, niin hänelle tärkeää on, että homma toimii, apua saa ja hinnat pysyvät kohtuullisina. Eikä yhtenään tarvitse olla vaihtamassa ohjelmia uusiin. Perusyrittäjä haluaa ostaa valmiin paketin, mutta oma-alotteisesti hän ei lähde etsimään Linuxia. Saati sitten, että alkaisi tehdä valintaa distrojen välillä kun ei edes ymmärrä asiaa.

Pienyrittäjän paketti = tietokone + käyttöjärjestelmä + toimistosofta + kirjallinen Aapiskukko + 4 tuntia neuvontaa kädestä pitäen.

Valmis paketti hyllyssä hintaan XX euroa. Ja myyjän pitää olla sen verran fiksu, ettei kysy, että “Mikä distro?”, vaan sanoo, että “Tämä on paras!”. Ja paras on se jakelu, josta myyjä kykenee antamaan parhaan tuen.

Muuttaisin Linux-asian atk-tuen asiaksi. Aapiskukko ja neljä tuntia neuvontaa ovat tietotekniikkaa ymmärtämättömälle hyödyllinen asia. Aapiskukon joukko myyjiä - vaikka olisivatkin verisiä kilpailijoita - voisivat tehdä yhdessä ja käyttää aloittelijaa tekstin viimeistelyssä.

Ja myyjän kannalta katsottuna kyseessä on vuosia kestävän asiakassuhteen aloittamisesta, vaikkei hän myisikään uutta käyttistä aina parin vuoden välein kuten Mikkis. Sen asemesta hän voi myydä joka vuosi pari tuntia maksullista neuvontaa koskee se sitten Linuxia tai Open Officea tai koneen siivoamista. Väitänpä, että noin 90% yrittäjistä myöntää pudonneensa atk-kelkasta mutta ei tiedä kuinka asian korjaisi.

Yrittäjä ei osta Linuxia eikä Windowsia eikä missään tapauksessa tee-itse pakettia. Hän ostaa työkalun, jonka tulee olla “valmis”. Myyjän on lupa käyttää argumentteina:

  • selvästi luotettavampi
  • hyvä tietoturva
  • helppo huoltoinen
  • maksuttomat ohjelmat
  • nopea
    Ja siinä sivussa toki tulee mainita, että hyvät ominaisuudet pohjautuvat Linuxiin.

Sen sijaan argumentiksi eivät sovi:

  • tässä on Linux
  • saat valita 25 eri distrosta mieleisen
  • käyttöjärjestelmää on helppo muokata

[quote=“Seppo Jyrkinen, post:13, topic:880”]Jatkan vielä tuota “ääneen ajatteluani” kun kinkkua sulatellessa vyötärön lisäksi ajatuksetkin ovat muotoutuneet.

Jos ajatellaan perusyrittäjää, niin hänelle tärkeää on, että homma toimii, apua saa ja hinnat pysyvät kohtuullisina. Eikä yhtenään tarvitse olla vaihtamassa ohjelmia uusiin. Perusyrittäjä haluaa ostaa valmiin paketin, mutta oma-alotteisesti hän ei lähde etsimään Linuxia. Saati sitten, että alkaisi tehdä valintaa distrojen välillä kun ei edes ymmärrä asiaa.

Pienyrittäjän paketti = tietokone + käyttöjärjestelmä + toimistosofta + kirjallinen Aapiskukko + 4 tuntia neuvontaa kädestä pitäen.

Valmis paketti hyllyssä hintaan XX euroa. Ja myyjän pitää olla sen verran fiksu, ettei kysy, että “Mikä distro?”, vaan sanoo, että “Tämä on paras!”. Ja paras on se jakelu, josta myyjä kykenee antamaan parhaan tuen.

Muuttaisin Linux-asian atk-tuen asiaksi. Aapiskukko ja neljä tuntia neuvontaa ovat tietotekniikkaa ymmärtämättömälle hyödyllinen asia. Aapiskukon joukko myyjiä - vaikka olisivatkin verisiä kilpailijoita - voisivat tehdä yhdessä ja käyttää aloittelijaa tekstin viimeistelyssä.

Ja myyjän kannalta katsottuna kyseessä on vuosia kestävän asiakassuhteen aloittamisesta, vaikkei hän myisikään uutta käyttistä aina parin vuoden välein kuten Mikkis. Sen asemesta hän voi myydä joka vuosi pari tuntia maksullista neuvontaa koskee se sitten Linuxia tai Open Officea tai koneen siivoamista. Väitänpä, että noin 90% yrittäjistä myöntää pudonneensa atk-kelkasta mutta ei tiedä kuinka asian korjaisi.

Yrittäjä ei osta Linuxia eikä Windowsia eikä missään tapauksessa tee-itse pakettia. Hän ostaa työkalun, jonka tulee olla “valmis”. Myyjän on lupa käyttää argumentteina:

  • selvästi luotettavampi
  • hyvä tietoturva
  • helppo huoltoinen
  • maksuttomat ohjelmat
  • nopea
    Ja siinä sivussa toki tulee mainita, että hyvät ominaisuudet pohjautuvat Linuxiin.

Sen sijaan argumentiksi eivät sovi:

  • tässä on Linux
  • saat valita 25 eri distrosta mieleisen
  • käyttöjärjestelmää on helppo muokata[/quote]

Kannattaa muistaa ettei aina ole kyse rahasta tai jos on niin ne on vaan normaaleja investointeja.

Jos osaa jo windowsia käyttää, vaihdossa on myös omat riskinsä.


Eero

[quote=“eero, post:14, topic:880”]Kannattaa muistaa ettei aina ole kyse rahasta tai jos on niin ne on vaan normaaleja investointeja.

Jos osaa jo windowsia käyttää, vaihdossa on myös omat riskinsä.


Eero[/quote]

Käyttöjärjestelmien kohdalla en pitäisi rahaa ykkösasiana vaan tiedon puutetta ja uuden pelkoa. Niitä voi lievittää kädestä pitäen opastamalla. Sitä opastusta kun tarvitsevat myös Windowsia käyttäneet.

Ja täydentäisin pakettiani Win emulaattorilla.

[quote=“eero, post:14, topic:880”]Kannattaa muistaa ettei aina ole kyse rahasta tai jos on niin ne on vaan normaaleja investointeja.

Jos osaa jo windowsia käyttää, vaihdossa on myös omat riskinsä.


Eero[/quote]
Toki onhan tässä sekin puoli että moni on kyllästynyt windows maisuuksiin (taas meni päivän työt hukkaan, varmuuskopiot, mitkä? voiko virus muka hävittää kaiken?!?)

Lisäksi on paljon uusia yrittäjiä, jopa sellaisiakin jotka eivät vielä ole tietokonetta pahemmin kerennyt käyttämään… Heille ei tule vielä vastaan laisinkaan tottumista vanhaan, taikka vaihdon tuomia ongelmia…
Ja yrittäjiä jotka kynsinhampain joutuvat käyttämään windowsia koska se kassa/laskutus vaan sattuu toimimaan sillä alustalla…

[quote=“petro_din, post:16, topic:880”][quote author=eero link=topic=902.msg5549#msg5549 date=1262768959]
Kannattaa muistaa ettei aina ole kyse rahasta tai jos on niin ne on vaan normaaleja investointeja.

Jos osaa jo windowsia käyttää, vaihdossa on myös omat riskinsä.


Eero
[/quote]
Toki onhan tässä sekin puoli että moni on kyllästynyt windows maisuuksiin (taas meni päivän työt hukkaan, varmuuskopiot, mitkä? voiko virus muka hävittää kaiken?!?)

Lisäksi on paljon uusia yrittäjiä, jopa sellaisiakin jotka eivät vielä ole tietokonetta pahemmin kerennyt käyttämään… Heille ei tule vielä vastaan laisinkaan tottumista vanhaan, taikka vaihdon tuomia ongelmia…
Ja yrittäjiä jotka kynsinhampain joutuvat käyttämään windowsia koska se kassa/laskutus vaan sattuu toimimaan sillä alustalla…[/quote]

Backupit pitää ottaa käyttöjärjestelmästä huolimatta.


Eero

Toki backupit pitää tehdä… Mutta tarkoitinkin että ovat kyllästyneitä lähinnä siihen backuppien palautteluun ja sen viemään aikaan kun windowsille tehdään rutiinihuoltoa (jos konetta käytetään muuhunkin kuin puhtaasti esim vain kassakoneena…)

Jos totta puhutaan, niin kyllä se windows melko hyvin jo toimii. tietoturvakin on parantunut. joskus toki reinstallin joutuu tekemään, kun windows hidastuttaa itsensä…


Eero

Yrityksissä pelätään Linuxia, koska päättäjillä ei ole yksinkertaisesti tietoa Linuxin hyödyistä. Vaikka IT henkilöstö kovasti yrittäisi perustella yrityksen johdolle Linuxin hyötyä ja ilmaisuutta, kuulostaa harppaus yritysjohdolle Windowsista Linuxiin liian suurelta. Useat yritykset ovat syytäneet paljon rahaa niiden käyttöön räätälöityihin sovelluksiin, jotka on kehitetty toimimaan Windows-ympäristössä. Esimerkiksi asiakashallintajärjestelmän siirtäminen Linux-maailmaan ei välttämättä ole ihan pikku nakki. Myöskään IT-henkilöstö ei kaikilla työpaikoilla ole hirveän innostunut Linuxista. Omalla työpaikallani, jos alan puhumaan Linuxista vastaanotto on yleensä nyrpeä. Kommentteja: “Se on nörttien puuhastelua” “Miksi vaihtaa toimiva järjestelmä?”

Linuxiin siirtyminen on varmasti helpompaa pienelle organisaatiolle 1-10 henkilöä, jossa henkilöstön koulutus ei sido niin paljoa aikaa. Näissä yrityksissäkin on valitettavasti liian vähän aikaa pohtia tietojärjestelmäasioita. Mielestäni Linux pitäisi ottaa käyttöön heti yritystä perustettaessa, tällöin henkilöstö oppisi saman tien käyttämään sitä, eikä paluuta vanhaan kaivattaisi. Itse olen Linux asioissa noviisi enkä välttämättä tietäisi mihin pitää ottaa yhteyttä jos haluaisin siirtyä käyttämään Linuxia yrityksen työasemissa. Linuxista pitäisi puhua enemmän julkisuudessa, tavallinen tallaaja ei tiedä Linuxista hölkäsen pöläystä. Hän saattaa ehkä tietää, että se on suomalaisen kaverin kehittämä käyttöjärjestelmä, mutta ei muuta.

Koulujen pitäisi ottaa Linux vahvemmin mukaan opetuskäyttöön, tätä kautta Linux-tietoisuus lisääntyisi opiskelijoiden kautta pikku hiljaa myös työpaikoille. Häpeäpilkku on monet tietotekniikkaa opettavat oppilaitokset, joissa ei ole yhtä ainutta Linux-konetta oppilaskäytössä. Esimerkiksi oman kouluni työasemista ei yksikään ole Linux. Työasemista ei löydy edes OpenOfficea, vaan tarjolla on ainoastaan Microsoftin Office-paketti. Koulun opetussuunnitelmaan ei kuulu kuin pari opetuskertaa Linuxin alkeista. Kuinka tällaisella opetusmäärällä Linux-tietoisuus voisikaan levitä eteenpäin, jos tulevat tietotekniikan ammattilaisetkaan eivät tiedä asiasta juuri mitään. Pitäisi olla joku taho joka vahvemmin saisi buffattua Linuxia kouluihin, jotta oppilaat pystyisivät siihen tutustumaan edes omalla ajallaan.